Even terug naar school
BEWONERS VILLA MEIJLING OP BEZOEK BIJ SCHOOLTENTOONSTELLING HEEMKUNDEVERENIGING

Even terug naar school

Een paar bewoners met hun begeleiders komen een kijkje nemen bij de tentoonstelling van de Heemkundevereniging Borne aan de Stationsstraat. Daar is op nummer 16 in een leegstaand pand de tentoonstelling `Schoolklas van 1950` ingericht. Een aantal tafeltjes en bankjes, een schoolbord en vooral veel schoolplaten uit vroeger tijden zijn geëxposeerd. Het is niet de eerste tentoonstelling die de Heemkundevereniging Borne organiseert en het is zeker niet de laatste. Binnenkort komt er een nieuwe: `Een kijkje achter de deuren van de kerk` is de voorlopige titel.

 

Bezoek aan de school

Drie dames met hun begeleidster wandelen binnen. Ze worden ontvangen door bovenmeester André Muller die in vol ornaat een lesochtendje zal presenteren. Ook de twee inrichters, Leo Congert en Frank Mars, zijn aanwezig. Op de leestafel, die wel modern is, staat koffie met koek klaar.

 

Al snel komt het eerste verhaal: “Ik zat op de meisjesschool aan de overkant. Bij de nonnen.” “Ja, de St. Johannesschool, Juf Wegter en juf Immerman.

En ja, hoe begint dan zo’n schooldag? Met gebed natuurlijk, dus bovenmeester André begint daar ook maar mee. Meteen vallen de dames in hun rol.

Dan het telraam, een dame herkent het meteen en de eerste rekenles is een feit. Ook herinneringen aan aardrijkskundeles en taal wordt gedeeld. “Maar die schoolplaten herken ik niet, wij hadden veel grotere.”

 

André Muller vertelt waar de platen vandaan komen en hoe de tentoonstelling is ingericht. De dames luisteren met aandacht, misschien wel met meer dan ze in hun eigen verleden op school deden.

Zingen vonden ze ook allemaal wel leuk. Enigszins aarzelend wordt een kinderliedje aangezet dat even later door iedereen met volle borst wordt meegezongen. Nou ja, wie kent het liedje van Berend Botje niet?

 

Het bezoek is even een stap terug in de tijd die voor de bewoners van Villa Meijling misschien in gedachten dichtbij is gekomen. Een geslaagd bezoek.(AM

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024