Instemming financiering Agenda voor Twente
7,50 EURO PER INWONER PLUS 5 EURO INCIDENTEEL

Instemming financiering Agenda voor Twente

De gemeenteraad ging dinsdagavond unaniem akkoord met de bijdrage van Borne aan de Agenda van Twente. De investeringsagenda beoogt de sociaaleconomische structuur van de regio te versterken in samenwerking met partners als kennisinstellingen, bedrijfsleven, Rijk en provincies.

 

Om de ambities waar te maken moeten alle Twentse gemeenten fors bijdragen aan de Agenda van Twente. Niet alle gemeenten willen of kunnen dat. De best haalbare gemeenschappelijke deler was 7,50 euro per inwoner. Borne voegt daar, net als meerdere andere gemeenten, nog 5 euro per inwoner incidenteel aan toe, waarmee de gemeente direct kan participeren in verschillende projecten.

 

Ambities

Wendy Kits (CDA): “De investering had wel wat hoger mogen zijn, maar dit is een aanvaardbaar compromis.” Er is bij de raadsleden een vertrouwen in de Agenda te bespeuren. Ellie Verschoor (GB’90): “De nieuwe agenda is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vorige.” Er is iets met de kritiekpunten gedaan.

 

Naast de focus op techniek is er aandacht voor bereikbaarheid van Twente. Zowel Wendy Kits als Tom Verreussel (SP) zien wel kansen voor verbetering van de ontsluiting van het gebied richting Albergen, bijvoorbeeld in de vorm van de zo gewenste variant 5b, een rondweg om Zenderen.

 

Motie versnelde verbreding A1

Anka Jacobs (VVD) kwam met een motie om als gezamenlijke Twentse gemeenten een lobbytraject op te starten om de verbreding van de A1 van Rijssen naar Azelo in de tijd vooruit te halen. De motie werd gesteund door het CDA, maar vond verder geen medestanders. Ellie Verschoor vond het ‘nogal creatief’ om de motie aan de Agenda van Twente te koppelen en twijfelde aan het realiteitsgehalte ervan. Wethouder Herman Mulder ontraadde de motie, omdat hij vond dat deze niet veel toevoegde aan de bestaande lobbytrajecten en bovendien waarschijnlijk niet alle Twentse gemeenten zou meekrijgen. “Bovendien is de echte flessenhals tussen Azelo en Buren.”

 

De motie haalde het dus niet, maar het voorstel voor de financiering van de Agenda van Twente kan wel op brede steun rekenen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wim Geul — 12 jul 2017
Als voorzitter van de business club van het World Trade Centre Twente, wij vertegenwoordigen 170 internationaal actieve bedrijven uit de Euregio, ben ik heel blij met dit akkoord. Met steun van de Agenda van Twente zorgt het WTC Twente voor werkgelegenheid o.a. door ondersteuning van bedrijven bij het realiseren van hun internationale ambities. Complimenten voor de bestuurders van Borne!

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024