Knikkende knieŽn van Rob Welten
BURGEMEESTER SPREEKT TIJDENS PULSE OF EUROPE IN M‹NSTER

Knikkende knieŽn van Rob Welten

‘Een kippenvelmoment’, zo omschrijft burgemeester Rob Welten de bijeenkomst in Münster van zondagmiddag, waar hij als voorzitter van de Euregio het woord mocht richten tot ongeveer 500, voornamelijk jonge, mensen. In meer dan honderd steden in Europa komen sinds de Brexit en de verkiezing van Donald Trump voorstanders van Europa bijeen om een tegengeluid te geven tegen het opkomend populisme. Deze zondag extra beladen vanwege de verkiezingen in Frankrijk.

 

Welten ging graag op de uitnodiging in om tijdens deze bijeenkomst te spreken. “Natuurlijk zijn er ook kritiekpunten, maar ik ben er echt van overtuigd dat Europa ons 70 jaar vrijheid en veiligheid heeft gegeven. Een vertrek van Frankrijk uit de EU zou rampzalig zijn en stagnatie en onzekerheid geven.” Ook de burgemeester van Münster hield een korte speech en er werden statements opgelezen van de burgemeesters van Orléans, York en Lublin, waarmee Münster goede contacten onderhoudt. Daarna was de microfoon beschikbaar voor iedereen die er nog iets aan wilde toevoegen.

 

‘Te trillen op m’n benen’

“Het was geweldig! Het is een beweging in gang gezet door jongeren, die week in week uit een bijeenkomst voor Europa organiseren. Prachtig, vind ik dat.” Het maakte duidelijk iets los in de historicus Welten. “Ik stond echt te trillen op mijn benen. Bewust van de historie van die plek, voor het stadhuis waar de Vrede van Münster werd getekend. Het besef dat we op een historisch moment staan, waar Europa gemaakt of gebroken kan worden en dat we er voor moeten knokken.” De knikkende knieën overkomen de burgemeester van Borne naar eigen zeggen niet vaak. “Er werd na bijna iedere zin geklapt. Ook dat gebeurt me niet zo vaak, ha ha.”

 

Regionale samenwerking

In Frankrijk lijkt inmiddels het gevaar van een vertrek uit Europa geweken, nu Macron de verkiezingen heeft gewonnen. Goed nieuws dus voor Europa en de beweging Pulse of Europe. Maar de signalen die door een deel van de kiezers gegeven zijn kunnen niet worden genegeerd, vindt ook Rob Welten. “In Brussel is men te veel bezig geweest met regelingen en minder met idealen en de bescherming van kwetsbaren in de samenleving. We moeten ook openstaan voor de problemen en angsten van mensen. Maar ik ben er van overtuigd dat onze toekomst meer ligt in Europa en regionale samenwerking dan bij nationale overheden.” (AJ)

 

De speech van Rob Welten in Münster (Nederlandse versie):

Ik ben trots om hier vandaag met u in Münster te zijn. Er heeft hier in 1648 natuurlijk een belangrijke gebeurtenis in Europa plaatsgevonden: de Vrede van Münster. Ik voel mij hier als burgemeester van de Nederlandse gemeente Borne én als voorzitter van de Euregio vandaag bijzonder thuis hier in het hart van de Euregio.

 

Onze Euregio is het oudste grensoverschrijdende samenwerkingsverband van Europa. Zij is opgericht in 1958. In deze Euregio van 3,5 miljoen inwoners werken 129 overheden aan beide zijden van de Duits Nederlandse grens samen. Dit van uit een gezamenlijke ambitie om de hindernissen van de grens weg te werken. Eén toegankelijke arbeidsmarkt zonder belemmeringen biedt nieuwe kansen voor met name onze jeugd, om slechts één van de vele voordelen te noemen. Maar ook hier is waakzaamheid geboden en mag de klok niet terug gedraaid worden. De plannen voor de tolheffing zullen met name de grensregio’s benadelen.

 

Vielfalt ist unser Alltag

Ik ben zeer onder de indruk van dit krachtig en aanhoudend signaal uit vele steden in Duitsland. Het is een zichtbare en luide oproep om ons uit te spreken vóór Europa. Wie de media volgt, wordt wel eens moedeloos van de vele uitingen van populisme, nationalisme en angst voor vreemdelingen. Het is goed te realiseren dat de zwijgende meerderheid in onze landen vóór Europa is. Vóór mensenrechten, vóór de Rechtsstaat, vóór vrijheid van meningsuiting, vóór tolerantie en respect.

 

Ik prijs u allen, die vinden dat dit luid en zichtbaar uitgestraald moet worden. Dat de Europese polsslag stevig voelbaar en hoorbaar moet zijn. Juist vandaag op de dag van de Franse verkiezingen is het van groot belang om onze stem te laten horen. Het is inderdaad riskant om passief te blijven en te denken dat de radicale sentimenten wel over zullen waaien. Graag richt ik nu een aantal woorden tot onze Franse vrienden en buren:

 

Chers amis de la douce France, écoutez! L’Europe aime vôtre Tour Eiffel, les croissants, Victor Hugo, Coco Chanel, Montesquieu, Jean Jacques Rousseau, Le Tour de France ! Chers amis de la douce France, restez avec nous!

 

Graag spreek ik mijn waardering uit voor allen, die op momenten als deze hun stem laten horen voor Europa. De Europese eenwording is een ontwikkeling zonder weerga in de geschiedenis van de mensheid. Niet door dwang van bovenaf opgelegd, maar een geleidelijke groei gebaseerd op vrije wil en overtuiging. Het heeft ons 70 jaar ononderbroken vrede, veiligheid en welvaart gebracht. Anders dan populisten roepen, is het geen bedreiging van de verscheidenheid aan culturen en regionale identiteit binnen het continent. Met de woorden van Hans Gert Pöttering, destijds voorzitter van het Europees Parlement en afkomstig uit onze Euregio, zeg ik: 'Eenheid in verscheidenheid' is ons Europees streven en onze opdracht. En daarmee sluit ik graag aan bij het thema van vandaag: “Vielfalt ist unser Alltag”. Laat dat een constatering, maar ook een norm zijn. Dank voor uw aandacht.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
P.B. — 11 mei 2017
Meneer Welten, Een leider met knikkende knieŽn is het voorbeeld van populisme, zie Pontius Pilatus, U heeft toch geschiedenis gestudeerd.???

Geen gouden kranen in Ďsportpaleisí

Onderdeel van de kadernota die 22 september vastgesteld moet worden is het bepalen in welke...
16-09-2020

Raad worstelt met kadernota

In Borne is men niet gewend om met een kadernota te werken. Een plan in grote lijnen, waarbinnen...
15-09-2020

Gemeente Borne neemt duurzame energie af van...

Samen met nog negen Twentse gemeenten zet de gemeente Borne verdere stappen in de verduurzaming...
14-09-2020

Gezamenlijk werken aan beter imago

De slechte rapportcijfers voor ‘vertrouwen in bestuur’ en ‘samenwerking met...
09-09-2020

Verder met de energietransitie

In concept heeft de gemeente Borne aangeboden om aan de Twentse opgave om in 2030 de helft van...
09-09-2020

Snelheidsrecord raadsvergadering

In exact 52 seconden was de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond voorbij. Op de agenda een...
08-09-2020