De Gift City ook in Twente
SUCCESVOL PARTICIPATIECONCEPT UIT ZWOLLE KRIJGT VERVOLG IN HENGELO

De Gift City ook in Twente

In Zwolle is het een groot succes: De Gift City, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen groeien in een werksituatie en mogelijk gaan doorstromen naar een werkervaringsplek of betaalde baan. Het unieke concept omvat een Talentenbureau, horeca en winkel waar met, door vrijwilligerswerk verdiende, Twinkels goederen aangeschaft kunnen worden uit restpartijen van bedrijven. In twee jaar tijd wist De Gift City meer dan vijftig mensen, die om wat voor reden dan ook moeilijk bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt, aan betaald werk te helpen.

 

“Dat is onvoorstelbaar veel”, legt Oscar Dragt (links op de foto) uit. De Bornenaar kwam in aanraking met het succesconcept in Zwolle en was direct onder de indruk. “Er was een vrouw die haar huis niet meer uit durfde. Ze begon met een uurtje per week in De Gift City en ervoer langzamerhand weer gezien te worden als mens.”

 

Tijdens een regelmatige ondernemerslunch mogen ‘Citywerkers’ zichzelf presenteren. De vrouw durfde dat aanvankelijk niet, maar deed het na wat aanmoediging toch. “Nu werkt ze een dag in de week bij Wehkamp in de kantine. Fantastisch, toch?” In Zwolle zijn meer dan 100 Citywerkers actief. “Langdurig werkelozen, mensen met angststoornissen, de doelgroep is heel breed. Het doel is om talenten en kansen te ontwikkelen, zodat mensen zichzelf weer gaan hervinden om aan het werk te gaan. Dat kan met een uur vrijwilligerswerk in de week, tot veel langer.”

 

Stichting De Gift City Twente

Structuur bieden, zelfvertrouwen en zelfrespect opbouwen, maar ook leren omgaan met verantwoordelijkheden. Het blijkt in Zwolle goed te werken. “Ik dacht meteen dat dit breder uitgerold zou moeten worden. Dit moeten we ook naar Twente trekken.” Samen met Joris van Dijk en Roland Vermey werden de plannen verder vormgegeven. Inmiddels zijn er flink wat voorbereidende gesprekken achter de rug, is er een stichting opgericht en is bijna alles gereed voor De Gift City Twente.

 

Passie

Roland Vermey (midden op de foto boven) komt uit de zorgsector. “Er zijn toch ontzettend veel hulpbehoevende mensen, die aan de rand van de samenleving staan. De zorgsector is tegenwoordig meer money driven dan mensgericht. Je moet met deze mensen juist vaak oeverloos geduld hebben. De commercie gaat ten koste van cliënt en medewerker. En dat is toch het goud waarmee je werkt. Het mooie van De Gift City is dat het nul komma nul om geld gaat.” Joris van Dijk (rechts op de foto boven), in Borne bekend als trekker van de stichting Borne Energie, zal het penningmeesterschap van de nieuwe stichting op zich nemen. “Hiermee kunnen we iets goeds doen voor de maatschappij. De dagelijkse leiding komt in handen van een bedrijfsleider. Wij zijn er vanuit een stukje passie voor de helikopterview.”

 

Draagvlak

Oscar Dragt: “We zijn eerst gaan buurten in ons netwerk. Je kunt wel aankloppen bij de gemeente voor een paar ton subsidie, maar zo werkt dat niet. Je hebt een breed draagvlak nodig.” De Hengelose politiek staat inmiddels achter hun plan en het ROC omarmde het initiatief voor begeleiding van leerlingen die moeilijk werk kunnen vinden en via De Gift City Twente ondersteuning kunnen krijgen. “Dat draagvlak was er eigenlijk heel snel en ook toezeggingen voor de benodigde financiën.”

 

Pijnpunt: huisvesting

Het enige dat nog ontbreekt om een vliegende start te maken is een pand. “Daar zit het pijnpunt.” De beoogde locatie is Hengelo, vanwege de centrale ligging in Twente en omdat veel van het netwerk een basis in Hengelo heeft. De zoektocht naar een geschikt onderkomen heeft tot op heden echter nog niet tot resultaat geleid. “We hebben 1200 tot 1500 vierkante meter nodig, het liefst net buiten het centrum, omdat we ook niet willen concurreren met de horecaondernemers. Commerciële huurprijzen zijn voor ons onbetaalbaar.”

 

Zolang er geen geschikt pand is gevonden voor De Gift City Twente, wil de stichting toch vast gaan beginnen met projecten op locatie. Bijvoorbeeld om activiteiten te organiseren voor de kinderen die in Twente onder de armoedegrens moeten leven. (AJ)

 

Meer informatie over De Gift City Zwolle: degiftcity.nl

Voor contact met de stichting De Gift City Twente: info@thegiftbox.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Marijn Smelt: ‘We zullen overleven!’

Eigenlijk is hij een ietwat vreemde eend in de OVZenderen-bijt. De 43-jarige Marijn Smelt,...
23-02-2021

Creativiteit Keurslager Rensink loont

Het is niet voor het eerst dat Albin en Saskia Rikkerink in de prijzen vallen. “Maar het...
21-02-2021

Saskia Vreeman 25 jaar makelaar

Voorzitter Peter Burbach van de NVM Twente vereerde Saskia Vreeman vrijdag met een bezoekje om...
16-02-2021

Borns noaberschap: ‘Het is nu of nooit!’

NOW, TOZO, TVL, TONK… allemaal overheidsmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke...
14-02-2021

‘Prima plek voor administratieve en fiscale zaken’

Ruim zeven jaar geleden besloten Johan Hartgerink en Marcel Rouwen samen verder te gaan. Beiden...
11-02-2021

Basisscholen in Borne blijven maandag dicht

Komende week zouden eigenlijk de basisscholen weer open gaan, maar de extreme sneeuwval...
07-02-2021