Elk jaar naar Zenderen voor herdenking
05-05-2017
BIJEENKOMST ELHORST VLOEDBELT BEROERT KUNSTENARES ANTOINETTE RUITER

Elk jaar naar Zenderen voor herdenking

Al sinds 1995 is Antoinette Ruiter uit Oldenzaal (foto hieronder) een van de aanwezigen bij de herdenking op Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. De kunstenares vervaardigde het monument dat in dat jaar werd geplaatst ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Ook dit keer is ze aanwezig bij de plechtigheid, die haar elke keer weer beroert.

“Het is altijd fijn om je werk terug te zien”, vindt de beeldhouwster, “maar wat ik nog veel belangrijker vind, is de enorme betrokkenheid van de mensen en het grote aantal jongeren dat hier is. Ik weet dat hier altijd de leerlingen van groep 7 van de basisschool komen om bloemen te leggen, maar je staat hier tussen jeugdigen van 17, 18, 20 en 25 jaar die dat ooit ook hebben gedaan en steeds terug komen. Dat vind ik echt geweldig. Deze plek is natuurlijk ook uniek. Dat iemand van de harmonie in het bos verdwijnt om de Last Post te spelen, dat maak je ergens anders niet mee.”

Weer weent een moeder
Het monument 'En weer weent een moeder om het verlies van haar zoon' is een van haar favoriete werken. Het staat symbool voor verschillende vormen van verzet in Zenderen. Het bronzen beeld van een vrouwenfiguur en twee mannenfiguren is geplaatst op een voetstuk van natuursteen. Het beeld is 1,30 meter hoog, 1,10 meter breed en 1,50 meter 50 diep. Het voetstuk is 93 centimeter hoog, 1,20 meter breed en 1,50 meter diep. “Jarenlang kwam hier een jongen met een verstandelijke beperking een paar keer in de week om het beeld te poetsen”, herinnert de zeventigjarige en dus net na de Tweede Wereldoorlog geboren Oldenzaalse.

Als gebruikelijk ging de herdenking in Zenderen weer vooraf door een defilé van een twintigtal voertuigen van Keep them Rolling en zorgde St. Gregorius ook dit keer voor de koraalmuziek. Familieleden van de net als Bote van der Wal in mei 1945 gefusilleerde RAF-piloot Gerald Hood woonden de plechtigheid bij, net als enkele leden van de Bond van Wapenbroeders. Esmée Wirtz, kleindochter van voorzitter Gerrit ter Brugge van het Comité Dodenherdenking, las een treffend gedicht voor.

Er werden kransen en bloemen gelegd bij het monument en de gedenkplaatsen van Hood, van der Wal en de verzetstrijders Sietse Arnold en Coenraad Hilbrink en Dirk Cornelis Ruiter, die in september door de Duitse bezetters werden omgebracht. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max de Mooij Sr. — 12 mei 2017
Helemaal eens met mevrouw Ruiter. Deze herdenking is een ingetogen plechtigheid. De betrokkenheid van de mensen, jong en oud is merkbaar erg groot. Mooi om te ervaren dat ook de jongste kinderen erbij betrokken worden!

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024