Weg met de Twentse Weggeroute
01-07-2017
PADDENSTOELEN KRIJGEN TWEEDE LEVEN LANGS SPOORFIETSROUTE IN HENGELO

Weg met de Twentse Weggeroute

‘Aait verdan!’ en ‘Adam hef van ’n appel getten en wiej hebt der now nog taandzeert van’, twee van de teksten die op de paddenstoelen stonden die de Twentse Weggeroute markeerden. In 2004 werd de speciale fiets- en wandelroute ontwikkeld door de gemeente Borne en het Van Deinse Instituut, met financiële steun van de Provincie. Het doel ervan was om de Twentse streektaal levendig te houden, diverse bezienswaardigheden onderweg uit te lichten en de tuinen van Boomkamp, waar de gewassen die de ingrediënten vormen van het Twentse krentenbrood te bewonderen waren, te verbinden met het centrum. Het project werd gekoppeld aan een educatief Twents Kwartiertje voor basisschoolleerlingen. De Twentse Weggeroute in Borne zou zelfs de start van een culturele route door heel Twente moeten worden. Ambitieuze plannen.

 

In onbruik geraakt

Twaalf jaar later is er van de oorspronkelijke bedoelingen niet veel meer over. De route werd door niemand meer onderhouden, de VVV verkoopt geen routeboekjes meer, de Heemkunde vereniging is gestopt met het Twents Kwartiertje en de tuinen van Boomkamp zijn niet meer toegankelijk voor publiek. Een vervolgende culturele Twentse route is er nooit gekomen.

 

Van de 18 paddenstoelen waren er al enkelen gesneuveld, het leverde geen enkele opmerking of klacht op, wat doet vermoeden dat eigenlijk helemaal niemand ooit de route nog fietste of liep. Dat allemaal plus het feit dat lang niet iedereen gecharmeerd was van de nogal opvallende aluminium bewegwijzering in het dorp maakte dat de gemeente eigenlijk wel van de paddenstoelen af wilde.

 

Routenetwerken Twente

In Twents verband is ondertussen een omvangrijk project gestart om alle wandel- en fietsroutes te inventariseren, overbodige op te ruimen, en via knooppunten aan elkaar te koppelen. Han van den Heuvel (rechts op de foto) van Routenetwerken Twente, dat belast is met het project: “Er is in al die jaren een wildgroei van routes ontstaan, die deels helemaal niet meer worden onderhouden, en heel veel verschillende soorten bordjes en bewegwijzering. We willen toe naar uniformiteit.” Ook in Borne is men druk doende om alle routes te vernieuwen, te integreren, dan wel te schrappen en waar nodig van nieuwe bordjes te voorzien. Han was zodoende op de hoogte van de in onbruik geraakte route en wist nog wel een bestemming voor de Twentse Weggeroute paddenstoelen.

 

Spoorfietsen tussen Hengelo en Twekkelo

Zaterdagmorgen werd een start gemaakt met het ophalen van de resterende paddenstoelen door Van den Heuvel en Chris Rijff (links op de foto) om ze te hergebruiken bij de nieuwe spoorfietsroute tussen Hengelo en Twekkelo. Beiden zijn bij het particuliere initiatief betrokken, dat geen onderdeel is van het Twentse routenetwerk, maar er wel connecties mee heeft. Over het ongebruikte spoor, waar vroeger kolentransporten richting Duitsland reden, kan sinds vorig jaar met spoorfietsen gefietst worden.

 

Hoe de Bornse paddenstoelen er precies gebruikt gaan worden is nog onderwerp van denkwerk. Chris: “We willen onderweg het verhaal van de regio vertellen. Bij overwegen kunnen we verwijzen naar typische Twentse zaken als de boortorens bijvoorbeeld.” In ieder geval moeten de huidige teksten er af, ook al omdat de folie in slechte staat verkeert. Chris verwacht dat de grote aluminium paddenstoelen beter zullen passen in het landschap langs het spoorlijntje dan in de straatjes van Oud Borne.

 

Aait verdan?

Binnenkort dus tussen Hengelo en Twekkelo een tweede leven voor de paddenstoelen van de ooit zo veelbelovende Twentse Weggeroute. Han van de Heuvel tenslotte: “Je had ze als oud ijzer kunnen verkopen, maar hergebruik is beter en duurzamer.”

 

Het ‘Aait verdan!’ was achteraf gezien niet de meest gelukkig gekozen Twentse spreuk voor de Twentse Weggeroute. Of misschien ook wel, het is maar hoe je het bekijkt. (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 03 jul 2017
http://1.bp.blogspot.com/_nr1V7YVinzg/RkwiC_-jjUI/AAAAAAAAAJY/l70M3qsEQ6A/w1200-h630-p-k-no-nu/Een+volk+dat+leeft+bouwt+aan+zijn+toekomst.jpg

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024