Danique Hutten bij laatste acht Pastoewedstrijd
24-07-2017
MEUBELFABRIEK PASTOE SCHREEF WEDSTRIJD VOOR KASTONTWERP UIT

Danique Hutten bij laatste acht Pastoewedstrijd

Ze is nog maar 17 jaar, Danique Hutten uit Borne. Dan op die leeftijd te eindigen bij de eerste acht in een ontwerpwedstrijd van het meubelmerk Pastoe is een prestatie.

Op de site van Pastoe zag ze een opdracht: Ontwerp een kast voor Pastoe. Driehonderd ontwerpen voor kasten zijn ingeleverd. Danique Hutten is tot de laatste acht doorgedrongen. Iedereen kan een van die kasten bestellen, die wordt dan gemaakt en de ontwerper krijgt dan €50. De beste drie krijgen als beloning de door hen ontworpen kast zelf. Het zou ook kunnen dat deze drie kasten in de productie komen.

 

Momenteel is de jury nog aan het beraadslagen wie bij die eerste drie horen. Danique hoopt wel dat zij een van de gelukkigen is, haar ouders ook. Zij zijn net met het gezin in Borne komen wonen en een nieuwe kast in de woonkamer zou fijn zijn.

 

Wie is Danique Hutten?

Ze volgt het VWO en begint het nieuwe schooljaar op Scholengemeenschap Twickel in Hengelo. In april 2017 is de familie naar Borne verhuisd. Danique kende Borne niet, alleen de winkel waar haar ouders hardloopschoenen kopen was bekend.

Ook kent ze handbalvereniging Borhave. In Haarle, haar vorige woonplaats, speelde ze in een club in Haarle en Raalte. Nu zit ze bij A1, ze traint ook mee bij dames 1.

 

Daarnaast is Danique Hutten creatief. Van kleins af aan tekent ze. Tekenlessen heeft Danique nooit gevolgd, alleen de tekenlessen op school. Meestal haalde ze hoge cijfers voor haar werkstukken. En bijna alles wordt in mappen bewaard. “Ik zie wel kunst, maar ik ga er niet op af.”

Danique tekent het liefst met potlood en kleurt dan in met fineliners, krijt en stiften. Het levert wonderlijk werk op. “De kleuren van de fineliners zijn vrolijk”, zegt ze. Soms werkt ze ook in gemengde technieken: een tekening in een foto plaatsen. Letters ontwerpen vindt ze ook leuk, net als driedimensionaal werk. Het is in haar werk terug te zien.

In haar vorige school is haar werk ook opgevallen: ze ontwierp een kerstkaart die daadwerkelijk door school verstuurd is en de uitnodiging aan alle leerlingen voor de opening van hun nieuwe school. (foto rechts). Het Carmel College Salland op 14 april 2016. Stop motionfilmpjes maken vindt Danique Hutten ook al leuk. Veelzijdigheid kun je haar niet ontzeggen.

 

Het ontwerp van de kast

Dat is altijd een lastig punt: waar haal je inspiratie vandaan. Voor school had ze een opdracht over de kunststroming De Stijl gemaakt. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. Piet Mondriaan was een van de belangrijkste leden. Piet Mondriaan is bekend van zijn onvoltooide schilderij Victory Boogiewoogie, opvallend zijn de kleurrijke vlakken in zijn werk.

Zoals gezegd vond Danique op de site van Pastoe de ontwerpwedstrijd. Er zat geen thema aan vast en Danique ging aan de slag. De Stijl zat kennelijk nog in haar hoofd en de inspiratie is dan snel gevonden.

 

Hoe een kast eruit ziet, zit vaak in de hoofden van mensen vastgezet. Danique Hutten had wel andere ideeën: het moest geen standaard kast worden. Dus niet staand maar hangend. Een hangende kast zit minder in de ruimte vast dan een die met pootjes op de grond staat. De kast moet daarom ook in de breedte gesitueerd worden. De plaatsing wordt dan ook anders, wordt speelser. De compositie van haar kast is niet statisch. De kast moet uit losse elementen bestaan, maar toch kunnen ze aan elkaar vast worden gezet. De kleuren die ze voor haar kast heeft gekozen zij secundaire kleuren, mengkleuren.

 

Het was niet de bedoeling dat iedereen een maquette inleverde. Het ontwerp van de kast wordt via een computerprogramma gemaakt. De link was te vinden op de website van Pastoe. Dat betekent dat iedere deelnemer aan hetzelfde `gereedschap`, het computerprogramma, vast zat. Als deelnemer word je in een soort `mal` gezet en daar wordt dan je creativiteit op losgelaten. Voor sommigen een voordeel, voor anderen niet. Voor Danique maakte het niets uit, ze kon ermee werken.

Tot dusverre wacht Danique Hutten nog met spanning af of ze inderdaad tot de eerste drie behoort. (AM)

 

Driedimensioneel werk van Danique Hutten

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Oer-sculpturen van Lara Vos

Terwijl buiten de temperatuur stijgt, richt beeldend kunstenares Lara Vos binnen in Het...
01-08-2020

Oude Kerk open in augustus

In de maand augustus is de Oude Kerk op woensdag van 12.00 tot 14.00 uur te bezichtigen. Niet...
30-07-2020

Macbeth op houtzagerij Twickel

Rotaryclub Delden-Borne draagt de cultuursector een warm hart toe en biedt theatergroep...
29-07-2020

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020