De sterren van het Afrika Festival
LINE UP TELT TWAALF GROEPEN: OUMOU SANGARÉ EN ROKIA TRAORÉ DE TOPPERS

De sterren van het Afrika Festival

Liefst twaalf topgroepen staan er zaterdag 1 en zondag 2 juli op het podium tijdens het Afrika Festival Hertme in Twente. Daaronder grote namen: zaterdag maakt de eigenzinnige Rokia Traoré (foto boven) haar opwachting, zondag sluit de ondertussen wereldberoemde Oumou Sangaré het festival af. Uit alle hoeken van Afrika komen de artiesten naar het Openluchttheater: van Zanzibar tot Angola en van Kongo tot Senegal. Hertme biedt een podium aan de subtiele en ingetogen klanken van Trio Da Kali, maar laat met Jupiter uit Kongo en de Nigeriaan Dele Sosimi ook het theater veranderen in een zinderende dansvloer.


Op zaterdag 1 juli spelen vanaf 13.00 uur zeven groepen. De eerste optredende artiest is misschien wel de meest bijzondere van het festival: de jonge Taarab-zangeres Saada Nassor uit Zanzibar, begeleid door kanun-virtuoos Rajab Suleiman & Kithara. De Ali Farka Touré Band, met onder anderen Afel Bocoum en Mamadou Kelly, brengt een hommage aan de tien jaar geleden overleden stergitarist. De groep maakt deel uit van de ‘Culturele Karavaan voor de Vrede’, evenals de Touareg-band Terakaft die daarna op het podium staat. Chalo Correia uit Angola is voor de tweede keer in Nederland. Hij is beroemd om zijn opzwepende ‘semba’ en ‘rebita’. Zij die hem de eerste keer hoorden, wachten ongeduldig op zijn optreden in Hertme.


Eigenzinnige stijl
De beroemde Malinese zangeres en gitarist Rokia Traoré brengt dan in haar eigenzinnige stijl onder meer stukken van haar laatste cd ‘Né So’. De zaterdagavond begint met de onstuimige afrorock van Jupiter & Okwess uit Kongo. Het tempo van de avond wordt opgevoerd door het Dele Sosimi Afrobeat Orchestra. De naamgever van het orkest was toetsenist in de groep van Fela Kuti.

Zondag 2 juli begint om 12.00 uur met de subtiele muziek van Trio Da Kali. Hawa, de dochter van Kasse Mady, laat zich begeleiden door balafon en bas-ngoni, klassieke mandingo-muziek in een eigentijdse setting. Uit Benin komt de Eyo’nle Brass Band. De blazers en percussionisten spelen niet alleen op het podium, maar zijn die middag ook tijdens de pauzes op het markterrein te vinden met hun polyritmische percussie, stevige blaasmuziek en voodoo-zang.

Bijzonder zijn de bijna vergeten legendarische helden van Dieuf-Dieul de Thiès uit Senegal. Voor het eerst in Europa kan Hertme kennismaken met hun mbalax- en latin-klanken. Eveneens uit West-Afrika komt Mamadou Diabaté & Percussion Mania. Bij het optreden van deze zeskoppige groep uit Burkina Faso staan twee balafons vóór op het podium. Het publiek kan horen én zien hoe virtuoos Mamadou is op zijn instrument.


Een van de meest beroemde zangeressen die Mali voortbracht is Oumou Sangaré (foto midden). In 1993 stond ze als jonge vrouw, aan het begin van haar carrière, al eens op het podium in Hertme. Ze beklimt nu alle wereldpodia en sluit het festival af.


Proef en eet op Afrikaanse markt
Zoals ieder jaar is er rondom het podium weer genoeg te beleven op de Afrikaanse markt, die dit jaar voller is dan ooit tevoren. Afrikaanse koopwaar en het lekkerste eten en drinken uit het continent maken al jaren een belangrijk deel uit van het festivalsucces. Ook de variant van de bekende proef-eet, ‘Afrikaans Happen’, staat weer op het programma. Bezoekers kunnen voor kleine prijzen verschillende Afrikaanse hapjes en gerechtjes proberen. Zaterdagavond kunnen ze vanaf 20.00 uur tegen een gereduceerde prijs van € 16,50 genieten van twee optredens en de gezellige avondmarkt.


Alle ingrediënten zijn dus letterlijk en figuurlijk aanwezig voor een top editie van het Afrika Festival Hertme.

Zie ook de website www.afrikafestivalhertme.nl

Foto onder © Romy Wieffer, foto midden © Benoit Peverelli

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024