Liefdesnest ooievaars in Hertme
VOGELS WERKEN AAN GEZINSUITBREIDING IN RETENTIEGEBIED

Liefdesnest ooievaars in Hertme

Twee ooievaars hebben een van de nesten in het retentiegebied van Hertme uitgezocht om voor gezinsuitbreiding te zorgen. Sinds donderdag vliegen ze af en aan naar het nest aan de noordelijke kant tussen de Hertmerweg en de Aa-landen. De nesten werden in februari 2016 geplaatst op initiatief van een aantal vrijwilligers en gerealiseerd met onder meer een bijdrage via een zogenaamde buurtbon van de gemeente Borne.

“Het is echt super mooi om voor het eerst een broedend stel op het nest te zien”, zegt Hennie Olde Meule,die vanuit de keuken in zijn woning een prima uitzicht heeft op het duo ooievaars. “Ik weet zeker dat het zich doorzet, het is heel serieus. Ze zijn enorm bezig met het naar boven brengen van takken. Soms zijn ze een tijdje weg, maar ze komen steeds terug. Deze twee weken hebben ook al eens op het andere nest gezeten, maar kennelijk na hun verkenning besloten uiteindelijk voor dit exemplaar aan de noordelijke kant te kiezen. We hebben de gemeente ook al laten weten dat het raak is. Die heeft ons voor dit project bijna 500 euro gegeven, dat is gemeenschapsgeld, dus die mag het ook weten.”

Het liefst zouden Olde Meule c.s. voorlopig zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan de komst van de eibers geven, maar dat is in de huidige tijd van de social media een illusie. “We hadden van de week al wel een A4-tje gemaakt met daarop het dringende verzoek van eigenaren van honden hun dieren aan de lijn te houden. Dat werkt echt, iedereen is zich dat bewust. Er komt al veel echt nieuwsgierig publiek, maar dat gedraagt zich keurig. Vooral de kleintjes vinden het ook prachtig om te zien. De ooievaars zijn ook niet schrikkerig of zo, dat zijn geen schuwe beestjes, die houden wel van wat volk om zich heen.”

Hennie Olde Meule realiseert zich dat niet iedereen net als hij blij wordt van de aanwezigheid van de ooievaars. “Mensen met een jachtgeweer zullen het niet zo op prijs stellen en liefhebbers van kleine weidevogels ook niet, want ooievaars zijn rovers. Maar de een houdt van ooievaars en de ander van grutto’s. Zelf vind ik het een stukje verrijking voor Hertme en Borne en geniet ik er enorm van.”(WP)

Foto's © Hennie Olde Meule
 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024