De school van toen
24-04-2017
TENTOONSTELLING HEEMKUNDEVERENIGING VAN SCHOOLKLAS

De school van toen

Wie kent ze nog, de oude schoolplaten die vroeger in de schoolklassen hingen? Ze gaven een beeld van de Vaderlandse geschiedenis en de natuur in een ideale vorm weer. De Heemkundevereniging heeft een groot aantal van deze schoolplaten in bezit: gered van de stort en nu opgeslagen in het magazijn. Zonde om ze daar altijd te laten liggen.

Na de succesvolle tentoonstelling over de Bornse boerderijen in 2014 op de plaats waar nu de Action is, wordt het tijd voor een nieuwe tentoonstelling.

 

Een klaslokaal uit de jaren 50

Voordat een tentoonstelling ingericht wordt, is er uiteraard een ruimte nodig. Het kost wel wat moeite, want wie kan een ruimte kosteloos ter beschikking stellen? Voorzitter Annemarie Haak van de Heemkundevereniging Borne besprak het probleem met Eric Markvoort van Welbions en hij had een oplossing. Aan de Stationsstraat 16, tegenover de pastorie, staat nog een ruimte leeg. Zelf trekt Welbions binnenkort in het pand ernaast. De Heemkundevereniging mag het pand gebruiken.

 

Momenteel wordt de ruimte ingericht met bankjes van Muveron, Stichting Cultureel Erfgoed Hengelo. Drie rijen bankjes, staan er, de laatste rij voor grote kinderen. Een lessenaar voor de meester, een heus schoolbord en een telraam. En opzij is een strafbankje voor het meest ondeugende kind.

Aan de wanden worden de schoolplaten opgehangen: linnen kaarten met topografie, kartonnen platen met Vaderlandse geschiedenis en Kennis der natuur. ( foto Leo Congert, rechts)In een vitrinekast, eveneens in bruikleen, komen leesplankjes en boekjes te liggen. Andere materialen zijn door Bornse ondernemers ter beschikking gesteld.

 

In de rest van de ruimte verkoopt de Heemkundevereniging boeken en geeft ze voorlichting over de vereniging zelf en het Historisch Informatie Punt (HIP) in de bibliotheek. Bij het HIP is informatie over Borne zelf en veel informatie over allerlei zaken te verkrijgen. Op dinsdag-, woensdag- en soms donderdagmorgen zijn leden van de vereniging aanwezig die de informatie door kunnen geven. Ook beschikt het HIP over een uitgebreide beeldbank.

 

Inrichting tentoonstelling en openingstijden

De komende dagen is een aantal mensen nog druk bezig met de inrichting van de tentoonstelling. Leo Congert, Frans Nijkamp, Frank Mars (foto rechts) en Harriët ten Tusscher zijn vandaag aan het werk. De schoolklas staat er al, de platen worden nog opgehangen.

 

Op Koningsdag om 9.30 uur kan men komen kijken . Daarna is de tentoonstelling geopend op 5 mei van 9.30 tot 14.00 uur en vervolgens iedere vrijdag van 14.00-21.00 uur en zaterdags van 14.00-17.00 uur. Eind mei sluit de tentoonstelling weer.

 

Het is de moeite waard een kijkje te nemen. De huidige schooljeugd weet vaak niet hoe je zonder computer toch het een en ander aan kennis kon verwerven. Nu zien ze het eens dat het op deze oude manier ook kan. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024