Lex Nijhuis tijdelijk voorzitter BBO
02-05-2017
‘TUINTJE IS BEETJE VERDORD, MAAR KAN ZO WEER VOLOP IN BLOEI STAAN’

Lex Nijhuis tijdelijk voorzitter BBO

Lex Nijhuis (foto boven) heeft tijdelijk de rol van waarnemend voorzitter van de Bundeling Bornse Ondernemers op zich genomen. De directeur/eigenaar van communicatiebureau Terzake neemt voorlopig de honneurs als preses waar, nadat Peter Ory zijn functie om gezondheidsredenen heeft moeten neerleggen. De BBO hoopt uiterlijk in december in de ontstane vacature te hebben voorzien.

“Het is een mooi voorbeeld van ergens inrollen”, zegt Lex Nijhuis over de taak als bestuurder die hij momenteel vervult. “Vorig jaar ben ik begonnen met meedenken over de verkiezing voor Ondernemer van het Jaar die weer nieuwe leven wordt ingeblazen. Het werd allemaal al snel wat breder richting algemene ledenvergadering, nadat Peter te kennen had gegeven ermee te moeten stoppen. Bij die bijeenkomst hebben we denk ik al wel een beetje een tipje van de sluier opgelicht door een ander sfeertje en een ander toontje te creëren dan daarvoor gebruikelijk was. Helemaal in dit soort processen staat of valt alles met communicatie.”

Geen haast
Bewust kozen de zittende bestuursleden van de BBO ervoor geen haast te maken met de zoektocht naar een nieuwe roerganger. “Uitgangspunt was dat we niet als gek naar iemand op zoek zouden gaan. Alles ging gewoon door en iedereen wist wel wat de wensen en ideeën waren en welke kritische noten er gekraakt moesten worden. Ik heb aangeboden in dat proces mee te denken. Er is bij de BBO behoefte aan slagvaardigheid, aan daadkracht en dat te laten zien. Veranderen is leuk en klinkt goed, maar het laatste waar je op zit te wachten is dat er zo nodig een nieuwe visie moet komen terwijl de BBO gewoon goed draait. Van de andere kant moet je je wel altijd realiseren dat de wereld verandert. Daarom gaan we nu eerst info ophalen bij de leden. Stap één is dat er maandag een enquête is uitgegaan, waarbij iedereen kan reageren op bestuurlijke zaken, waarbij de drie letters van onze naam maatgevend zijn. Hoe zit het met die bundeling, met dat Bornse en met het ondernemen? Eén van de dingen die altijd speelt en waarover je inhoudelijk moet nadenken is of de structuur klopt, dus bijvoorbeeld of je één of twee secties nodig hebt of misschien wel juist drie. Daarbij heb je vooral mensen nodig die het met open vizier over dingen willen hebben. Mensen worden al snel onrustig. Jan Koehorst (middelste foto) is vorig jaar gestopt als voorzitter van de sectie detail en er is nog altijd geen opvolger voor hem. Dat duurt te lang. De BBO is van ons allemaal, maar iedereen vult vaak van tevoren weer in hoe het verder moet. Dan kom je aan mijn taak: mensen moeten zich een goed beeld kunnen vormen wat de precieze situatie is. En dan gaat het niet om de voorzitter, maar om de BBO.”

Te weinig tijd
Nijhuis vervolgt: “Volgens mij heb je binnen de BBO een zeer actieve club, een groep die ook actief is en een grote groep die waarschijnlijk wel wat zou willen doen, maar als argument heeft te weinig tijd te hebben. De BBO moet meer duidelijk maken waar ze nog relevant is na 32 jaar. In dat kader is veranderingsproces voor mij het woord, maar het heeft vooral te maken met de vraag: wat wil je? Ik merk dat het draagvlak voor deze club groot is. Ik denk alleen dat vaak het punt is dat leden bijna geen antwoord op hun vragen krijgen. Daarom gaat het er nu vooral om het verhaal op te halen en te luisteren naar wat ze echt willen zeggen. Als ik hier niet met een positief gevoel in zou staan, was ik er niet ingestapt. In principe geef ik me ruim een half jaar om de paaltjes te slaan en doelen te stellen. Als je dat binnen die termijn niet voor elkaar krijgt, lukt dat ook niet in een jaar.”

