Bijna dertig ondernemers van industrieterrein Molenkamp staken maandagavond de koppen nog eens bij elkaar. Ze inventariseerden op initiatief van de Bundeling Bornse Ondernemers of het nog zinvol is het besluit van het College van B & W te bestrijden dat behalve uit het aanleggen van de Gemeentelijke Verbindingsweg voorziet in het sluiten van de spoorwegovergang aan de Oonksweg. Ze waren het bijna unaniem eens dat het laatste plan, als het al door moet gaan, dit alleen mag bij een volwaardige alternatieve ontsluiting van De Molenkamp. En daarvan is volgens hen nog geen sprake.
Op 3 oktober moet de gemeenteraad zich uitspreken over het besluit van het college en vóór die datum wil een maandag vanuit de bij Gebr. Ezendam aan de Hanzestraat verzamelde groep ondernemers samengesteld kwartet in overleg met raadsleden om nog te redden wat er voor hen te redden valt.
Behoorlijk gepiepeld
“Die waardige ontsluiting is ons al vanaf het begin beloofd”, viel onder meer op te tekenen tijdens de bijeenkomst, waarin zoals verwacht ook emoties kwamen bovendrijven. “Daar moeten we het college aan houden.”
We worden gewoon geflest”, vond een ander. “Je koopt grond met aansluiting richting snelweg, maar in plaats daarvan sluiten ze ons nu op. En ondertussen zijn tonnen uitgegeven om zichzelf een alibi te bezorgen.”
Een derde: “Langzamerhand voel ik me behoorlijk gepiepeld.”
Neuzen gerecht
De neuzen werden uiteindelijk gerecht. Molenkamp wil als collectief in gesprek met de raad en Eric ten Berge, Jan Ezendam, Hugo Jonge Poerink en Bertus Vredeveld bleken bereid dat samen met BBO-vertegenwoordigers Ryan ter Bals en Lex Nijhuis in vooruitgeschoven posities te doen. De inzet is helder: de Oonksweg mag pas dicht, als de toegezegde ‘volwaardige ontsluiting’ er komt. Een massale handtekeningenactie volgt ter ondersteuning. (WP/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Prorail betaalt ook mee mits de spoorwegovergang in de Oonksweg dicht gaat. Hoe minder gelijkvloerse overgangen, hoe lager hun onderhoudskosten. Het Bornse gemeentebestuur zwicht voor de pot geld van ProRail om er een "tunnelvisie" door te drukken die gebaseerd is op een achterhaald verkeersplan. Er zijn betere mogelijkheden om de kleine knelpunten in de verkeersafwikkeling van de Oonksweg op te lossen!