Mogelijk vervroegd beter licht aan Blauwgras
01-08-2017
SLECHT OF NIET BRANDENDE LAMPEN ONDERTUSSEN VERVANGEN

Mogelijk vervroegd beter licht aan Blauwgras

Het was een van de 22 agendapunten tijdens de laatste bijeenkomst van de wijkvereniging Stroom-Esch. En bewoonster Jannie Maas werd er met haar visuele beperking bijkans wanhopig van. De straatverlichting aan het Blauwgras mocht die naam amper dragen en had meer van een serie schemerlampen. Ondertussen zijn elf lampen in de straat vervangen en nog eens drie bij het viaduct aan de Bekenhorst. In afwachting van mogelijk vervroegde vervanging van de ruim dertig jaar oude lichtmasten en armaturen door ledverlichting.

“Ook al omdat trottoirs vaak erg hobbelig zijn durf ik de deur niet maar uit als het donker is, omdat ik gewoon niet meer kan zien waar ik loop of fiets. Er zijn mensen die vinden dat ik dan maar thuis moet blijven, maar dat mag ik toch zelf wel uitmaken? Ik heb het ook bij de gemeente al zo vaak aangekaart, maar je stoot constant je neus.”

Probleem is budget
Tijdens de door de wijkraad uitgeschreven bewonersbijeenkomst kan ook Wim van Schooten niet veel anders dan de boodschap van het ondermaatse schijnsel en de wens om ledverlichting aanhoren. “Het probleem is het budget. In de Stroom-Esch staan masten van dertig jaar oud. Maar we hebben ze ook in Borne die er al vijftig jaar staan en die dus eerder aan de beurt zijn om vervangen te worden. Het enige dat we kunnen doen is onderzoeken of er we toch mogelijkheden kunnen vinden om het proces aan het Blauwgras te versnellen.”

Mede naar aanleiding van het wijkoverleg kondigde raadslid Ernst Janssen namens D66 een motie aan, waarin de gemeenteraad wordt opgeroepen af te dwingen dat de verlichting in de Stroom-Esch op het vereiste niveau wordt gebracht. “De masten hadden al lang vervangen moeten worden. We zijn in gesprek met de wethouder en de technische mensen binnen de gemeente. Opzet is dat een deel van de vervanging nog dit jaar voor in elk geval een deel wordt uitgevoerd. Belangrijk aspect daarbij is dat led-verlichting al binnen zes jaar zichzelf terugverdient.”

Gloeiende spijkers
Wethouder Michel Kotteman (hierboven) bevestigt dat ook binnen het college aan vernieuwing van de straatverlichting in een deel van de wijk wordt gewerkt. “Binnen de nota kapitaalgoederen hopen we wat extra ruimte te vinden om achterstallig onderhoud te plegen en lantaarnpalen en armaturen te vervangen. Een voorstel daarvoor gaat over een aantal weken naar de raad. Het is een kwestie van een aantal dingen uitzoeken, maar het heeft onze aandacht. De wens om ledverlichting wordt natuurlijk wel vergroot doordat deze elders in Borne geplaatst is. Mensen zien daardoor nu ergens anders meer dan ze altijd gewend waren, dat gaat psychologisch werken.”

Wim van Schooten maakt maandagavond nog even een rondje door het Blauwgras en bij het viaduct. “Meteen na de bijeenkomst van de wijkvereniging hebben we onze aannemer opdracht gegeven in totaal veertien slecht of helemaal niet werkende oranje sox-lampen te vervangen. Vooral aan het Blauwgras waren het in diverse gevallen niet meer dan gloeiende spijkers. Die lampen zijn behoorlijk duur, omdat de leverancier ervan zo’n beetje een monopolypositie heeft. Maar het moest wel, omdat een nog veel kostbaarder proces van het vervangen van de masten nog niet aan de orde kon zijn. De verlichting brandt nu weer op het niveau zoals het hoort en daar zullen we het voorlopig, in afwachting van het voorstel richting raad, mee moeten doen.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Chris Reezist — 26 aug 2017
Het is toch wel erg hoe de onvrede toeneemt. Straatverlichting is er, maar het is niet genoeg of niet nieuw genoeg. LED verlichting is een Financiële hype, de fabrikant gaat erop vooruit omdat het licht stuurbaar is en er in de toekomst veel geld mee te verdienen is. Dit is ook de reden dat (schrik niet) de Zuinigere SOX of SOX-E lamp wordt ontmoedigd. Het argument is de kleurherkenning of het gebrek aan dimmen, maar veiligheid is geen argument en de persoon die de Natriumlampen meer waardeert zal met deze LED Hype nooit in de publicatie komen.

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

De impact van corona op onderwijs

Op 15 maart besloot het kabinet dat onder andere alle scholen hun deuren moesten sluiten om de...
01-04-2020

Wie was die Canadese piloot?

Komende vrijdag is het precies 75 jaar geleden dat Borne werd bevrijd. Daarmee kwam er weliswaar...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020

‘Het dorp’ komt binnen bij Villa Meijling

Zomaar een piepklein tafereeltje op een zonnige dinsdagmiddag in coronatijd. Het gebeurde bij...
31-03-2020

‘Dank je wel, meneer/mevrouw!’

Richard rijdt op een vuilniswagen van Twente Milieu. Hij vervult een van de zogenaamde cruciale...
30-03-2020