Voor zomer plan gebouw AZC
PITTIG GESPREK TUSSEN GEMEENTEBESTUUR EN COA

Voor zomer plan gebouw AZC

In een recent gesprek tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en wethouder Michel Kotteman, burgemeester Rob Welten en gemeentesecretaris Gertjan Rozendom kwam de toekomst van het gebouw aan de Bornerbroeksestraat in Azelo ter sprake, nu is besloten dat het daar gevestigde AZC gaat sluiten.

 

Maar eerst moest het gemeentebestuur de nodige frustraties kwijt en uitleggen waarom ze in Borne zo chagrijnig zijn. Michel Kotteman: “We hebben met ontzettend veel energie iets moois opgebouwd. In één keer werd dat allemaal teniet gedaan. Er had bovendien op z’n minst wel vooroverleg mogen plaatsvinden. De bestuursovereenkomst met het COA werd opnieuw met voeten getreden. Besluiten worden vanuit een ivoren toren in Den Haag genomen op een manier die lokaal niet past. Dat het COA moet afschalen, daar hebben we begrip voor, maar doe het in samenspraak. Daar is niet de tijd voor genomen en dat is bijzonder spijtig.”

 

De wethouder is van mening dat de vluchtelingenproblematiek meer op lange termijn bekeken moet worden. “Het lijkt nu op paniekvoetbal. We hebben juist belang bij stabiliteit en rust.” De boodschap kwam over, zo lijkt het. “Het gesprek viel wel even stil. Ze leken aardig onder de indruk. In ieder geval deden ze het voorkomen alsof ze iets met de kritiek zouden doen.”

 

Criteria

Het COA hanteerde een aantal criteria voor de keuzes van af te stoten opvanglocaties, waaronder spreiding, faciliteiten als onderwijs, personeel en ketensamenwerking. “Op dat laatste punt heeft Borne super gescoord. We werden zelfs vaak als voorbeeld genoemd.” Kotteman is er trots op wethouder te zijn van een gemeenschap waar veel draagvlak gecreëerd werd door inspanningen van diverse clubs en instellingen in de samenleving. “Maar het gebouw is erg verouderd en brengt extra kosten met zich mee. Daardoor scoorde het AZC in Azelo uiteindelijk negatief.”

 

Voor 1 november leeg

Per 1 november dit jaar zullen er geen bewoners meer zijn in het pand. Bijna de helft van de huidige groep asielzoekers is statushouder. Daarvoor wordt nu zo snel mogelijk huisvesting gezocht. Voor gezinnen met schoolgaande kinderen wordt geprobeerd ze in de zomer te laten verhuizen. Dan is er nog een groep die terug moet naar het land van herkomst. Het kleine groepje dat dan nog overblijft wordt herplaatst in de kernvoorraad van het COA.

 

Gebouw wordt verkocht

Het leegstaande voormalige jongensinternaat zal door het COA verkocht worden. Kotteman: “Daar willen wij bij betrokken zijn. Wat is daar op die locatie mogelijk?” Voor de zomer wordt van het COA een plan verwacht, waarbij ook maatregelen tegen verloedering op korte termijn aan bod moeten komen. “Het pand ligt dicht bij de snelweg. Dat is een asset voor de bovenwereld, maar ook voor de onderwereld.” De buurt mag er in ieder geval over meepraten. Het reguliere overleg wordt daarvoor naar een vroegere datum geschoven. “En als er in juni geen plan ligt, dan ga ik er achteraan bellen”, dreigt Kotteman. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
mini — 20 mei 2017
kunnen de plannen voor het zorghotel , mooi weer van stal gehaald worden.
ba — 16 mei 2017
ombouwen tot wooneenheden voor statushouders
Paul Cohn — 15 mei 2017
Wij hebben dezer dagen -bij gebrek aan actie van de diverse overheden- als burgers met behulp van gekalibreerde meetapparatuur ván en ondersteuning dóór een wetenschappelijk instituut op het gebied van luchtkwaliteit o.a. langs de gehele Kuipersweg in de gemeente Borne gemeten. (dus vanaf de weefstook A1-A35 tot de Bornerbroeksestraat)
Op grond daarvan vrees ik dat het AZC als woning onverklaarbaar bewoond genoemd moet worden.
P. Visser — 15 mei 2017
Het had er nooit moeten komen. Ben zo happy dat het dichtgaat en hopelijk nooit meer open.

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024