Tovenaarshoed wint eerste prijs
14-06-2017
EVELIEN WENSINK WINT TIJDENS KUNST IN HET VOLKSPARK

Tovenaarshoed wint eerste prijs

Het is ieder jaar weer een grote kunstmanifestatie, Kunst in het Volkspark, en voor het eerst wint een Bornse de eerste prijs. Evelien Wensink wint in de door De Twentsche Courant Tubantia uitgeschreven wedstrijd. Het thema van dit jaar was hoeden. Daartoe kreeg elke deelnemer een simpel, plastic hoedje toegestuurd dat als basis of inspiratiebron kon dienen om een zelfgemaakte hoed in te sturen. De regionale krant kiest ieder jaar een ander voorwerp als inspiratiebron; zowel kunstenaars als amateurs kunnen meedoen.

 

Evelien Wensink vertelt

“Het leek mij wel leuk om mee te doen. Ik had nog veel materiaal liggen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik werk ook voornamelijk op mijn gevoel.” Evelien is erg creatief. Haar tuin staat vol keramiek beelden en andere creatieve uitingen. Ze haalt haar inspiratie uit de natuur en dat resulteert vaak in een combinatie tussen natuurlijk materiaal en keramiek of andere, niet natuurlijke materialen. Het keramiek wordt bij Harry Davina afgebakken.

 

In haar vroegere werk bij CarintReggeland gaf ze wel eens een voorstelling waarbij een van de rekwisieten een jas, gemaakt van stropdassen, was. Voor die stropdassen plaatste zij een advertentie in de kranten en uit het hele land stroomden de stropdassen toe. Van wat aan dassen overbleef na de jas, gebruikte ze van alles en nog wat: een schort, een vliegengordijn, een opstapje, een kussen, tassen en beursjes tot aan sleutelhangers toe. “Als ik mijn creativiteit maar kan inzetten.”

 

De hoed

Voor deze hoed had ze nog meer dan genoeg stropdassen over. Al kijkend naar de plastic hoed vond ze dat ze toch een afwijkend model wilde hebben: een punthoed of een tovenaarsmodel. Ze gaat aan de slag, bovenaan gebruikt ze de kleine puntjes van de das als een soort krans want de hoed moet hangen en dan heb je een lusje nodig. De lus is zo mooi verborgen. De vorm van het brede gedeelte vormt de opmaat van de grote ronding onderaan tot aan de punt. Dan hangt ze er nog twee stropdassen aan als een soort tegenwicht aan de lengte van de hoed: hoed is klaar.

 

Evelien Wensink stuurt de hoed in en wacht af. Zestig deelnemers hebben een hoed ingestuurd, Evelien Wensink stuurde er twee in: de genoemde tovenaarshoed en een hoed gemaakt van een landkaart en volgezet met autootjes. Ook leuk.

Toch wel spannend om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn: ze wacht af en tot haar grote verrassing wint ze. De jury spreekt over een: “Originele vorm die de doorslag geeft voor de eerste prijs.” De eerste prijs is een cursus hoedjes maken ter waarde van 175 euro. Ze is er best trots op.

 

Het is de eerste keer dat Evelien Wensink een prijs wint. Ze heeft ook wel meegedaan aan de mannequinwedstrijd tijdens Borne op z'n Best, maar daar haalde ze geen prijs. Door deze prijs heeft Evelien Wensink de smaak wel te pakken gekregen: “Ik ga wel meer meedoen. Als het onderwerp volgend jaar mij aanspreekt, ga ik er weer voor. Ik wil voor alles mijn creativiteit blijven inzetten.”

Af en toe verkoopt ze een werkstuk, maar ze geeft ook wel veel als cadeautje weg.

 

Noaberkuiern

Evelien Wensink is ook een van de oprichters van het Noaberkuiern in de Ster, de ontmoeting tussen de inwoners van Oud Borne op de derde woensdag in de maand. Iedere keer wordt gezocht naar een ander thema voor de middag. Stilzitten kan ze niet. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024