Ontmoeting kern bezinningsdagen Stefanshof
13-06-2017
JUBILEUM VAN 65E KEER BEZINNINGSDAGEN

Ontmoeting kern bezinningsdagen Stefanshof

Bezinningsdagen voor ouderen, mensen blij maken, ontmoeting creëren, dat is het doel van de dames Riet Koehorst (rechts op de foto, midden pagina), Marietje Kemper (midden) en Marietje Moleman (links). Al jaren organiseren zij deze dagen waarin het Katholieke gedachtengoed centraal staat.

 

Twee dagen lang is de grote zaal in de Stefanshof de plek waar veel mensen samen komen om, naast bezinning op het Katholieke leven, gewoon even verwend te worden. De dagen beginnen met een mis, daarna koffie met wat lekkers en dan er is, vandaag, de vroegere pastor Van der Sman. Een drankje, een lekker diner, het verdere verhaal, nog koffie en thee en afsluitend een lof. Dat is de invulling van deze dag. Morgen een vergelijkbaar programma.

 

Organisatie bezinningsdagen

De drie dames vertellen: “Deze dagen komen voort vanuit eerst het Trivium, toen veranderden ze in de ziekendagen en nu noemen wij het bezinningsdagen. De dames waren in het verleden lid van het Katholiek Vrouwen Gilde. Daarna de groep `vrouwen actief` en nu werken ze zelfstandig. “Waarschijnlijk is het de laatste keer dat wij drieën deze dagen verzorgen, maar opvolging vinden is wel erg moeilijk. Zoals bij iedere club of vereniging het geval is, kost het de grootste moeite om vrijwilligers te vinden. Wij willen de mensen eens verwennen deze dagen. Mensen elkaar laten ontmoeten en gewoon gezellig samen eten.

De meeste mensen eten bijvoorbeeld alleen, nu eten ze samen. Veel mensen kunnen moeilijk het huis verlaten omdat zij problemen hebben met lopen. Nu worden ze door vrijwillige chauffeurs opgehaald en weer thuis gebracht. De aanwezigen komen uit Borne en Zenderen. Ondanks dat we gezelligheid bieden, kost het soms moeite om mensen uit hun vertrouwde omgeving te krijgen. Ook zijn op deze dagen verpleegkundigen aanwezig.”

 

Waarom doen de dames dit?

“Wij vinden het fijn als de aanwezigen blij worden, als ze oude vrienden en bekenden terugzien. Ze zijn dankbaar als ze weer naar huis gaan. We zijn er eigenlijk zomaar in de organisatie gerold, we waren veel jonger toen.” Marietje Moleman organiseert al voor de 42e keer, Marietje Kemper voor de 25e keer en Riet Koehorst voor de 15e keer. Met recht veteranen.

 

“Voor de deelnemers zijn aan deze dagen geen kosten verbonden, we worden wel door diverse instanties gesponsord. Maar er wordt wel een collecte gehouden ter bestrijding van de overige kosten.”

 

Dan komen wat herinneringen: “We zijn begonnen in de Theresiakerk. De Ziekendagen dus. Mensen werden zelfs met bed en al de kerk ingereden. We deden alles zelf, koken, verzorgen, afwassen. Eens is er een lijn gespannen tussen Het Schip ( nu Jasmin Garden) en de kerk. Daar wapperden de theedoeken dan droog. We zaten ook in het Schip, bij Platenkamp hebben we de bezinningsdagen gehouden en nu zijn we al twintig jaar in de Stefanshof.

 

Twee bezoekster spreken

Mevrouw Marie Hiethaar “Ik bin er weer” en mevrouw Riek Kroeze-Wissink komen al jaren trouw, de een twintig jaar, de andere vijftien. De ouders van Mevrouw Riek Kroeze bezochten de bezinningsdagen (toen ziekendagen) al en zij rolde er zo eigenlijk ook in. Beide dames halen over en weer herinneringen op: “Je ziet elkaar weer eens, je hebt iets te kuieren, thuis zit ik ook maar te puzzelen.” Beide dames wonen nog zelfstandig, de een kookt wel voor zichzelf, de ander niet meer. Ze krijgen wel hulp van de thuiszorg.

 

Pastor van der Sman

De pastor vertelt vandaag over de misgebruiken, de miskleding en hij verhaalt welke spreekwoorden allemaal kerk gerelateerd zijn. “Gods water over Gods akker laten lopen” komt van het afwaswater uit de miskelk dat via een gootje naar buiten werd afgevloeid. In iedere kerk is wel zo’n gootje te vinden. Ook laat hij miskleding zien. Hij vertelt vandaag met opzet niets over zijn werk voor Sri Lanka, daar vindt hij de tijd en de plaats niet voor. Een van de getoonde voorwerpen is zijn eigen miskelk waarin de trouwringen van zijn ouders verwerkt zijn. Zijn aandachtige gehoor geniet van zijn verhaal.

 

De dagen worden geopend met een mis en afgesloten met een lof. Morgen wordt tijdens de mis een ziekenzalving gevierd. Een mooi besluit voor de katholieken in de zaal. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024