Half operaconcert smaakt naar meer
25-06-2017
REGEN DWINGT ORKEST OM CONCERT VOORTIJDIG TE STAKEN

Half operaconcert smaakt naar meer

Het Openluchttheater in Hertme is voor dirigent Jeppe Moulijn en zijn Oost-Nederlands Symfonieorkest de perfecte plek voor een seizoen afsluitend operaconcert. “Opera zoals het bedoeld is, laagdrempelig en voor een groot publiek, niet als moeilijke kunst”, verklaart hij het initiatief om een half jaar geleden contact te zoeken met het theater in Hertme. In het kerkdorp werd het idee met open armen ontvangen. Het zou wel eens een mooie aanvulling kunnen zijn op het programma in het openluchttheater.

 

En blijkbaar dachten wel meer mensen er zo over. Het theater was met 1200 toeschouwers zo goed als vol, ondanks de niet al te beste weersverwachtingen. Ze kwamen gewapend met regencapes en paraplu’s, voor het geval dát…., zich volop verheugend op het concert met solisten Claudia Patacca en Marcel Reijans. Maar liefst drie koren, Studio 65, het Kamerchor Uelsen en het Stedelijk Koor Enschede, vormden samen de koorbegeleiding. Het programma was een keuze van het orkest en een ode aan de beroemde opera’s van Guiseppe Verdi en Giacomo Puccini.

 

Perfect plaatje

De bekende opera’s die de revue passeerden kennen de nodige drama. “Julie krijgen vanmiddag een bak schitterende, meeslepende ellende over je heen”, waarschuwde de dirigent, die smakelijk en vol humor kon vertellen over de tragedie van bijvoorbeeld Madame Butterfly en Tosca, waarmee het publiek het verhaal ingetrokken werd. De prachtige en deels overbekende, muziek deed de rest. Het paste allemaal perfect in het plaatje. Zelfs de fluitende vogels leken onderdeel van de partituur. Het was genieten. Tot en met de pauze.

 

Voortijdig einde

De dreiging was continu aanwezig; regen. Heel af en toe een drupje in de eerste helft van het concert leverde al wat bezorgde blikken op bij de muzikanten, maar was geen aanleiding het concert te staken. Na de pauze werd het echter te gortig. Even dacht men met een korte pauze het concert alsnog tot een einde te kunnen brengen, maar de regen bleef aanhouden. De dure muziekinstrumenten van de orkestleden zijn niet bestand tegen zoveel vochtigheid. En dus moest het concert voortijdig worden beëindigd. Begrip bij het publiek, teleurstelling vooral bij de muzikanten.

 

Voor zolang als het duurde was het operaconcert een grandioos succes. Het zou een mooie nieuwe traditie in Hertme kunnen worden. Belangstelling is er blijkbaar meer dan voldoende. Hertme is natuurlijk geen Verona en weersomstandigheden zijn nu eenmaal in Nederland een onzekere factor, maar dit initiatief verdient zeer zeker een herkansing. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Operaconcert in het Openluchttheater Hertme


    reageren op deze pagina
    M. Notten — 26 jun 2017
    mooi concert tot de pauze maar ondoordacht van de organisatie om muzikanten zo in de openlucht te laten spelen, verhoog de entree iets en zorg voor een overdekt podium,
    een zeer teleurgestelde bezoeker!

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024

    NEO verliest van Achilles’12

    Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
    19-02-2024

    Liefde voor het landschap

    De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
    16-02-2024

    Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

    De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
    08-02-2024