Mart Kosterink: vertrouwen voor ‘toetje’
20-05-2017
VROEGERE SPITS ALS MIDDENVELDER CLUBTOPSCORER BVV BORNE

Mart Kosterink: vertrouwen voor ‘toetje’

Omdat het via een goede finish in de competitie de derde plaats veilig stelde, duurt het seizoen voor BVV Borne mogelijk nog vier duels langer dan voorzien. De ploeg van de scheidende trainer Edwin Louwes mag proberen alsnog promotie af te dwingen naar de derde klasse. Eerste tegenstander is het Enschedese Emos, dat zondag om 14.00 uur eerst op bezoek komt op sportpark ‘t Wooldrik. Op Hemelvaartsdag is de return in Enschede. Mart Kosterink (28) blikt vol vertrouwen vooruit.

In huwelijksbootje
Woensdag, drie dagen na het afsluiten van de reguliere competitie stapte hij in het huwelijksbootje met zijn vriendin Lisette. De boog siert nog de voordeur van hun huis in Hengelo (rechts). “Maar die datum hebben we niet gekozen omdat ik geen rekening had gehouden met de mogelijkheid van het spelen van nacompetitie”, lacht hij de suggestie in die richting weg. “We wilden het feest wel in een qua voetbal wat rustiger tijd houden, maar het kwam nu vooral zo uit omdat we woensdag precies tien jaar verkering hadden. Dat leek ons wel een mooie dag er voor.”

Mart Kosterink moet even nadenken over de vraag of hij de nacompetitie moet beschouwen als een onverwacht toetje of een logisch gevolg van de prestaties van BVV Borne in het afgelopen seizoen. “Ik denk dat het een beetje van beide is”, concludeert hij vervolgens. “We hadden aan het begin sowieso het idee dat we wel ergens bovenin mee zouden moesten kunnen doen. Maar voor de winterstop waren we te wisselvallig en pas erna zijn we ook veel punten gaan halen. Zelf ben ik voorstander van meer variatie in de training, maar Edwin Louwes heeft heel veel herhalingsoefeningen gedaan om er vastigheden in te krijgen. Blijkbaar heeft ons dat toch geholpen, gezien onze goede tweede competitiehelft. We beseften steeds meer dat we een prijsje zouden kunnen pakken en gezien ons spel dit jaar hebben we dat ook verdiend. Ik vind ook dat we gewoon heel goed kunnen voetballen als we er allemaal met de kop bij zijn. Dan zijn we absoluut een van de betere teams in onze klasse.”

Werklust en loopwerk
Zelf ontpopte Mart Kosterink zich als de beste schutter van zijn team. Eigenlijk best verwonderlijk, want zijn veertien treffers scoorde hij als linker middenvelder, terwijl hij de jaren daarvoor in de spits stond opgesteld. “Als middenvelder kun je voorin komen, in plaats van dat je er al staat”, verklaart Kosterink zijn succes. “Deze plek bevalt me wel. Ik moet het toch vooral van mijn werklust en mijn loopwerk hebben. Ik was nooit een scorende spits, meer een voorbereider. Denk dat ik het spelletje wel aardig zie.”

Zeven jaar alweer speelt hij nu voor BVV Borne, net als zijn broer Chiel die linksback staat. In 2010 besloten ze hun club Neo te verlaten. “Chiel had een vriendinnetje bij Borne. De avond voor het verlopen van de overschrijvingstermijn zei hij tegen me dat hij voor ging voetballen en vroeg hij me dat ook te doen. Ik stond met de oren te wapperen en dacht: ‘Dat doe je toch niet?’ Ik heb toch een gesprek gehad en moest binnen 24 uur beslissen of ik ja of nee zou zeggen. Toen heb ik hem zijn zin maar gegeven.”

Spijt heeft hij er nooit van gehad. “Bij Borne heb ik de lol in het voetballen terug gekregen. Bij Neo zat ik elke keer op de bank en mocht ik nu en dan vijf minuten invallen. Bij Borne werd ik basisspeler.
Op dit moment hebben we een mooie groep bij elkaar met goede lopende mensen en een redelijk technisch middenveld. We mogen blij zijn dat Sander Post terug is gekomen van Deto als keeper. Hij is nog erg jong, maar komt er wel. Het wordt voor ons alleen wel wat lastiger als we het spel moeten maken. Als we zelf de oplossingen moeten zoeken, zijn we vaak te onrustig. Borne is een hechte club, dat vind ik mooi. Als je zelf inzet toont, accepteren ze je al snel.”

Als BVV Borne er in slaagt promotie af te dwingen, wachten weer de lokale derby’s tegen Neo. Mart Kosterink, bedrijfsleider van een vishandel in Hengelo: “Op zich zijn dat altijd bijzondere wedstrijden, al gaat het er niet meer zo fanatiek aan toe als vroeger. Jongens van beide clubs zitten bij elkaar in de groeps-app. Maar op het veld vechten we het wel uit met elkaar en gaat het er soms stevig aan toe. Dat hoort ook zo.”

Voorlopig echter hoeft BVV Borne nog niet aan het herleven van de plaatselijke tweestrijd te denken. Eerst immers wacht Emos in een dubbele confrontatie, daarna moet nóg een tegenstander geklopt worden. Mart Kosterink: “Van Emos weten we nog weinig, behalve dat het aardig wat gescoord heeft en er ook redelijk wat tegen heeft gekregen. We denken dat we die ploeg met ons elftal moeten kunnen hebben, maar we mogen Emos absoluut niet onderschatten.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Dames Apollo 8 na 3-0 winst koploper

Na de teleurstelling van vorige week (3-2 verlies tegen Eurosped) had Apollo 8 wat recht te...
17-01-2021

Joy Beune vijfde op EK in Thialf

Op de Europese kampioenschappen allround in IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft Joy Beune dit...
17-01-2021

Apollo 8 verliest streekderby tegen Eurosped

Zondag werd de eredivisie volleybal voor dames weer hervat. De dames van Apollo 8 traden in...
11-01-2021

Apollo 8 klaar voor herstart eredivisie

De dames van Apollo 8 speelden op 10 oktober hun laatste wedstrijd tegen landskampioen...
08-01-2021

NEO bindt leden met een online bingo

Ook voor de sportverenigingen zijn het rare tijden. Neem NEO, waar weliswaar volop wordt...
13-12-2020

Pieten verrassen BVV-voetballertjes thuis

Ook voor Sinterklaas is het afzien dit jaar. Geen intocht, geen huisbezoeken, laat staan leuke...
29-11-2020