Aanpak rest asbest in bodem
29-06-2017
SAMENWERKING GEMEENTEN ROND HOF VAN TWENTE

Aanpak rest asbest in bodem

De gemeente Borne gaat met de gemeenten Haaksbergen, Rijssen/Holten, Hof van Twente, Hellendoorn en Twenterand samenwerken in een project om de nog resterende asbestbodemproblematiek in beeld te brengen en de meest risicovolle asbestbodemlocaties te saneren. Het Rijk heeft daarvoor 38 miljoen ter beschikking gesteld.

 

Grote hoeveelheden asbesthoudend afval zijn in het verleden gratis ter beschikking gesteld voor verharding van wegen en paden. Het afval is met name in de gemeente Hof van Twente terecht gekomen, vanwege de vestiging van de asbestproducent Eternit. Maar uit historisch onderzoek blijkt dat ook in omliggende gemeenten gebruik is gemaakt van het materiaal, waaraan achteraf grote gezondheidsrisico’s blijken te kleven.

 

Inventarisatie

Volgens wethouder Michel Kotteman is het probleem in Borne niet extreem groot. “Een aantal wegen is al gesaneerd. Er zal links en rechts nog wel wat meer zitten. Waarschijnlijk vooral bij paden naar boerenerven in het buitengebied.” De komende jaren zal de saneringsopgave in beeld gebracht worden door inventarisaties en bodemonderzoeken. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Oude Deldensestraat en de Veldovenweg meteen een proefboring gedaan om te beoordelen of ook daar asbest in het wegdek is verwerkt.

 

Asbestdaken

Volgens Kotteman is asbest in daken een veel groter probleem, vooral bij boerenbedrijven en op bedrijfsterreinen. In 2024 moeten deze asbestdaken verwijderd zijn. Het plan van aanpak daarvoor is nog in de maak. “Maar dat staat niet helemaal los van de asbestbodemsanering”, legt Kotteman uit. “Als er asbestdaken zijn, dan kun je ervan uitgaan dat ook de bodem verontreinigd is.” Borne is een pilotgemeente waarin ervaring wordt opgedaan om beide projecten te koppelen en de asbestproblemen integraal aan te pakken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024