Ruimte voor nieuw beleid
VOORSTEL COLLEGE IN CONCEPTBEGROTING

Ruimte voor nieuw beleid

Door positieve economische ontwikkelingen, meer geld vanuit het Rijk via het gemeentefonds, de afgelopen jaren te bezuinigen en een degelijk financieel beleid te voeren is er nu weer ruimte in de begroting voor extra uitgaven. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een conceptbegroting aangeboden waarin het volgende wordt voorgesteld:

 

OZB met 1 procent verlagen

Om de bouw van De Veste mogelijk te maken is een aantal jaren de onroerende zaakbelasting (OZB) jaarlijks verhoogd. Sinds 2017 is een OZB verhoging, bovenop de inflatiecorrectie, ingegaan van 2 procent per jaar ten behoeve van de aanleg van de Verbindingsweg. Voorgesteld wordt om vanwege de extra financiële ruimte de OZB in 2018 met 1 procent te verlagen.

 

Onderwijs

Er wordt begonnen met de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan, waarbij in 2018 een start gemaakt wordt met de uitbreiding van De Vonder en ’t Iemnschelf. Totale investering 3,7 miljoen. Analoog aan het project De Zonnebloem wordt verdergegaan met de herontwikkeling van vrijkomende schoollocaties. Daarvoor is 90.000 euro nodig. Om onderwijsachterstanden aan te pakken is 74.000 euro begroot.

 

Toerisme

In Twents verband wordt de toeristische marketing en promotie ter hand genomen door Marketing Oost. De gemeente draagt voor 1 euro per inwoner bij aan de kosten.

 

Omgevingsdienst

Per 1 januari zijn gemeenten verplicht een gezamenlijke Omgevingsdienst op te zetten, die zich bezig houdt met vergunningen en controles daarop. Voor Borne zijn de kosten hiervan berekend op 65.000 euro per jaar

 

Gemeente

Er wordt geld uitgetrokken voor de noodzakelijke herinrichting van het gemeentehuis (347.000 euro) en voor informatieveiligheid (244.000 euro). De financiële afdeling wordt uitgebreid (85.000 euro) en er is een bedrag gereserveerd voor buurtbemiddeling (6.000 euro)

 

Ongetwijfeld komt de gemeenteraad tijdens de behandeling van de begroting op 9 oktober ook nog met een wensenlijstje in de vorm van een of meerdere moties. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 12 jul 2017
Wellicht kan -15 maanden na unanieme aanname van een raadsmotie op 12-04-2016- nu eindelijk eens uitvoering gegeven worden aan die motie:

Voorzieningen rondom de Zuidelijke randweg.
Om te bezien of tijdens de realisatie van de Zuidelijke Randweg extra maatregelen kunnen worden getroffen om de geluidsreductie van de omwonenden zoveel als mogelijk te beperken.  Om te bezien of tijdens de realisatie van de Zuidelijke Randweg extra maatregelen kunnen worden getroffen om de zuidelijke randweg qua zicht zoveel als mogelijk te onttrekken voor de omwonenden  Na realisatie van de Zuidelijke Randweg een nulmeting uit voeren in het gebied omschreven in de overwegingen. Daarnaast in de toekomst de verkeerstromen te blijven monitoren, conform bestaand beleid, en te bezien of geluidswaarden van deze verkeersstromen binnen de grenzen van de gestelde wettelijke geluidswaarden blijven.
Wellicht is dit een goed moment om kloeke besluiten te nemen ten aanzien van rechtsgeldige metingen van de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast in de huidige situatie rond Kluft, Aamaatweg en Zuidelijke Randweg.
Op http://geluid.rivm.nl/geluid/geluidbel_maps.php geeft het RIVM aan dat voor de huizen rond Twickelerblokweg, Seringenstraat en Kerkedennen dit met 60 dB(A) in ieder geval voor geluidsoverlast NIET het geval is... (gegevens 2017)
Geen wonder: vanaf daar zie en hoor je na sloop van het bos rónd en rechttrekken ván Kluft richting de woonwijk ALLE verkeer aldaar van wegdek tot hoge uitlaat.

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024