Het dak eraf..
DAK SYNAGOGE WORDT VERNIEUWD

Het dak eraf..

Ze zijn aan het karwei begonnen, de mannen van Timmerbedrijf Mark Koebrugge, de vernieuwing van het dak van de Synagoge. Het is wel een tegenvaller dat er asbest in het dakbeschot gevonden is. Het brengt wel extra kosten mee waar niet direct op gerekend is.

 

Afgelopen zaterdag, 1 juli, zijn de steigers geplaatst en vanmorgen worden de pannen van het dak gehaald. Dat moet wel zorgvuldig gebeuren want het zijn unieke pannen: handgevormd en geglazuurd. Geglazuurde pannen komen niet veel voor.

“Juist geglazuurde pannen zijn zo bijzonder want ze zijn niet meer verkrijgbaar. Ook bijna niet bij de handelaren in oude bouwmaterialen. Ongeglazuurde pannen nog wel,” zegt Mark Koebrugge, “daar is nog wel aan te komen.” De dakpannen worden uiteraard hergebruikt.

 

Verloop en duur van de bouw

Vandaag dus de pannen eraf, morgen komen de bekende `witte mannetjes` van Bolink Borne om de asbest te verwijderen. Dat zal waarschijnlijk twee dagen in beslag nemen, want je weet nooit wat je tegenkomt. Daarna gaan Mark Koebrugge (midden), Ron Katier ( rechts) en Henk ter Haar (links) weer verder. Voor het dakbeschot gebruiken ze een cementgebonden dakbeschot. “De oude asbestplaten zijn ook wel cementgebonden, maar die mogen dus niet meer gebruikt worden,” vertelt Mark Koebrugge.

Er is rekening gehouden met vier weken bouwtijd, dan liggen de pannen er weer mooi bij. Alleen de buitenkant wordt vernieuwd. Komen ze onder het dakbeschot versleten schoren tegen, dan worden ook die vernieuwd. Aan de gebogen binnenkant hoeft niet gewerkt te worden.

 

Leuk van de werkzaamheden

De vier heren vinden het leuk om aan een karwei als dit te werken. Ze hebben het vaker gedaan, ze vinden het oude in ere houden of herstellen in oude staat van een gebouw een mooie ervaring. Per keer is het verschillend, afwisseling is ook erg fijn om aan te werken. En niet te vergeten: werken met oude materialen is prachtig. Soms wordt ook wel met interieurbouwers samengewerkt.

 

Financiering van de herstelwerkzaamheden

De Synagoge had geld gespaard voor de vernieuwing van het dak. Daarnaast heeft de BRIN acht jaar lang subsidiegelden verstrekt voor deze vernieuwing. Maar door de tegenvaller van het asbest is er voor de Stichting Cultureel podium Borne een kostenoverschrijding. Giften zijn welkom. Men kan op NL15 RABO 0145 608522 een bedrag storten onder de vermelding `gift dak.` Iedere gift wordt in dank aanvaard. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024