De Gift City ook in Twente
SUCCESVOL PARTICIPATIECONCEPT UIT ZWOLLE KRIJGT VERVOLG IN HENGELO

De Gift City ook in Twente

In Zwolle is het een groot succes: De Gift City, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen groeien in een werksituatie en mogelijk gaan doorstromen naar een werkervaringsplek of betaalde baan. Het unieke concept omvat een Talentenbureau, horeca en winkel waar met, door vrijwilligerswerk verdiende, Twinkels goederen aangeschaft kunnen worden uit restpartijen van bedrijven. In twee jaar tijd wist De Gift City meer dan vijftig mensen, die om wat voor reden dan ook moeilijk bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt, aan betaald werk te helpen.

 

“Dat is onvoorstelbaar veel”, legt Oscar Dragt (links op de foto) uit. De Bornenaar kwam in aanraking met het succesconcept in Zwolle en was direct onder de indruk. “Er was een vrouw die haar huis niet meer uit durfde. Ze begon met een uurtje per week in De Gift City en ervoer langzamerhand weer gezien te worden als mens.”

 

Tijdens een regelmatige ondernemerslunch mogen ‘Citywerkers’ zichzelf presenteren. De vrouw durfde dat aanvankelijk niet, maar deed het na wat aanmoediging toch. “Nu werkt ze een dag in de week bij Wehkamp in de kantine. Fantastisch, toch?” In Zwolle zijn meer dan 100 Citywerkers actief. “Langdurig werkelozen, mensen met angststoornissen, de doelgroep is heel breed. Het doel is om talenten en kansen te ontwikkelen, zodat mensen zichzelf weer gaan hervinden om aan het werk te gaan. Dat kan met een uur vrijwilligerswerk in de week, tot veel langer.”

 

Stichting De Gift City Twente

Structuur bieden, zelfvertrouwen en zelfrespect opbouwen, maar ook leren omgaan met verantwoordelijkheden. Het blijkt in Zwolle goed te werken. “Ik dacht meteen dat dit breder uitgerold zou moeten worden. Dit moeten we ook naar Twente trekken.” Samen met Joris van Dijk en Roland Vermey werden de plannen verder vormgegeven. Inmiddels zijn er flink wat voorbereidende gesprekken achter de rug, is er een stichting opgericht en is bijna alles gereed voor De Gift City Twente.

 

Passie

Roland Vermey (midden op de foto boven) komt uit de zorgsector. “Er zijn toch ontzettend veel hulpbehoevende mensen, die aan de rand van de samenleving staan. De zorgsector is tegenwoordig meer money driven dan mensgericht. Je moet met deze mensen juist vaak oeverloos geduld hebben. De commercie gaat ten koste van cliënt en medewerker. En dat is toch het goud waarmee je werkt. Het mooie van De Gift City is dat het nul komma nul om geld gaat.” Joris van Dijk (rechts op de foto boven), in Borne bekend als trekker van de stichting Borne Energie, zal het penningmeesterschap van de nieuwe stichting op zich nemen. “Hiermee kunnen we iets goeds doen voor de maatschappij. De dagelijkse leiding komt in handen van een bedrijfsleider. Wij zijn er vanuit een stukje passie voor de helikopterview.”

 

Draagvlak

Oscar Dragt: “We zijn eerst gaan buurten in ons netwerk. Je kunt wel aankloppen bij de gemeente voor een paar ton subsidie, maar zo werkt dat niet. Je hebt een breed draagvlak nodig.” De Hengelose politiek staat inmiddels achter hun plan en het ROC omarmde het initiatief voor begeleiding van leerlingen die moeilijk werk kunnen vinden en via De Gift City Twente ondersteuning kunnen krijgen. “Dat draagvlak was er eigenlijk heel snel en ook toezeggingen voor de benodigde financiën.”

 

Pijnpunt: huisvesting

Het enige dat nog ontbreekt om een vliegende start te maken is een pand. “Daar zit het pijnpunt.” De beoogde locatie is Hengelo, vanwege de centrale ligging in Twente en omdat veel van het netwerk een basis in Hengelo heeft. De zoektocht naar een geschikt onderkomen heeft tot op heden echter nog niet tot resultaat geleid. “We hebben 1200 tot 1500 vierkante meter nodig, het liefst net buiten het centrum, omdat we ook niet willen concurreren met de horecaondernemers. Commerciële huurprijzen zijn voor ons onbetaalbaar.”

 

Zolang er geen geschikt pand is gevonden voor De Gift City Twente, wil de stichting toch vast gaan beginnen met projecten op locatie. Bijvoorbeeld om activiteiten te organiseren voor de kinderen die in Twente onder de armoedegrens moeten leven. (AJ)

 

Meer informatie over De Gift City Zwolle: degiftcity.nl

Voor contact met de stichting De Gift City Twente: info@thegiftbox.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Duimelot in Zenderen wordt 25 jaar

Werken in de confectie, een kinderwens hebben en dan over je toekomst gaan nadenken. Dat is wat...
16-07-2019

Theaterschool Luna beste leerbedrijf Overijssel

In de provincie Overijssel is Theaterschool Luna het beste leerbedrijf voor mbo-studenten in de...
11-07-2019

Juf Marianne uitgezwaaid

Om iets voor half negen woensdagmorgen stonden de kinderen van de groepen 1/2 bij Marianne Bult...
03-07-2019

Visagiste Anouk de Groot in Borne

ADVERTORIAL • Ontmoet donderdag 11 juli Colorescience visagiste Anouk de Groot bij Premium...
01-07-2019

Wordt Chantal Miss Amsterdam?

Tot 2017 woonde ze bij haar ouders Harry en Anneke Diepenmaat in Hertme. Toen moest er een...
29-06-2019

Wie wordt de opvolger van Danceworkx?

Op 12 november vorig jaar werd Elizabeth Boerjan van het Bornse Danceworkx uitgeroepen tot...
28-06-2019