Djembé en Mingo mingo in Zenderen
OEGANDESE KINDEREN GEVEN LES AAN ZENDERENSE KINDEREN

Djembé en Mingo mingo in Zenderen

Hoe leuk kan het zijn, les krijgen van leeftijdgenootjes? Vandaag, bij de St. Stephanusschool in Zenderen, ondervinden de kinderen dat. Marieke Oude Middendorp kreeg het aanbod van de stichting UP4S om een groepje kinderen uit Oeganda workshops en een uitvoering op school te laten geven. Daar zeg je geen nee tegen. Wie is nu in de gelegenheid om ‘eigen’ kinderen wat meer over een andere cultuur te leren?

 

UP4S

Je spreekt bovenstaand woord uit als ‘up for us.’ Het is een stichting die opkomt voor kansarme en weeskinderen uit het zuidwesten van Oeganda. Sylvia Mbabazi, gehuwd met de Nederlander Frank Rus, richtte de stichting UP4S in 2009 op om onderwijs te geven aan deze kinderen. Het lukt hen wonderwel en momenteel is er een kleuter- en basisschool Kidsgear en een middelbare school Hoy’s college. Hoy staat voor Hope Of Youth. Geld zamelen zij in door sponsoring en het geven van uitvoeringen en workshops als deze op de St. Stephanus in Zenderen. Ook is er vanmiddag een uitvoering door de Oegandese kinderen en een Afrikaanse markt. De groep had ook een plek op het Afrika Festival in Hertme.

 

De Oegandese kinderen spreken hun eigen taal, het Luganda en ze spreken Engels. Ze zijn tussen de acht en twaalf jaar en verblijven in Deventer. Hun namen: Ronald, Shadia, Phillip, Babu, Kato (to betekent deel van tweeling), Shakira en Agnes. Ook voor Nederlandse kinderen heel gewone namen. In totaal zijn ze 2½ maand in Nederland. Binnenkort, dinsdag aanstaande, gaan ze weer naar huis.

 

De Oegandese kinderen en hun workshops

De Zenderense kinderen waren in eerste instantie overdonderd door het welkom dat de Oegandese kinderen hen bereidde. Met de Djembé’s en hun liedjes stonden ze klaar. Een kind hield de handen voor de oren, zoveel enthousiasme was hij nog niet gewend op het schoolplein. De kraampjes met zelfgemaakte artikelen worden op het schoolplein klaargezet: de mooiste dieren, magische portemonnees, de haarbanden, armbanden, schaaltjes en Afrikaanse dieren staan klaar om verkocht te worden.

 

Dan komen in de klassen de workshops. In totaal zeven Oegandese kinderen verzorgen die: eerst in de onderbouw, daarna in de bovenbouw. In de onderbouw wordt eerst de bouw van een Djembé uitgelegd en dan erop gespeeld. Ieder kind krijgt er eentje en dan gaat het los: “Een klap, twee klap, drie klap en heeeee. Binnen de kortste keren heeft de groep het ritme te pakken en trommelen ze er lustig op los.

 

In een andere groep wordt gezongen en tegelijkertijd een spelletje gedaan. De Oegandese kinderen doen voor: “Mingo, mingo en dan een getal.” Bij het getal moet het aantal genoemde kinderen bij elkaar staan. Als er een overblijft, is die af. Alle kinderen springen er lustig op los. Het is leuk om te zien. De Oegandese kinderen hebben intussen in het Nederlands leren tellen, dat maakt het iets gemakkelijker.

 

In de bovenbouw wordt de groep Afrikaanse muziekinstrumenten en dieren getoond. Ook leerzaam, zowel de Zenderense kinderen als de Oegandese kinderen leren elkaars taal daardoor. Voetballen met een bananenbladbal is wel even leuk in de klas. Veel van de voorwerpen zijn zelf gemaakt.

 

De Oegandese groep krijgt een macaronimaaltijd aangeboden voordat de uitvoering begint. Het smaakte voortreffelijk en alles wat is overgebleven, gaat mee naar Deventer.

 

De uitvoering

Om 14.15 uur is het zover: de school gaat uit, de ouders zijn allemaal gewaarschuwd dat er nog iets leuks staat te gebeuren en in groten getale zijn ze aanwezig. De Oegandese kinderen hebben hun danskleding aan en al zingend en spelend komen ze naar buiten. De grote Djembé worden door de begeleiders bespeeld, de kinderen dansen en zingen. Opvallend is hun professionaliteit op deze jonge leeftijd. Niets hapert, alle dansen en liederen sluiten naadloos aan. Ook de energie van de kinderen spat ervan af. Groot applaus is hun deel.

 

Na afloop overhandigt Marieke Oude Middendorp een enveloppe en dan reppen de bezoekers zich naar de kraampjes. Er wordt goed verkocht, een mooie sponsoring voor UP4S. De kleine Djembé’s gaan het hardst. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Oeganda in Zenderen 2017


  reageren op deze pagina

  Is het oliemannetje nog nodig?

  De cultuurmakelaar is een verbindende schakel tussen alles wat met kunst en cultuur binnen de...
  28-10-2020

  Meijershof weer open voor passanten

  Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het...
  21-10-2020

  Industrieel landschap om naar te kijken

  Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
  12-10-2020

  Glamoursfeer bij première Lina

  Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
  11-10-2020

  Zwart in de westerse kunst

  Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
  07-10-2020

  Concert in bijzondere omstandigheden

  Normaal gesproken rent de Bornse Harmonie van het ene evenement naar het andere. Van kleine...
  05-10-2020