Werkzaamheden beeldentuin gestart
KUNSTWERK BORIS ZAL OP 24 AUGUSTUS HET SLOTSTUK VORMEN

Werkzaamheden beeldentuin gestart

In het park Scholtenshof, beter bekend als de beeldentuin, achter het gemeentehuis, zijn de werkzaamheden voor de herinrichting maandag van start gegaan. De werkzaamheden zijn vooruitlopend op de plaatsing van kunstwerk Boris tijdens de Melbuul’ndagen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden duren tot de tweede week van augustus.

 

Naar aanleiding van het initiatief van de Stichting Boris om in de beeldentuin een levensgroot beeld te plaatsen ter ere van de 1996 bij graafwerkzaamheden gevonden resten van een wolharige mammoet, werd opnieuw kritisch gekeken naar de huidige inrichting van het centrumpark. De gemeente concludeerde dat de bestaande inrichting sterk verouderd was en weinig toegankelijk. Het paste niet bij de gedachte achter Boris, namelijk dat het park een ontmoetingsplek zou worden met aandacht voor cultuurhistorie. Reden om het gehele park eens goed onder handen te nemen.

 

Plaatsing Boris op 24 augustus

In het vernieuwde plan zal Boris een prominente plek krijgen, maar zal ook aandacht zijn voor historische plekken rondom het park. Er komt een wadi om wateroverlast problemen in de buurt te voorkomen en er is ook een hondenlosloopgebied voorzien. Omwonenden konden hun wensen kenbaar maken en reageerden positief op het plan.

 

Het park blijft tijdens de werkzaamheden in eerste instantie toegankelijk voor fietsers. Afhankelijk van de werkzaamheden kunnen de fietsers worden omgeleid. Naast de aan- en afvoer van werkverkeer, via de zijde aan de Aanslagweg, zal het verkeer naar verwachting geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

 

Plaatsing van Boris zelf staat gepland op de eerste dag van de Melbuul’ndagen, donderdag 24 augustus, en moet het spectaculaire slotstuk worden van de herinrichting.

 

Ondertussen in de Stroom Esch

Toen de plannen voor het kunstwerk Boris bekend werden, reageerde de wijkvereniging van de Stroom Esch teleurgesteld dat de mammoet niet bij de vindplaats bij de Stroom Eschvijver geplaatst zou worden. Er is geprobeerd de Stichting Boris en de gemeente op andere gedachten te brengen, maar de Stichting Boris vond het belangrijk dat de mammoet in het centrum van Borne zou komen.

 

3 keer Boris

Vervolgens zijn er ook in de Stroom Esch initiatieven gestart om een aandenken aan Boris te plaatsen. Een maand eerder, op 25 juli, wordt in de wijk bij de exacte vindplaats een gedenkplaat onthuld. Een cortenstalen plaat waaruit het silhouet van een mammoet is gesneden. Het uitgesneden gedeelte zal later een plek krijgen op de rotonde bij De Wanne.

 

En zo zijn er, nadat er jarenlang geen aandacht is geweest voor de bijzondere vondst, straks maar liefst drie kunstwerken die herinneren aan Boris. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024