Hertme in middeleeuwse sferen
OPENLUCHTTHEATER MAAKT ZICH OP VOOR THEATERSPEKTAKEL ROBIN HOOD

Hertme in middeleeuwse sferen

Het Openluchttheater Hertme maakt zich op voor het middeleeuwse theaterspektakel Robin Hood. Vanaf Hemelvaartsdag zullen vier dagen lang ridders te paard en vogelvrijen de dienst uit maken in Hertme. En hoewel er al meer dan een jaar voorbereidingen worden getroffen, wordt alles nu zichtbaar op het theaterterrein. Hertme wordt omgetoverd in Sherwood Forest, waar de legendarische Robin Hood zijn opwachting zal maken.
 

Voor het theater zijn over een enorme oppervlak houtsnippers gestrooid en er zijn banken getimmerd met hout dat uit het aanliggende bos komt. Een van de grootste klussen is echter weggelegd voor aannemer Gerard Tijink uit Hertme. Hij bouwt de Middeleeuwse stadsmuur verder uit, waardoor het decor nog grootser zal aandoen. Er zijn dertien pallets Bentheimer zandsteen in de muur verwerkt.
Bijna tien jaar geleden hebben we de zijkant van de tribune ook aangepakt, dus ik heb wel eerder met dit materiaal gewerkt”, vertelt Tijink. “Maar alledaags is het zeker niet. Het is een hele puzzel, elke steen is anders. Niet alleen in de breedte, maar zeker ook in de dikte. Maar dat maakt het juist een mooi karwei!”


Metamorfose
Herman Schabbink, verantwoordelijk voor het decor van het belevingstheater, is tevreden met het resultaat: “Hoewel het nog niet helemaal af is, kun je al wel zien hoe imposant het geheel wordt.”
Niet alleen het hoofdpodium verandert in Middeleeuwse sferen, maar het gehele theaterterrein ondergaat een metamorfose. Voordat de voorstelling begint, kunnen bezoekers zich op de Middeleeuwse markt vermaken met onder andere highlandgames en pijl-en-boog-schieten.

Ook kunnen ze hun toekomst laten voorspellen bij een waarzegster of genieten van het eten en drinken, dat ook is aangepast aan het tijdperk van Robin Hood. Tussen het rondwandelende publiek voeren acteurs middeleeuwse taferelen op. De lat wordt hoog gelegd in Hertme, aan elk detail wordt gedacht. De bezoeker moet volledig meegezogen worden, terug in de tijd.

Herman Schabbink: “Het moet voor jong en oud alleen al een belevenis zijn om over de markt te lopen. Daarom besteden we enorm veel aandacht aan de uitstraling. We bouwen bijvoorbeeld een herberg, een weeshuis en afgelopen week hebben we het kampement van de vogelvrijen in het bos voltooid. Daar trekken de vrolijke volgelingen van Robin Hood zich terug, maar voordat de voorstelling begint kunnen bezoekers daar uiteraard een kijkje nemen.”

Over een kleine maand zal bezoekers niets meer aan Hertme doen denken. Dan spreken we van Edwinstowe, waar Robin Hood zich met zijn volgelingen heeft teruggetrokken in Sherwood Forest.

Foto's © Romy Wieffer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024