Feestelijke afsluiting ‘familie Robin Hood’
29-05-2017
BUFFET VOOR CAST EN CREW MET DRIE VARKENS AAN HET SPIT

Feestelijke afsluiting ‘familie Robin Hood’

Als cast en crew voor het laatst een diepe buiging hebben gemaakt voor het publiek, komen de emoties los. Na vier dagen die in een soort roes zijn beleefd is er de ontlading bij organisatoren en spelers die van Robin Hood het middeleeuwse spektakelstuk hebben gemaakt zoals regisseur Jos Brummelhuis het bedoelde. Het is een mengeling van trots, blijdschap en het besef dat een tot een ware familie uitgegroeid gezelschap een teamprestatie van formaat heeft neergezet en maandag weer de orde van alledag wacht.

“Het was geweldig, in één woord”, vat Brummelhuis zijn gevoel samen. “Ik ben euforisch, dit was de beste voorstelling van allemaal. Het ging steeds al goed, maar dit was zonder meer het hoogtepunt. Straks gaan we met elkaar een feestje maken en dit vieren, absoluut. Niet alleen de hoofdrolspelers, maar ook al die groepen en niet te vergeten de markt, het was prachtig. Wat ik voor ogen had, is gelukt. Vier dagen uitverkocht, niet te geloven. Je kunt er niet meer hebben dan er in kunnen.”

Schaduwkant
Behalve euforie was er ook bij Robin Hood een schaduwkant. Op vrijdag viel een van de amazones, net voor ze op moest, van haar paard. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar enkele scheurtjes in haar ruggenwervel werden geconstateerd. Eerder al haakte een compleet gezin dat zou meespelen af, omdat de vader werd getroffen door ziekte. De amazone moet zes tot acht weken een harnas dragen, iedereen heeft zijn of haar naam op een grote kaart gezet om haar sterkte te wensen. Zo gaat dat, je deelt echt veel lief en leed met elkaar, daar groei je ook steeds meer naar toe.”

Iban Gast bleek, net als onder meer de overvalst ‘platte’ Twentse inbreng van Gerard Schabbink en Vera Wiefferink, een voltreffer in de hoofdrol van Robin Hood. De regisseur: “Stemmen en gezichten moeten kloppen bij het stuk dat je speelt. En ze moeten de wil hebben om er wat van te maken en kneedbaar zijn. Iban paste perfect in dat plaatje.”

Hét gezicht
De 44-jarige Bornenaar werd hét gezicht van de productie onder supervisie van Harry Lutkenhaus en zijn personage dook op in alle media-uitingen. Voor hem een onbekende ervaring. “Dit was het mooiste debuut wat ik me ooit heb kunnen voorstellen en tegelijk heb ik ontzettend veel geleerd. Het was zo’n geweldig team, die grote groep fijne mensen, dat het eigenlijk vanzelf ging. We hebben dit met elkaar neergezet. Als je ook ziet hoe alles was aangekleed… Het enige wat ik jammer vind is dat ik zelf niet één keer naar een voorstelling heb kunnen kijken. Maar ik zie het binnenkort wel als de video er is.”

“Ik wilde altijd al wat met toneel doen en toen ik de poster van Robin Hood zag hangen waarop acteurs werden gezocht, dacht ik meteen: meedoen! We hebben ons allemaal aangemeld, ook mijn vrouw Rosalinda en onze kinderen Mihaila, Aivin, Lova en Djoa. Rosalinda, Lova en Djoa hebben ook meegedaan, de andere twee hebben gekeken. Ik heb hierdoor de smaak wel te pakken gekregen, maar of het een echt vervolg krijgt weet ik niet, daarvoor valt er voor mij nog veel te leren.”

Maar het begin van een loopbaan is er, want op 9 juni staat Iban Gast op de planken met Spieren, Spanning, Staal in Theater Hof88 te Almelo, een stuk over jongeren in een internaat van Puur Sap. En hij speelt in oktober een rol als widukind in het openluchtspektakel He’k wat van oe an? in Het Hulsbeek in Oldenzaal. “Maar heel bescheiden hoor en weer heel wat anders.” Laurens ten Den schreef de teksten en ook daar is Jos Brummelhuis de regisseur.

Iedereen doet mee, echt Hertme
“Jos kan ook voordoen wat hij wil zien en dat is ontzettend goed”, vindt Hans Mulder, een van de schildwachten van de sheriff in Robin Hood. “Aan het begin dacht ik nog: het kan nooit zo goed worden als de Passiespelen, maar dat werd het wel. Deze gemeenschap is ongekend, dit redden ze nergens in de provincie. Heel knap en echt Hertme, iedereen doet mee. En je zag het hè, het is echt een familieprogramma. Er wordt veel minder gezongen dan bij de Passiespelen, maar het is wel een prima stuk waar jong en oud aan mee kunnen doen.”

Net als Hans Mulder is ook Jeroen Groote Schaarsberg razend enthousiast. “Een geweldige en grootse productie met veel figuranten die het ontzettend goed deden, een toporganisatie en allemaal amateurs die heel gedreven waren om met elkaar iets moois neer te zetten. En deze locatie is natuurlijk ook fantastisch. Vier keer uitverkocht, dat geeft al een kick. Eerder heb ik meegedaan aan de Passiespelen, Jesus Christ Superstar en de Kerststoet. Door Robin Hood heb ik opnieuw allerlei nieuwe leuke mensen leren kennen.”

De ‘familie Robin Hood’ besluit zondagavond een succesvolle vierdaagse met een gezellig feestje. Drie varkens aan het spit vormen de hoofdmoot van een verdiend buffet. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

College schuift ambitiebesluiten door

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdagmorgen besloten om vooralsnog over drie...
24-11-2020

Molenkamp ondernemers bruisend onderweg

Het was een tijdje stil rond het bedrijventerrein Molenkamp. Maar schijn bedriegt, dat blijkt...
24-11-2020

Waar eens de vroede vaderen…

Nu het gemeentebestuur de komende jaren forse bezuinigingen staat te wachten, kijkt men ook...
23-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in première

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

Sadir nieuwe gastheer op station

Inmiddels is de 46-jarige Sadir een bekend gezicht op het station van Borne. Sinds drie maanden...
20-11-2020