Zeer energiezuinige woningen op Bornsche Maten
DUURZAME HUURWONINGEN ACHTER DE VESTE

Zeer energiezuinige woningen op Bornsche Maten

Aan de Roetgerinkstraat, net achter De Veste in de Bornsche Maten, zijn 16 zeer energiezuinige huurwoningen gebouwd. Toekomstige bewoners zullen er een bijzonder lage energierekening betalen. Voor een deel zullen er zelfs helemaal geen maandelijkse energiekosten zijn. Goede isolatie, triple glas en zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de energierekening van tien woningen zeer laag is. Zes woningen zijn nog duurzamer: bij deze woningen zorgt de hybride warmtepomp voor terugwinning van warmte en leveren de zonnepanelen zoveel energie op, dat de volledige energierekening wordt terugverdiend.

 

Bijdrage aan opgave energietransitie

Annemieke Traag, gedeputeerde Energie & Milieu van Overijssel, mocht samen met de eerste huurder de openingshandeling verrichten door een groot spandoek te laten zakken, waarna de slingers de lucht in werden geschoten en de champagnekurken konden knallen. Het project is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Provincie. “Ook voor ons is de energietransitie wel een van de grootste opgaven voor de toekomst en we zijn er nog lang niet. Dit is een mooi project om als provincie aan bij te kunnen dragen.”

 

Ook wethouder Michel Kotteman, die collega Herman Mulder verving, stak zijn trots niet onder stoelen of banken. Hij had er de toekomstvisie MijnBorne2030 nog maar eens voor uit de lade getrokken. Duurzaamheid is daarin een belangrijk thema. Het project aan de Roetgerinkstraat past volgens de wethouder naadloos in die visie. “En het is een fantastische toevoeging voor de Bornsche Maten.”

 

Bornse investeerder

De eerste plannen dateren uit de tijd dat de woningmarkt zich net begon te herstellen na een jarenlange crisis. “We hebben wel getwijfeld”, vertelt Hein Stooker, directeur projectontwikkeling Trebbe Wonen. “We waren er nooit gekomen zonder de steun van de gemeente en hebben dankbaar gebruik gemaakt van de subsidiemogelijkheden.” Aanvankelijk was het de bedoeling van de bouwcombinatie Bongerd VOF, waarin ook Trebbe Wonen vertegenwoordigd is, om energiezuinige koopwoningen te realiseren. Toen zich een investeerder meldde werden de plannen omgezet in luxe huurwoningen.

 

'De toekomst'

De betreffende investeerder is Twickelborg Vastgoed, van de Bornse familie Weghorst. “Na de Pellenhof is dit het eerste woningbouwproject”, vertelt Ralf Weghorst (op de foto met links de eerste huurder van het project en rechts vriendin Noortje Kroeze). “Duurzaamheid gaat de komende jaren een belangrijke rol spelen. Uiteindelijk is dit soort bouw de toekomst.” In de ogen van Ralf is het bouwproject goed gelukt. Zo goed zelfs dat hij er ook samen met vriendin Noortje Kroeze gaat wonen. “De huizen worden compleet opgeleverd, completer dan andere huurhuizen. Met het geplande pleintje tussen de huizenblokken krijgt het straks een mooie uitstraling. En de Bornsche Maten is een leuke, jonge wijk om te wonen.”

 

Een kwart van de huizen is inmiddels verhuurd. De verhuur wordt geregeld via Prisma Makelaars.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024