De Schoemakers even weer op oale grond
23-04-2017
NAZATEN VROEGERE HUISARTS HALEN HERINNERINGEN OP IN BORNE

De Schoemakers even weer op oale grond

De laatste reünie is alweer ruim 17 jaar geleden. Dus mocht het wel weer een keertje. En zo gebeurde het dat op deze zondagmiddag drieëndertig nazaten van de aloude dokter J.B. Schoemaker voet op Bornse grond zetten. Velen deden dat voor de eerste keer, omdat ze al lang geleden over het land zijn uitgewaaierd. Een enkeling - waaronder de broers Henk en Harm Scholte én natuurlijk Lidy Schoemaker, de oudste van het stel - woont nog in Borne.

 

‘t Oale doktershoes

Dokter J.B. Schoemaker, huisarts te Borne. Ooit een beroemdheid in het toenmalige dorp. Hij woonde en werkte aan de Oude Kerkstraat, in het pand wat later het ‘oale doktershoes’ zou worden genoemd (witte pand, op de foto rechts). De dokter overleed in 1879. Het ‘hoes’ werd in 1940 afgebroken om plaats te maken voor Hotel De Ster van de heer B.A. Eekers, dat in 1964 weer werd overgenomen door de heer L.J. Baartman. En het is op dezelfde plek in een lokaliteit met dezelfde naam waar de neven en nichten elkaar vandaag wederom ontmoetten.

 

Harm Scholte is gebombardeerd tot ‘woordvoerder’ van de familie, hij heeft ook het initiatief tot deze middag genomen. “Ach, je weet hoe dat gaat”, zegt hij, een fotoalbum even opzij schuivend “Je spreekt elkaar weer op een begrafenis en van het een komt dan het ander. En voor je het weet zit je dan weer gezellig bij elkaar. De dokter was onze overgrootvader. Van de vijftien kinderen zijn er nog twee in leven: Lidy die in Borne woont en haar zus Henriëtte. Zij woont in Delft, maar kon er vanmiddag helaas niet meer bij zijn. Wat je hier dus ziet zijn, behalve Lidy, allemaal neven en nichten.”

 

Trots op dit dorp

Voor zus Lidy Schoemaker (op de foto links) is het vanmiddag dus een thuiswedstrijd. Ze woont in Villa Meijling en op de vraag of ze er gelukkig is, komt het antwoord: “Ach ja…” even later gevolgd door “ik ben 87 jaar geleden in Borne geboren, ben trots op dit dorp en zal er ook wel sterven. Maar nu nog niet!” Het samenzijn vanmiddag vindt ze leuk, al ervaart ze het allemaal wel als een beetje vermoeiend. Ondertussen doen neven en nichten alle moeite Lidy via foto’s en filmpjes op de laptop bij te praten.

 

Jan Immerman, gids in Oud-Borne en achterneef van de Schoemakers, is dan allang weer vertrokken. Hij heeft de familie een “fantastische rondleiding bezorgd”, zoals Harm het noemt, “waarbij ook de prachtige Mariakapel én natuurlijk het graf van onze aloude grootvader werden bezocht. Het blijft een mooi stukje Borne.”

 

Als straks alle foto’s zijn bekeken en besproken wacht er nog een heerlijk buffetje en dan zit het er weer op. Dan waaieren de Schoemakers weer uit, op de weg terug naar ieders leven van alledag. En de volgende reünie? "We houden het op periodiek onregelmatig", besluit een gevatte neef. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Behoefte aan acht woonwagenstandplaatsen

Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Borne behoefte is aan in totaal acht...
18-02-2020

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder...
18-02-2020

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020