Koninklijk damast glanst
29-08-2017
EXPOSITIE GLANS VAN DAMAST IN BUSSEMAKERHUIS

Koninklijk damast glanst

Kom naar Museum Bussemakerhuis als u damast in het echt wilt bewonderen. U ziet hier tijdens de tentoonstelling meer damast dan in de grote musea als Rijksmuseum, museum Booymans, Haags Gemeentemuseum en Stedelijk Museum bij elkaar. Een unieke tentoonstelling in Borne van 3 september tot 30 december.

 

Niet alleen de collectie damast van het Bussemakerhuis zelf, maar ook de verzameling van kunsthistorica Sanny de Zoete wordt tentoongesteld. Zij heeft zich in haar studie intensief bezig gehouden met damast tafellinnengoed (foto: miniatuur linnenkastje).

 

Sanny de Zoete

Sanny de Zoete uit Delft is altijd al geïnteresseerd geweest in textiel. Op 30-jarige leeftijd viel ze als een blok voor het damast linnengoed . Ze vond een handdoek met een Jugendstilmotief erop. Ze dacht dat Jugendstil alleen voorkwam in gebouwen, meubels en sieraden. Niet in huishoudtextiel. Die handdoek is het eerste stuk uit haar verzameling.

 

In een afvalbak van een textielsorteerbedrijf vond ze een tafelkleed vol gaten en met verfspatten. Het bleek een 17e eeuws stuk damast te zijn met een jachttafereel erop. Het gebeurt vaak dat een oud stuk textiel als afdekdoek wordt gebruikt, dit tafelkleed ook. Het schokte haar en ze wilde meer kennis over linnentextiel vergaren. Ze besloot kunstgeschiedenis te gaan studeren om zo meer over het materiaal te weten te komen.

 

Omdat damast haar meeste interesse had, specialiseerde zij zich daarin. Ze werd gevraagd om op kasteel Twickel de aanwezige hoeveelheid damast te taxeren voor een verzekering. Het damast van Twickel werd dan ook onderwerp voor haar afstudeerscriptie. Niet veel mensen hebben zoveel kennis van damast als zij. Bij de opleiding leerde ze van alles over onderzoeksmethoden en het schrijven van scripties maar de kennis over damast was niet zo voorhanden. Via oudere eigenaren van linnenweverijen verkreeg zij ook steeds meer kennis. Momenteel werkt zij aan een boek over damasten tafellinnen.

 

Linnen was van oudsher het materiaal dat vroeger voor huishoudtextiel gebruikt werd. Katoen kwam pas veel later. Tot aan het begin van de 20e eeuw sliep iedereen onder linnen lakens. Deze beddenlakens waren in tientallen kwaliteiten te koop. De kwaliteit hing af van de hoeveelheid draden per cm2. Hoe meer draden, hoe fijner de stof, hoe duurder het laken. Dat gold ook voor tafellakens. Tegenwoordig worden niet erg veel damasten tafellakens gemaakt.

 

De expositie `De glans van damast` in het Bussemakerhuis

Wilma Witteman was van mening dat het damast van het Bussemakerhuis nu eens getoond moest worden. Zij vond de naam Sanny de Zoete en Liesbeth Hassink bleek haar te kennen. De verbinding is snel gemaakt.

 

In 2000 schreef Sanny de Zoete de kleinzoon van damastontwerper Chris Lebeau aan of zij de dessins en de speciale opdrachten voor damasten kleden mocht gebruiken. Ze heeft de exclusieve rechten gekregen. Het duurde minstens een jaar voordat zij een weverij gevonden had die de tafelkleden en servetten met die patronen van puur linnen wilde maken. Het is Sanny de Zoete gelukt. De weverij levert maatwerk. Afhankelijk van het formaat kan vanaf 200 tot 300 euro een tafelkleed worden besteld. Een vingerdoekje (klein servet) kost 19 euro. Een en ander wordt getoond. Ook Peter Struycken, de man van de puntjespostzegel van prinses Beatrix, heeft een damastpatroon voor Sanny gemaakt.

 

Er ligt zelfs damast uit het Koninklijk Huis te pronk. Zo is er een servet dat in het bezit was van de overgrootmoeder van Koning Willem Alexander, Koningin Emma (foto). Haar naam is erin geweven en er zijn 600 stuks van gemaakt.

 

`De vuile was buiten hangen`

Vanaf 1997 richt Sanny de Zoete al tentoonstellingen van haar linnengoed in. Ze laat heel bijzondere voorwerpen zien: een van die voorwerpen is het miniatuur linnenkabinetje vol met doeken en doekjes. In de Doopsgezinde kamer staat een groot kabinet met linnenweefsels. Ook een miniatuur linnenpers en een grote pers staan tentoongesteld.

 

Damast is niet gemakkelijk te wassen en te strijken. Tafelkleden voor een mooi gedekte tafel worden steeds minder gebruikt, damast al helemaal niet. Het ligt veelal in kasten te vergelen. Juist die vergeelde en gevlekte stukken linnengoed worden buiten in de tuin opgehangen. Een paar oorzaken van die vergeling: mensen zijn de vaardigheden kwijt om damast te behandelen. Het mag bijvoorbeeld niet in de droger. Het is lastig te strijken. Linnen blijft te lang in de kasten liggen. Kennis van producten gaat verloren. Er is weinig voeling meer hoe bijvoorbeeld voedsel groeit. Weet je daar meer van, dan krijg je er meer eerbied voor en zet je bereid voedsel eerder op mooi gedekte tafels.

 

Uiteraard is meer te zien op deze tentoonstelling, via een film wordt uitleg gegeven over de vervaardiging van damast. (AM)

 

Info:

Tentoonstelling De glans van Damast van 3 september tot 30 december 2017.

www.sannydezoete.nl

www.busemakerhuisborne.nl

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Melbuulkes vieren 44 jaar online

Carnavalsvereniging De Melbuulkes bestaat dit jaar 44 jaar. Een bijzondere mijlpaal die...
06-03-2021

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021