Een spiegel voorhouden
Hij ziet zijn rol vooral als procesbegeleider, in eerste instantie in het bijzonder voor besturen en secties. “De afgelopen twee jaar heb ik me bewust een beetje op afstand gehouden. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je iemand van buitenaf gebruikt om je een spiegel voor te houden. Als je ondernemer bent, ben je vooral bezig met nieuwe ideeën en jezelf uitvinden. Een ondernemer ziet altijd mogelijkheden en kansen. Wil je daar als BBO ondersteunend in zijn of juist leidend? Dat is zo’n vraag. Als je wilt samenwerkend, zul je keuzes moeten maken. De secties draaien heel zelfstandig, maar waar zijn bijvoorbeeld de contactmomenten dat ze samen komen? Het komt vaak vooral neer op het uitwisselen van de juiste informatie. Voor de BBO is de kans daarin gelegen dat het draagvlak er al wel is. Ik denk alleen, al is dat misschien een wat rare metafoor, dat het tuintje misschien een beetje verdord is. Maar als je het een beetje water geeft, denk ik dat je versteld zult staan hoe snel alles weer volop in bloei zal staan."

“De motivatie om het weer op te pakken”, is er, weet Lex Nijhuis. “Dat is ook een absolute voorwaarde. Veel mensen vergeten dat er al een organisatie staat en dat uiteindelijk dezelfde mensen verder gaan. Mijn insteek daarbij is dat ik heb geleerd, heb moeten leren, dingen te doen waar ik energie van krijg. Iets moet leuk zijn om te doen zodat ik er enthousiast van kan worden. En ik denk dat het goed is als de ene ondernemer tegen de ander zegt: de dialoog, daar zit ons grootste winstpunt.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 02 mei 2017
Sommige organisaties denken dat bol.com of coolblue.nl een wereld apart is. Op tijd ingespeeld, had V&D.nl nu veel winkels gehad waar het publiek had kunnen beleven, ruiken en proeven. De discussieplatforms voor ondernemers en het portal naar kopeninborne.nl voor alle kleine middenstanders die hun producten aanbieden met 1 gezamenlijke bezorgdienst, kan wellicht nog een minicoolbolborne effect geven met daarnaast gezellige winkeltjes waar je kunt beleven en service op je e-product kunt krijgen? De bundeling moet dan wel richting wijzen. De kleinen zijn gewoon te druk met het dagelijks overleven wellicht?

Bucon verhuist naar Industriestraat

In 2001 startte Mark van Leeuwen met zijn bedrijf in metalen gevel- en dakbeplatingen. Bijna...
14-09-2020

Mensenmens Dolf Verburg stopt ermee

Bijna 35 jaar lang was hij huisarts in Borne. “Ja, op twee maanden na”, zegt Dolf...
27-08-2020

Best eng hoor, naar een nieuwe school…

Na een tropische vakantie is vandaag voor velen het gewone leven weer begonnen. Nou ja,...
17-08-2020

Mirjam Pol helpt Gerie over pensioendrempel

Het is bij de ANWB Wegenwacht een goed gebruik dat de laatste klus vóór het...
15-08-2020

Harro Eppinga nieuwe voorzitter Welbions

Harro Eppinga wordt de nieuwe directeur-bestuurder (voorzitter) bij Welbions. Daarmee treedt de...
10-08-2020

Jan en Cindy Koehorst dragen bakkerij over

Een moeilijke beslissing? “Nee, dat was het niet”, aldus Jan Koehorst over de...
14-07-2020