‘Door het oog van de naald gekropen’
PLUIMVEEBEDRIJF JANNINK-SCHABBINK NIET BESMET MET FIPRONIL

‘Door het oog van de naald gekropen’

Pluimveebedrijf Jannink-Schabbink in Hertme heeft geen bestrijdingsmiddel van het bedrijf ChickFriend gebruikt, waarin de verboden stof Fipronil blijkt te zitten. De eieren van de 12.000 kippen zijn niet besmet en kunnen gewoon verhandeld worden. “Maar het had ons ook kunnen overkomen”, zegt Rian Jannink-Schabbink, die vooral heel erg te doen heeft met collega’s wiens stallen en kippen, ongewild en onwetend besmet zijn geraakt met het middel Fipronil.

 

Hardnekkig probleem bloedluis

Het nieuwe middel (op basis van etherische oliën zoals eucalyptus) leek een uitkomst voor het tegengaan van bloedluis bij kippen. “Dat is echt een probleem. Het is niet de vraag of je het krijgt, maar wanneer. Het heeft ook niets te maken met hygiëne, aantallen of manier van kippen houden. Al heb je een paar hobbykippen in de tuin.” Bloedluizen verspreiden zich snel. “Ze komen vooral ’s nachts in het donker tevoorschijn, als de kippen op stok zijn. De kippen krijgen last van jeuk en kunnen gaan schuren, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval krijgen de kippen bloedarmoede waar ze aan dood gaan.”

 

‘Te mooi om waar te zijn’

Ook Rian kreeg van een adviseur de tip dat er een nieuw middel op de markt was, dat heel veelbelovend leek. Op dat moment had het bedrijf geen erge last van bloedluis en werd er geen actie ondernomen. “We zijn echt door het oog van de naald gekropen. Ik snap heel goed dat andere kippenboeren er wel mee in zee gegaan zijn. ChickFriend was een gerenommeerd bedrijf, met een goede naam in de sector. Het was te mooi om waar te zijn en dat bleek helaas ook wel.”

 

Triest

“Het is echt heel zuur. Er zijn collega’s die ook zo hard gewerkt hebben, de boel goed voor elkaar hebben en dan gebeurt er zoiets…… Er gaan boeren aan failliet, daar heb ik echt buikpijn van. Het houdt je de hele dag bezig.” Voor 138 bedrijven zijn de gevolgen groot. De stallen blijven op slot, eieren kunnen niet weg en mogelijk worden kippen geruimd. Een triest lot dat het pluimveebedrijf in Hertme gelukkig bespaard blijft.

 

‘Ei is best traceerbare landbouwproduct’

Supermarkten en tussenhandel zijn een grote logistieke operatie gestart om besmette eieren uit de schappen te halen. “Dat is goed, dat Fipronil hoort er niet in. We moeten het vertrouwen van de consument hebben dat eieren veilig te eten zijn.” Volgens Rian blijkt de regulering van de sector nu juist de kracht te zijn. “Eieren zijn de best traceerbare landbouwproducten in je koelkast. Door de nummers weet je precies van welk bedrijf een ei afkomstig is. En er zijn altijd nog 800 bedrijven die geen zaken gedaan hebben met ChickFriend. Ik hoop dat mensen hun gezond verstand gebruiken. We hebben een goed en gezond product. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Alle besmette eieren worden uit de handel gehaald.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rein — 04 sep 2017
Ik heb sinds een week of zes 3 kippen in de tuin( gekocht in de winkel, hoe weet ik of die niet besmet zijn met friponil?

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023

Ook in 2024 werken als huishoudelijke hulp in...

ADVERTORIAL • Afgelopen jaar heeft de aanbesteding voor de Wmo huishoudelijke hulp...
14-12-2023