Een stapje verder met de Spaanse les
FREDERIEKE EN MERIT ZOEKEN SPAANSTALIGE DORPSGENOOT

Een stapje verder met de Spaanse les

Iedereen blèrt ze mee, dé zomerhits van dit jaar Despacito en Súbeme la Radio. De Spaanstalige nummers doen het altijd goed in de zomer, het klinkt heerlijk zonnig. Maar velen hebben eigenlijk geen flauw idee wat ze aan het zingen zijn. Dat geldt niet voor Frederieke Zwiers (10) en Merit ter Haar (11) uit groep 7 van basisschool De Vonder. Ze volgen Spaanse les op hun school en weten dat Despacito ‘langzaam’ betekent en Súbeme la radio zoiets als ‘zet de radio harder’.

 

Spaanse les

“Het is leuk om naar Spaanstalige liedjes te luisteren en te kijken of ik iets kan herkennen. Maar vaak gaat het heel snel en dan versta ik maar één woord”, geeft Merit toe. Frederieke is vorig jaar al begonnen met een uur Spaanse les in de week. Ze had net wat meer uitdaging nodig en koos voor Spaans. Ze mocht iemand uitkiezen om met haar samen de Spaanse taal onder de knie te krijgen en koos voor Merit, waarvan de moeder een tijdje in Spanje heeft gewoond.

 

Uitdaging

Ze vinden het allebei heel leuk. Frederieke: “Het is echt een hele andere taal. Wel lastig, je moet veel onthouden.” “Soms zijn we zo bezig dat we in een keer helemaal kwijt waren wat ‘de’ in het Spaans was”, lacht Merit. De meisjes hadden ook een andere taal kunnen kiezen of extra uitdaging bij bijvoorbeeld rekenen. Duits, Frans en Engels krijgen ze straks wel op de middelbare school net als het moeilijke rekenen, zo redeneerden ze. Spaans is echt wat nieuws.

 

“Ik zou als ik wat ouder ben wel eens een keer animatie op een Spaanse camping willen doen of zo. Als je later veel wilt reizen is het handig om een beetje Spaans te kennen”, zegt Frederieke. Haar vader heeft er het nut al van ondervonden. Op vakantie in Gran Canaria kon ze voor hem een biertje bestellen (cerveza, voor de leergierigen onder ons, red.)

 

Spaanstalige hulp gezocht

De school heeft een werkmap Spaans aan de meiden gegeven en een uur in de week komt schoolvrijwilliger Ellen van Rooij met hen oefenen. Merit: “Ze leert eigenlijk ook met ons mee, want ze heeft zelf geen Spaanse les gehad.” Frederieke en Merit zouden het heel leuk vinden als iemand met Spaans als moedertaal of in ieder geval iemand die de taal heel goed beheerst een keertje met hen zou willen oefenen. “Ik denk dat we daar heel veel van kunnen leren”, zegt Merit. “Gewoon iemand die soms even op school kan komen om te helpen.”

 

Ook volgend jaar gaan Frederieke en Merit verder met de Spaanse les, in ieder geval tot aan de herfstvakantie. Wie het leuk vindt om de gemotiveerde dames een stukje verder op weg te helpen met hun Spaans, kan contact opnemen met basisschool de Vonder via info@de-vonder.nl  

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023