Uitwisseling onderwijs en kunst
AEGIDIUS EN EXPOSITIE KUNST ZONDER GRENZEN IN RHEINE

Uitwisseling onderwijs en kunst

Leerlingen van de St. Aegidiusschool gingen woensdagochtend ging al vroeg per bus vanuit Hertme op weg naar het Duitse Rheine. In het kader van een scholenuitwisseling gingen ze op bezoek bij leeftijdsgenootjes van de Johannesschule. Op kunstgebied was er sprake van een soortgelijke uitwisseling. Dezelfde dag werd de door Atelier Angelique Schippers uit Borne en Hengelo ingerichte tentoonstelling ‘Kunst zonder Grenzen’ in Rheine officieel geopend.

De kinderen van de Aegidiusschool wisselden na een hartelijke ontvangst cadeautjes uit met hun leerlingen van de Johannesschule. Ze hadden op school collages gemaakt met hun namen, foto’s, hun hobby en/of iets over hun huisdier. Op de Johannesschule werden ze opnieuw aan het werk gezet. Gezamenlijk wordt een werkblad gemaakt met Duitse en Nederlandse vragen over allerlei bijzonderheden van de kinderen. Voor deze opdracht moesten ze veel communiceren met elkaar.

Met de steun van heerlijk weer werd daarna op de speelplaats een spellencircuit afgewerkt, waarbij iedereen wordt ingedeeld in gemengde groepen.
 

Rond het middaguur wordt in de eetzaal ‘warm’ gegeten. Een mogelijkheid van buitenschoolse opvang waarvan, door de Duitse kinderen, veel en vaak gebruikt wordt gemaakt. De kinderen zijn na afloop erg enthousiast over het programma.
Volgens directeur Jos Kemna van St. Aegidius is het onderwijs in Duitsland anders dan in Nederland, maar is het gezamenlijk spelen hetzelfde: “je moet er als school er iets extra’s voor doen, maar dan heeft iedereen ook een mooie en leerzame dag.”

Het Partnercomité Borne Rheine kan deze uitwisseling helpen organiseren met een subsidie van de Euregio en met Interreg-gelden.

Kunst zonder grenzen
Thomas Prochmann, directeur van de Stadtsparkasse in Rheine, zei bij de opening van de expositie Kunst zonder Grenzen verheugd te zijn zijn ‘huis’ te mogen openstellen voor werk van kunstenaars uit Borne en Hengelo. Burgemeester Dr. Peter Lüttmann van Rheine vertelde ‘erg blij’ te zijn met de communicatie over de Duits-Nederlandse grens heen. Hij refereerde daarbij aan de al 34 jaar bestaande samenwerking, waarna voorzitter Gerrit Hermeling van Partnercomité Borne Rheine de talrijke ontmoetingen en activiteiten noemde en vertelde blij te zijn met een partnerstad als Rheine, omdat men de Europese gedachte nu eenmaal niet alleen kan verwezenlijken.
 

Voorzitter Ingrid Bonk van de kunstkring Spektrum 88 in Rheine was verheugd dat na een lang partnerschap tussen Borne en Rheine, nu voor de eerste keer Bornse kunstwerken van volwassenen, jongeren én kinderen in Rheine tentoongesteld zijn.
 

Als laatste sprak voorzitter Clemens Schöpker van de Partnerschaftsverein in Rheine zijn genoegen uit over het tot stand komen van de tentoonstelling, maar ook bijvoorbeeld over de aanwezigheid van de burgemeester, iets dat duidelijk aangeeft dat partnerschap niet alleen een woord is, maar wel degelijk op een echte verbondenheid duidt die in beide steden zeer sterk leeft.

 

Hierna werd onder het genot van een kopje koffie/thee of een verfrissing geïnteresseerd het grote kleurige en fleurige aanbod van schilderijen bekeken en hardop samen in Duits en Nederlands besproken.

 

De tentoonstelling is nog te bekijken in de grote hal van de Stadsparkasse in Rheine, tot en met donderdag 8 juni, tijdens de openingstijden van de bank, op werkdagen van 08.15 tot 16.30 uur.

De Stadsparkasse is te vinden aan de Kardinal-Galen-Ring 33 in Rheine.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020

‘Het dorp’ komt binnen bij Villa Meijling

Zomaar een piepklein tafereeltje op een zonnige dinsdagmiddag in coronatijd. Het gebeurde bij...
31-03-2020

‘Dank je wel, meneer/mevrouw!’

Richard rijdt op een vuilniswagen van Twente Milieu. Hij vervult een van de zogenaamde cruciale...
30-03-2020

Appartementen in de verhuur

ADVERTORIAL • Aanstaande donderdag 2 april is het zo ver! In opdracht van Newomij Vastgoed...
30-03-2020

Bericht van de huisartsen in Borne

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
30-03-2020