Achter de kerkdeuren van…..
29-06-2017
KERKSCHATTEN VAN VIER BORNSE KERKEN TENTOONGESTELD

Achter de kerkdeuren van…..

Tijdens de succesvolle schooltentoonstelling aan de Stationsstraat 16 hebben Leo Congert (links) en Frank Mars (rechts) al pratende het idee opgevat een nieuwe tentoonstelling te organiseren. Frank Mars bekeek per toeval kerkelijke voorwerpen die meestal achter gesloten deuren blijven en bijna nooit over het voetlicht komen. Na informatie bij diverse kerkbesturen kregen de heren groen licht en kon het werk beginnen. Enthousiast is door de kerkbesturen meegewerkt.

 

Marianne Schipper, koster van de Oude Kerk, Jense Schokker van de Baptistenkerk, Laurens van Urk en Jos Verheul van de r.k. St. Stephanuskerk en Ina ter Kuile van de doopsgezinde kerk De Vermaning haalden hun kerkelijke schatten tevoorschijn. Nu staan ze in een goed verzorgde tentoonstelling te pronken. Tot op de dag van de opening komen nog voorwerpen binnen.

 

Opening tentoonstelling

Annemarie Haak, voorzitter van de Heemkundevereniging Borne opent met een welkomstwoord. Ze staat op een bijzondere plek, vindt ze, de kansel waar je vroeger alleen nog maar naar keek. De Heemkundevereniging heeft geen eigen ruimte voor tentoonstellingen, ze is blij dat Welbions zo gul is deze ruimte voor tentoonstellingen af te staan. Ze is ook blij met de samenwerking tussen de kerken. Ze zet de samenstellers, Frank Mars en Leo Congert in het zonnetje: “Zij hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt.”

 

Frank Mars krijgt dan het woord: “Veel voorwerpen van kerken staan achter deuren en zijn niet zichtbaar voor publiek. Wij hebben gekeken wat we kunnen doen om te laten zien wat er meer aan moois is. Heel bijzonder vonden wij de samenwerking tussen de verschillende kerken. We zijn daar blij mee."

 

"De kansel komt uit de Theresiakerk en staat nu in de kapel van Het Dijkhuis.

De oude haan van de Oude Kerk is door Hans Leuverink bewaard. De haan was in vier stukken gebroken, Han Brinkman heeft de oude haan aan elkaar gelast. Nu pronkt de vergulde haan boven een aantal foto’s van de Oude Kerk. We hebben ook een bijzondere vondst gedaan: een stukje hout met twee namen erop: H. Nijhuis en J. Bos Timmerlui. Het lag onder de vlonder van de kerkbanken in de Theresiakerk. Wie in Borne kan meer info geven over deze mensen? We willen dat graag weten."

 

Aan Jaap Grootenboer de eer om de tentoonstelling officieel te openen. Hij doet dat door een goed gedocumenteerd verhaal over het geloof in oude tijden, de overgang naar de Christelijke tijd, daarna de verandering van het Katholieke geloof naar het protestantste waarin hij een kleine vergelijking trekt tussen Luther, Calvijn en Menno Simons. Hij haalt de invloed van de familie Schele van Weleveld aan, die grote invloed had op het kerkelijke Bornse leven. En als laatste geeft hij weer dat in alle geloofsrichtingen de woorden van Christus overeind zijn gebleven. Bij de protestanten Zijn woorden bij het avondmaal, bij de katholieken de consecratietekst. Daarmee opent hij de tentoonstelling. Van Frank Mars krijgt hij een kruidenbitter als dank.

 

Voorwerpen op de tentoonstelling

In een vitrine zijn diverse kostbare voorwerpen als een monstrans en bekers te zien. Deze voorwerpen zijn beperkt tentoongesteld en worden ook weer naar de kerk teruggebracht.

 

Uit de Theresiakerk komt een prachtig gestileerd kruisbeeld en glas in lood. De oude Statenbijbel van ds. Meijer is te bewonderen. Foto’s met uitleg van de secco’s uit de Oude Kerk. Zo is nog veel meer te bekijken. Een van de leukste voorwerpen is het knikkende engeltje. Als een muntje in een gleuf wordt gegooid, dankt het engeltje met een knikkend hoofdje. Daarnaast staat het vandaag binnengebrachte beeld van de pastoor van Ars. Hij is een beroemde biechtvader geweest.

 

Info:

De tentoonstelling is op vrijdagmiddag van 14.00 tot 21.00 uur en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur te zien. Op twee zondagen: 2 juli en 9 juli is een speciale opening waar de bijzondere monstrans en andere kostbaarheden uit de St. Stephanuskerk te zien zijn. Op andere openingstijden worden foto’s getoond van deze voorwerpen. Deze unieke tentoonstelling verdient grote belangstelling. (AM)

 

Op onderstaande foto het plankje met de namen. Wie kan er meer over vertellen?

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020