IJsclub bouwt nieuw berghok
SLINGERBEURSDEALS, SPONSOREN EN VRIJWILLIGERS MAKEN BOUW MOGELIJK

IJsclub bouwt nieuw berghok

Circa vijfentwintig mannen zijn deze zomer druk bezig met de bouw van een nieuw berghok bij de IJsclub in Zenderen. Twintig sponsoren leveren het materiaal voor een billijke prijs. Ook heeft de vereniging de afgelopen zes jaar al veel materiaal verzameld, zoals drie grote garagedeuren.

 

“Het vorige berghok stond op instorten, die moesten we echt vervangen”, legt voorzitter André Wanink uit. Samen met secretaris Henk ter Braak licht hij de plannen toe. “Dat hok is ongeveer vijftig jaar geleden gebouwd en bestreek slechts vier bij acht meter. Het was dus heel klein en je moest er gebukt naar binnen. Het nieuwe berghok is zes bij twintig meter en heeft gedeeltelijk een extra verdieping, waarbij we ervoor zorgen dat we beneden overal normaal kunnen rondlopen.”

 

Vier keer groter

Het oude hok is doormidden gezaagd en één helft ervan is een paar meter opgeschoven. Hier staat nu al het bouwmateriaal in, zoals kruiwagens, speciekuipen en cement. Het nieuwe berghok is circa vier keer zo groot als de vorige, waardoor een stuk van het bos gerooid moest worden. “Hiervoor hebben we een deal kunnen sluiten met SWB op de Slingerbeurs vorig jaar. Zij hebben speciale apparatuur om dit veilig te doen. Ook hebben we een match gesloten met de Sesamacademie. Zij hebben ons advies gegeven op het gebied van fondsenwerving voor de bouw van deze nieuwe berging.”

 

De IJsclub Zenderen heeft veel sponsoren die elk jaar een bijdrage geven. “Twintig sponsoren zitten in de bouwwereld en aan hen hebben we gevraagd of zij ons willen helpen het materiaal te leveren tegen een billijke prijs. We zijn ze daar erg dankbaar voor”, vertellen André en Henk.

 

In maart zijn de bomen gerooid, waarna de grond is aangepakt. Half mei is het eerste beton gestort en konden de mannen beginnen met de bouw. Ze verwachten in oktober of november klaar te zijn, voor de winter zich aandient.

 

Koude en verwarmde ruimte

Het gebouw is straks verdeeld in twee delen, een koude ruimte en een verwarmde ruimte. “In de verwarmde ruimte storten we een betonvloer en plaatsen we vloerverwarming. Hier komt het materiaal dat vorstvrij bewaard moet worden. Zoals de dweilmachine die we zelf gebouwd hebben en de brandstofwaterpompen waar we de baan mee sproeien”, legt André uit. “In de koude ruimte komt een vloer van klinkers, hierin zetten we onder andere banken en stoelen, verkeersborden, vlaggenstokken, sneeuwscheppen en kruiwagens.”

 

De plannen voor deze nieuwbouw zijn een jaar of zes oud. In die tijd hebben de bestuursleden en vrijwilligers materialen verzameld die goed van pas zouden komen. “Zoals drie grote garagedeuren, waar we anders duizenden euro’s voor hadden moeten betalen. Deze staan nu in een opslagruimte en halen we hier straks naartoe.”

 

Onderhoudsarm

Naast deze garagedeuren komt er één houten deur in het gebouw, verder zijn er geen ramen. “We willen het gebouw onderhoudsarm maken”, vertelt Henk ter Braak. Tijdens de Slingerbeurs vorig jaar maakte de IJsclub Zenderen ook een match met Welbions, die aangeboden heeft te komen schilderen. André vertelt: “Zij komen die houten deur schilderen, en daarnaast is er genoeg schilderwerk in de kantine en in de kassaruimte.”

 

De komende maanden wordt er flink gebouwd op het terrein aan Het Hag 4 in Zenderen. Daarna verwachten ze er, mede door het onderhoudsarme karakter van het nieuwe berghok, weinig meer aan te hoeven doen. Dan is er alle tijd en aandacht voor de ijsbaan én is er voldoende ruimte om al het materiaal, deels verwarmd, op te slaan. “We kunnen hier een generatie mee verder en daar gaat het om, we hebben straks een mooie nieuwe berging voor een lange tijd.” (DM/DWvB)

 

(Op de foto boven André Wanink (links) en Henk ter Braak)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024