Spiegeling van de natuur
13-05-2017
MAIKE EILERS EXPOSITIE IS LAATSTE VAN DIT SEIZOEN IN SYNAGOGE

Spiegeling van de natuur

Maike Eilers is in 2015 afgestudeerd aan de AKI met haar schilderijen over de natuur. Maar niet de natuur zoals je met een foto ziet, maar de natuur in haar eigen interpretatie. Ze gebruikt wel snapshots als inspiratiebron.

Maike Eilers is afkomstig uit Raesfelt en ze woont momenteel in Keulen. Vroeger wilde ze wel decorschilderes worden, of iets in die richting. Dat ze bij de AKI is gaan studeren, berust op toeval. Haar moeder zag een advertentie in de plaatselijke krant en het leek haar wel iets voor haar dochter. Maike Eilers aarzelde wel, maar een stap over de drempel en ze was verkocht. De sfeer, de openheid, de vrijheid van werken en de werkwijze plus vriendelijkheid van de docenten bevielen haar wel. “Het is heel anders dan in Duitsland. Daar moet je toch meer werken zoals de docenten het willen hebben. In Enschede helpen ze je meer met het ontwikkelen van je eigen stijl en idee.”

 

Haar werk

Maike Eilers maakt snapshots van voornamelijk water, liefst boven en onder water. Alles wat leeft en beweegt wil ze graag in haar schilderijen vangen, maar dan wel op haar eigen manier. De vormen en kleuren zijn niet zoals de natuur het gemaakt heeft. De ideeën zijn ook nooit van een foto of snapshot, maar van meer tegelijkertijd. Toch komen soms uit een foto verschillende werken. Maike Eilers zegt: “Ik ben geen fotograaf, het zijn dan ook geen kunstfoto’s maar dagelijkse voorwerpen of gewone waterpartijen. Ik zie er dan verschillende dingen en vormen in. Je kunt veel zien: beweging in water, een spiegelbeeld, boven het water dingen, onder water dingen, lichtval en nog meer. Het is een manier van kijken.

Ik werk met verschillende materialen: op de grond ligt een doek, als ondergrond gebruik ik acrylverf en water. Dat vormt al een soort patroon. Met olieverf zet ik dan mijn vormen op het doek. Omdat olieverf langzaam droogt, werk ik op verschillende doeken tegelijkertijd. Ik werk dus in lagen en de afwerking gebeurt vaak met krijt.

Ik pas mijn ideeën aan op wat op het doek als ondergrond verschijnt. De werken zijn abstract en dat geeft me veel vrijheid. Maar het geeft de toeschouwer ook vrijheid: hij kan zelf bepalen wat hij in het doek ziet. Ik vind het leuk die mening te horen.

Ik houd van grote werken. In grote werken kun je als schilder en als toeschouwer als het ware instappen. In het begin werkte ik veel met kleuren uit de natuur. Nu sta ik op een soort kruispunt omdat ik ook meer met niet natuurlijke kleuren wil werken. Waar kom ik dan uit?

Ook teken ik wel. Tekenen is directer dan schilderen. Met tekeningen ga ik een monoloog aan, schilderen is meer dialoog met het doek. Ik teken met houtskool en Siberisch krijt. Dat laatste is alleen in de winkel van de AKI te koop. Ik wil eigenlijk zowel tekenares als schilderes zijn.” (AM)

 

Info

Haar grote werken worden van 14 mei t/m 9 juli geëxposeerd in de Synagoge aan de Ennekerdijk. De opening van de expositie is zondag 14 mei om 15.00 uur.

Website Maike: maikeeilers.wix.com/maike-eilers.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024