Rooskleurige opening tentoonstelling Rozenkoningin
21-05-2017
ACHTERKLEINZOON GEERTRUIDA GORTER-TEN CATE HOEDEMAKERS AANWEZIG

Rooskleurige opening tentoonstelling Rozenkoningin

De zomertentoonstelling over de schilderes Geertruida Gorter-ten Cate Hoedemaker is vanmiddag onder grote belangstelling geopend. Liesbeth Hassink, directeur Museum Bussemakerhuis, verwelkomt de aanwezigen, in het bijzonder Paul Gorter, de achterkleinzoon van de hoofdpersoon van deze tentoonstelling, wethouder Martin Velten en twee dichters, Ingrid de Vos en Marieke Zijlstra.

 

Als een nieuwe, grote tentoonstelling uitgezocht wordt, is het van belang dat iedereen enthousiast wordt over het te kiezen onderwerp. Voor deze tentoonstelling was dat al heel snel het geval. De aquarellen van Geertruida Gorter-ten Cate Hoedemakers trokken iedereen. Vandaag is het zover. De tentoonstellingscommissie heeft met veel plezier aan de tentoonstelling gewerkt.

 

Paul Gorter, achterkleinzoon

“20 Jaar geleden is een tentoonstelling van haar werk in Almelo gemaakt. Zijn overgrootmoeder, Moeke voor haar familieleden, bleek al jong een artistieke aanleg te hebben. Op 16-jarige leeftijd tekende ze haar oom, de Hengelose dominee Ten Cate al. Ze is tijdens haar huwelijk altijd blijven schilderen. Dat moest dan tussen haar huishoudelijke bezigheden en de opvoeding van haar kinderen en kleinkinderen door. Ze exposeerde wel, dus ook landelijk werd haar talent erkend. Haar jongste zoon is de bekende Arnold Gorter. Ook ik heb wel wat talent meegekregen, ik schilder ook. Fijn dat de werken van mijn overgrootmoeder in dit museum hangen.”

 

Dichters

Tussen de toespraakjes door declameren Ingrid de Vos haar gedicht `Lentegevoel` en Marieke Zijlstra `Rozenkoningin: waarom toch?` De gedichten passen bij deze opening.

 

Wilma Witteman, inrichtster tentoonstelling

Als eerste dankt Wilma Witteman (foto links) Liesbeth Hassink (op de foto rechts) voor haar niet aflatend enthousiasme bij het inrichten.

Wilma Witteman haalt de link met het Bussemakerhuis aan: Hinke Gorter, haar oudste dochter trouwde met de laatste bewoner van het Bussemakerhuis. Zij en haar man zijn op jonge leeftijd gestorven en hun drie dochters werden door Moeke opgevoed. Ze is blij dat Paul Gorter de herinnering aan Moeke levend houdt. De tentoonstellingscommissie heeft met plezier gewerkt.

 

Wethouder Martin Velten

“Ik ben graag hier in het Bussemakerhuis. Het huis is niet alleen een museum, maar ook een plek van verbinding. Het gemeentebestuur is trots op het feit dat we een museum hebben als dorp en we zijn trots op Liesbeth Hassink als museumdirecteur. In plaats van veel woorden te gebruiken, stel ik voor dat we zo dadelijk allemaal het glas heffen op deze bijzondere tentoonstelling.”

 

Liesbeth Hassink vraagt daarna de genodigden de tentoonstelling te gaan bewonderen. Het glas wordt ook geheven. Piet Harder verzorgt de muziek vanmiddag.

Bij het verlaten van het gebouw krijgt iedere bezoeker een roos uitgereikt, een leuke geste.(AM)

 

Info: www.bussemakerhuisborne.nl

 

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024