'Hoe maak ik contact met dementerenden?'
AVELEIJN EN TWENTSE ZORGCENTRA ORGANISEREN DEMENTIETAFEL MET WORKSHOPS

'Hoe maak ik contact met dementerenden?'

Op deze tweede dementietafel avond worden drie workshops gegeven. Verzorgenden en familieleden van dementerenden en mensen met beperkingen kunnen met en door deze workshops goede contacten maken met de aan hen toevertrouwde cliënten.

 

Henni Barneveld, Daniëlle Oosterling en Marloes Hermeling begeleiden deze avond. Henni Barneveld spreekt het welkomstwoord uit en deelt het grote aantal deelnemers in. Voor iedere workshop is een half uur uitgetrokken en aan het eind van de avond volgt een gespreksronde. Het thema van de avond is: ”Hoe sluit ik aan bij de belevingswereld van partner of cliënt?”

 

Workshops

Een workshop Dementie beschrijft de gevoelens die ontstaan als een dierbare aan dementie gaat leiden. De verschillende fasen van dementie en de gevoelens die de dementerenden ervaren, worden nauwkeurig beschreven. Op deze manier kan in ieder geval een inzicht worden gegeven op welke wijze het gedachtenpatroon zich ontwikkelt. Een dementerende raakt verward, vergeet dingen en gebeurtenissen en gaan terug naar 'vroeger'.

 

De workshop Shantala Speciale zorg gaat in op aanrakingen bij de cliënt. Daarvoor zijn ook regels maar het is wel zo dat de cliënt bepaalt wat hij/zij toestaat. Middels aanraking maak je contact, maar raak wel met volle aandacht aan.

Het woord Shantala komt uit de babymassage praktijk, maar kan ook heel goed voor volwassenen gelden. Een streling met de volle hand over arm of been kost eigenlijk niet veel tijd, maar levert wel veel rust op. Een cliënt die bijvoorbeeld moeite heeft met opstaan na een dutje, kan doordat even over de benen is gestreken, misschien met minder moeite op de benen gaan staan. De strelingen kunnen gewoon over de kleding worden gegeven. Het gaat om de volle aandacht die er even is. Aanraking op deze manier geeft ook geen stress.

 

Je stemt je eigenlijk af op de ander. Shantala Speciale zorg past ook bij de kernwaarden van Aveleijn: Ontmoeting, Ontwikkeling en Ondersteuning. Workshopbegeleidster Anouk heeft een opleiding in Shantala gevolgd en ze werkt door heel Twente met deze methode. Een deelneemster tijdens deze workshop vertelt over de praktijkervaring die zij heeft opgemerkt.

 

Workshop klankschalen en voetreflectie

Ook hier gaat het om contact. Met voetzoolmassage is dat duidelijk: cliënts' voeten worden gemasseerd. Voelt altijd wel lekker aan. Ineke Dijkstra laat een deelnemer de behandeling ondergaan.

Bij klankschalen veroorzaken de diepe en lichte klanken trillingen in het lichaam. Een menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water. Dat water trilt op de trillingen van de schalen mee. Ook dat geeft een goed gevoel. Jeanette geeft een heel klein concertje met haar klankschalen om de deelnemers te laten ervaren hoe de trillingen werken. Ook hier komen eigen ervaringen van de deelnemers aan bod.

 

Voor de deelnemers aan deze avond is het verhelderend om een nieuwe, andere kijk op het werk te krijgen. Niet iedere verzorgende zal morgen meteen beginnen met het geleerde toe te passen, maar in het achterhoofd zitten wel nieuwe ideeën. Een verhelderende avond. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023