`Welbevinden staat centraal op Jan Ligthart`
WETHOUDER VELTEN OVERHANDIGT VERDIEND CERTIFICAAT PBS

`Welbevinden staat centraal op Jan Ligthart`

De letters PBS staan voor het begrip Positive Behavior Support, ofwel Positieve Basis op School. Een nogal ruim begrip waaraan een heel mooie invulling wordt gegeven op de Jan Ligthartschool. Directeur Robert Franken looft een taart uit aan de Bornenaar die er een mooie Bornse vertaling aan weet te geven.

 

PBS, de Positieve Basis op School

Iedere school moet tegenwoordig beschikken over een zogeheten pestprotocol. Op zich kan dat goed werken, maar bij zo’n pestprotocol straf je eigenlijk achteraf het ongewenste gedrag. Bij de PBS gaat de Jan Ligthartschool uit van een heel ander, veel positiever principe. Ze spreken vooraf met kinderen, ouders en leerkrachten af wat het gewenste gedrag is en belonen dat. Ongewenst gedrag wordt veel meer genegeerd. De methode van vooraf afspreken is beslist niet soft of zweverig, maar gaat ervan uit dat iedereen positief wil zijn in zijn gedrag.

Velen zullen misschien zeggen dat normaal gedrag niet beloond hoeft te worden. Maar een complimentje op zijn tijd omdat men iets goed doet, is altijd prettig. Als bijvoorbeeld de afspraak is gemaakt dat op een schoolplein niet gefietst mag worden en van een groep kinderen doen twee het wel, dan wordt tegen kinderen die netjes afstappen gezegd dat ze het goed doen. De twee 'boosdoeners' worden overgeslagen. Dat voelt voor hen niet fijn en een volgende keer stappen de kinderen wel af en krijgen het compliment ook. Zo zijn natuurlijk tientallen voorbeelden te bedenken.

 

Je zorgt er met dit PBS systeem voor dat je aan de voorkant van een eventueel ongewenst of gewenst gedrag werkt. Dat gebeurt zowel individueel als per groep. Kernwaarden zijn: veiligheid, respect, zorgzaamheid en zelfstandigheid.

 

Start programma

In de schooljaren 2010/2012 startte de oriëntatie. In 2013 startte de opleiding van drie jaar onder leiding van een PBS-coach. Het vergt ook van de leerkrachten een omschakeling in denken: gedrag aanleren uit angst voor straf veranderen in gedrag aanleren door middel van beloning bij een volle klas en per individu. Je moet goed naar de individuele leerling kijken, maar ook naar de groep. Wat heeft een kind nodig? Hoe steunen kinderen elkaar in gewenst gedrag? Ieder kind moet wel blijven zoals hij/zij is want verschillen horen er ook bij.

 

Ook is het PBS systeem ingepast in het normale leerling registratiesysteem. Het blijkt een voordeel; door het PBS systeem consequent uit te voeren, komen in de school minder incidenten voor. Vanaf groep 1 wordt met het PBS systeem gewerkt.

 

Samen met ouders en leerkrachten is een PBS-team gevormd dat een keer per maand bijeenkomt. Als er meer interventie nodig is, wordt vaker vergaderd. Het team, alle leerkrachten, zijn inmiddels PBS gecertificeerd en ze zijn enthousiast. Bas Abbink, leerkracht, is de coördinator. Vier jaar geleden aangesteld en toen enigszins afwachtend. Hij is nu erg enthousiast en brengt dat ook goed over. “Succes wordt gevierd.”

 

Complimentenboom

Leerlingen krijgen geregeld een kaartje met een positieve tekst uitgereikt. De kleinsten iets vaker dan de grotere kinderen (foto rechts). Je kunt het complimentenkaartje individueel verdienen, maar ook per groep. Een individueel kaartje kan ook in de groep worden gebracht. Stel: er is heel goed gewerkt aan een project en als beloning mag de groep bijvoorbeeld Apenkooi doen op vrijdagmiddag. Een kaartje ontbreekt nog. In zo’n geval kan het individuele kaartje, voor bijvoorbeeld een kwartiertje extra op de computers voor oefening, ingebracht worden in de groep zodat de Apenkooi doorgaat. Het groepsbelang gaat in dit geval boven het individuele belang.

 

Ook bedacht het team in het kader van de certificering een complimentenkaart (foto hierboven). Kinderen sturen die kaart naar opa’s, oma’s, ooms, tantes en vriendjes met daarop een compliment waarom die persoon de kaart krijgt. Op de kaart staat ook vermeld dat een kaart teruggestuurd mag worden. De teruggestuurde kaarten worden in de `complimentenboom` gehangen. Ook weer een beloning. Robert Franken vindt dat deze gedachte eigenlijk in heel Borne moeten gaan leven. Als alle 175 kinderen van de school de kaarten gaan versturen, zal dat snel gebeuren.

 

Onthulling certificaat door Martin Velten

Robert Franken en zijn team zijn er trots op dat Martin Velten de tegel onthult en het officiële certificaat overhandigt. Martin Velten op zijn beurt vindt het een mooi systeem: “Echt omdenken.”

Alle kinderen zijn in de hal verzameld, ze wachten af. Robert Franken vertelt de kinderen nog even wat gaande is en dat hij trots op de kinderen is. Daarna verwelkomt hij zowel Martin Velten als de ouders die ook komen kijken.

Martin Velten houdt zijn toespraakje kort: Hij is blij dat de school het verdiende certificaat heeft gekregen en dan vraagt hij Ivo en een moeder om samen de tegel te onthullen. Dat gaat goed. Dan komen Twan, Jelke en Annelies het podium op: Martin Velten overhandigt het ingepakte certificaat en Annelies mag het uitpakken. Trots laat ze het aan de hele groep zien (foto bovenaan).

 

Tenslotte neemt Robert Franken de microfoon weer over en vertelt de kinderen dat zij allen een kleine traktatie krijgen: “Voor een keertje mag het best snoep zijn (een waterijsje). Maar op 13 juli komt er een groter feestje. Dat blijft nog even een verrassing.” Groot gejuich volgt.

 

De Jan Ligthartschool heeft een welverdiend officieel certificaat als volwaardige PBS school, de enige school in de regio Twente. Ook een van de 17 scholen in Nederland. (AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Sebastiaan — 07 jun 2017
Goed stuk hoor! In de tekst staat dat Annelies het certificaat ontvabgt uit handen van wethouder Velten, maar ze heet eigenlijk Anaďs, is een veel moeilijkere naam.
De papa van Anaďs, Sebastiaan Olsman

Architect Henk te Kiefte geniet van zijn vak

Ruim dertig jaar geleden zette een jonge Henk te Kiefte zijn eerste stappen in de...
15-07-2021

Feestelijk uitje voor dreumesen Duimelot

Woensdag was er het jaarlijkse peuteruitje met alle dreumesen van Duimelot. Helaas kon het vorig...
07-07-2021

Twentse boeren op weg naar Zwolle

Stikstof. De boeren kunnen bijkans het woord niet meer horen. De hele problematiek rond de...
07-07-2021

Sonja Markvoort brengt (Italiaanse) allure

ADVERTORIAL • Ruim 30 jaar was ze actief in het bankwezen. Totdat ze in 2015 haar passie...
04-07-2021

Vader en zoons Ter Brugge naar Gildestraat

In 1994 startte Reinoud ter Brugge zijn eigen bouwbedrijf. In een schuur naast zijn woonhuis aan...
01-07-2021

College wil ’t Wooldrik niet opknippen

Het college heeft de stichting Brigantijn laten weten niets te voelen voor het...
23-06-2021