Gevoel en ratio in een tentoonstelling
06-08-2017
HERNA WIELINK EN TRUUS LANDMAN TONEN SCHILDERIJEN IN KOETSHUIS

Gevoel en ratio in een tentoonstelling

Totaal verschillende inspiratiebronnen van de vriendinnen Herna Wielink (rechts) en Truus Landman (links) harmoniëren toch wonderwel in hun gezamenlijke expositie in het Koetshuis. Waar Herna Wielink inspiratie vindt in kleuren en bloemen, vindt Truus Landman dat in de architectuur van oude fabrieken. Beiden zijn afgestudeerd aan de AKI, Herna in 2006 en Truus in 2007. Daar hebben ze elkaar ook gevonden en sindsdien zijn ze bevriend.

 

De vriendinnen en hun werk

Truus Landman komt oorspronkelijk uit de Noord Oostpolder en daar zag ze de grote silo’s en fabrieken staan. Ze gaat ook graag kijken in oude, verlaten fabrieken, het licht is daar vaak mooi en ook het lijnenspel interesseert haar. Vroeger schilderde zij ook op panelen, nu alleen op doek. Panelen waren te glad, het voelt niet meer goed om daar op te schilderen.

 

Ze maakte ook collages en daarin verwerkte ze architectenpapier, foto’s, verf en andere papiersoorten. "Je bouwt een collage op, het groeit onder je handen. Je communiceert op een bepaalde manier met je werk." De belangstelling voor collages verflauwde, ze wist even niet wat ze wilde gaan schilderen en toen vond Truus Landman de inspiratie in de oude en verlaten gebouwen. “Doorgaans begin ik met foto’s in kranten, je slaat het beeld op in je hoofd, je maakt een opzet en van daar uit werk je verder. Ik heb een paar tentoonstellingen gehad.”

 

Herna Wielink schilderde eerst veel mensen, maakte ook collages en schildert nu de natuur. Niet precies natuurgetrouw maar de sfeer en de kleuren wil zij met haar werk overbrengen. Haar inspiratie deed ze in eerste instantie op in Sicilië. “Ik wil dat de mensen gevoel en sfeer zien in een schilderij.” Herna Wielink schilderde in het verleden met olieverf. Maar de terpentijnlucht tastte haar gezondheid aan en ze begon een doek met olieverf en schilderde het af met acrylverf. Nu werkt ze alleen nog maar met acrylverf.

 

Ook Herna Wielink maakte collages. Haar onderwerpen waren mensen. Ze knipte krantenfoto’s uit, maakte een compositie en werkte af met pastelkrijt. “Je krijgt een heel andere voorstelling door deze manier van werken. Op de foto’s is veel leed te zien, met mijn eigen werkwijze krijg je een verzachten van het leed. Het was voor mij een heftige periode. Nu blijven bloemen en natuur voor mij belangrijk om ook andere mensen blij te maken.” Herna Wielink exposeert vaker.

 

KUNST in het Koetshuis

De mensen achter dit project hebben de dames samen gevraagd. Ze hebben er niet zelf voor gekozen. Toch lijkt het werk op een of andere manier passend bij elkaar. Misschien door de tegenstelling? Aan de ene kant van het Koetshuis hangen de werken van Herna Wielink, aan de andere kant die van Truus Landman. Door elkaar ging niet.

 

Opening

De tentoonstelling wordt op een bijzondere manier geopend. De bezoekers is gevraagd wat woorden of zinnen te noteren die bij hen opkomen als ze het werk zien. Daar wordt gehoor aan gegeven. Daarnaast stellen de dames zichzelf voor op dezelfde manier, woorden op papier. De papieren worden even aan de wind prijsgegeven en ze zullen later, na oprapen, de vloer van het Koetshuis sieren. (AM)

 

Info: Van zaterdag 5 augustus tot en met 17 september wordt het werk geëxposeerd.

 

De bezoekers bij de opening

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024