Pinksterbruidjes dansen
VEEL BELANGSTELLING VOOR BORNSE TRADITIE OP DORSETPLEIN

Pinksterbruidjes dansen

In alle wijken zijn al vroeg de Pinksterbruidjes op pad gegaan: ze hebben er zin in. Zeven groepen met in totaal 135 kinderen doen mee. Sinds de Pinksterbruidjes Immaterieel Erfgoed is, ligt er voor de organisatie iets meer voorbereiding voor deze traditie. Nu al dansen de Pinksterbruidjes voor de 37e keer. Dat betekent meteen dat ook oma’s en moeders eens meegedaan hebben. Een oma vertelt: “Mijn kleindochter doet mee en ze draagt de jurk die ik als Pinksterbruidje droeg.” Toch een leuk detail.

 

Organisatie Pinksterbruidjes

De folkloregroep in totaliteit organiseert de traditie van oefenen in Het Dijkhuis vooraf tot uitvoering van de Pinksterbruidjes op Eerste Pinksterdag. Marleen Platvoet vormt samen met George Hudepohl en Petra ter Braak de organiserende groep voor het Immateriaal Cultureel Erfgoed. Ze vertelt: “We zijn dit jaar iets vroeger begonnen met de organisatie. Natuurlijk ligt het draaiboek wel klaar, maar door de verandering is er iets meer werk. Juist omdat het feest Immaterieel Erfgoed is geworden moeten we een Erfgoedzorgplan hebben. De Sesamacademie heeft ons geholpen met het schrijven. Wij gaven de input, zij schreven het plan uit. Samen met andere leden van de Folkloregroep doen we dit. Ook is er de samenwerking met de Scouting St. Stephanus en de Martinagroep.

We hebben nu een gedegen onderbouwing. De Scoutinggroep zit nu in de blokhut aan de Twickelerblokweg. In deze Blokhut liggen nu de materialen voor de Pinksterbruidjes opgeslagen. Alles lag in het verleden bij verschillende mensen.”

 

Op het Dorsetplein

Zoals altijd verzorgt de Fanfare en Malletband St. Gregorius uit Hertme een concert op het Dorsetplein. Al vroeg stromen de mensen toe om te genieten. Het is gelukkig mooi weer. Dan komen de bruidjes en zij dansen rondom de Pinksterkroon. Het verhaal achter de traditie is verteld en na de rondedans van de Pinksterbruidjes mogen zij ook hun zusjes, broertjes, ouders en grootouders uitnodigen om mee te doen. Daar wordt grif gebruik van gemaakt, al zal een enkel jongetje er niets voor voelen om mee te doen: “Dat is voor meisjes,” klinkt het. (AM)

 

(Foto's album: Annemie Mulders en Raymond Hofsté)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Leo Heije — 04 jun 2017
Kleine correctie,
De spullen van de Pinksterbruidjes ligt nu opgeslagen in de blokhut aan de Esstrraat de voormalige blokhut van de scouting Sint Martina.
Het onderhoud en exploitatie is zinds het vertrek van de meidengroep nu in handen van het Marteam, oud bestuur van de scoutinggroep Sint Marina.
Misschien even goed om te vermelden?
De blokhut is eigendom van de kerk en wordt o.a. ook gebruikt door het kerkkoor en een kinderkoor.


    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024

    NEO verliest van Achilles’12

    Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
    19-02-2024

    Liefde voor het landschap

    De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
    16-02-2024

    Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

    De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
    08-02-2024