Bornse Unifillers geëerd met Vredesprijs
16-06-2017
BIJNA 30 JAAR NA DATO DEELT DEFENSIE DRAAGINSIGNES UIT VOOR VREDESMISSIES

Bornse Unifillers geëerd met Vredesprijs

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Aan acht daarvan nam ook ons land deel. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen. In het Kulturhus werden vrijdagmiddag drie van die insignes uitgereikt aan evenzovele Bornse veteranen.

 

Een dag van erkenning

Aan de vooravond van de Landelijke Veteranendag (zaterdag 24 juni) vindt er al enkele jaren ook de Lokale Veteranendag Borne plaats. Het is een gemoedelijk samenzijn van zo’n 50 mensen. In zijn welkomstwoord beschrijft burgemeester Rob Welten het nut ervan. “Nederland heeft belangstelling voor uw verhalen”, zegt hij. “Ze dragen eraan bij dat we -wat er ons verteld wordt- op waarde weten te schatten. Het is ook een dag van erkenning en waardering én een dag om vriendschappen aan te halen en verhalen met elkaar te delen.”

 

Daarna is het de beurt aan Claudia Nijmeijer. Namens de organiserende werkgroep spreekt ze haar enthousiasme uit over de groeiende rol die veteranen bij het gedenken gaan innemen. “Dat willen we ook”, zegt ze. “We willen een brug slaan tussen jong en oud. Mooi was het dat we op 4 mei met tien man een krans konden leggen tijdens de Dodenherdenking. Mooi is het ook dat we hier vanmiddag met zovelen zijn.”

 

Trots

Nadat vijf blazers van de Euregio Brassband een passend intermezzo hebben gespeeld is het opnieuw de beurt aan de burgemeester voor het officiële gedeelte. Drie Bornenaren -Eric van den Nieuwboer, John Polak en Rinse Spaanstra- krijgen het draaginsigne opgespeld dat is verbonden aan de Nobelprijs voor VN militairen. Ze zijn er trots op. Op de bovenste foto staan ze van links naar rechts naast de burgemeester.

 

In totaal kwamen elf veteranen in aanmerking om het insigne te ontvangen. Twee van hen hadden het kleinood inmiddels thuis al in ontvangst genomen, enkelen waren verhinderd. Sommigen gaven aan geen prijs te stellen op de onderscheiding. Zo werd vanmiddag -ook al is het bijna 30 jaar na dato- opnieuw de impact duidelijk van de verschrikkingen van toen. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024