NEO van start met welpenvoetbal
06-09-2017
ZATERDAG OFFICIËLE KICKOFF VOOR VIER- EN VIJFJARIGEN BIJ ‘AFTRAPOCHTEND’

NEO van start met welpenvoetbal

Voetbalvereniging NEO biedt met ingang van het nieuwe seizoen ook kinderen van vier en vijf jaar de mogelijkheid om in clubverband te voetballen. Komende zaterdag (9 september) lanceert NEO tijdens de zogenaamde ‘aftrapochtend’ het welpenvoetbal. De derdeklasser wil daarmee een nieuwe stap zetten in het streven zoveel mogelijk leden van één gezin aan zich te binden. Om 10.45 uur is de officiële en ludieke kick-off van de letterlijk jongste tak van NEO door een aantal welpen en het oudste lid Frans Olthof.

Vooral plezier telt
Samen met Thomas Kokkelkoren vormt Bas Smits (rechts), speler van het eerste elftal, de technische leiding van het welpenvoetbal. “Enkele maanden geleden hebben we al vier clinics verzorgd en toen is het balletje gaan rollen”, zegt Smits. “Het is puur een kennismaking met voetbal, waarbij vooral het plezier telt en we niet te veel regeltjes willen hebben. Kinderen moet je lekker vrij laten. Het is heel basaal, we doen het niet in wedstrijdvorm. Leuke kleine spelletjes, waarbij ook het sociaalpedagogische aspect terug komt. Simpele tikspelletjes, proberen te mikken op een pionnetje, dat soort dingen. En die moeten niet langer dan steeds tien minuten duren, want dan is de spanningsboog weg.“

Kinderen mogen bij NEO twee maanden lang -op zaterdag van 09.30 tot 10.30 uur- snuffelen of ze het wat vinden, voordat ze lid worden. "Maar eigenlijk moet je het hele welpenvoetbal als snuffelen zien.”

Het welpenvoetbal heeft bij de KNVB al een officiële status. Bas Smits: “Ook NEO waagt nu de stap in, maar zal dat op eigen manier invullen. De club wil voor het hele gezin wat kunnen aanbieden. Als je ziet ho snel de wielerclub naar vijftig leden is gegroeid, dat is geweldig. En ook het meisjes- en vrouwenvoetbal heeft de laatste jaren een enorme stap gemaakt. Je moet als club met de tijd mee. Als je weer iets extra’s kunt doen, moet je dat niet laten.”

Verlengstuk van vak
Voor Bas Smits betekent het een mooi verlengstuk van zijn vak. “Ik leid docenten op om gymles te mogen geven. Hoe ze een gymles kunnen inrichten, een stukje eigen vaardigheid dat er bij komt kijken. Op woensdagmiddag en donderdagavonden geef ik ook les aan docenten die al wel zijn opgeleid, maar nog niet bevoegd zijn.”

“Zelf heb ik de opleiding aan de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) gevolgd”, vervolgt Bas Smits. “Het bestuur van NEO heeft me gevraagd of ik dit traject voor een deel wil coördineren. Zelf vind ik het ook leuk om af en toe op het veld te staan. Ik vind het prachtig om met kinderen te werken en beleef er enorm veel plezier aan als ik ze zie bewegen. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met bewegen, hoe meer ze dat later zullen blijven doen. De rol van mij en Thomas zal echter meer het aansturen van anderen worden. Een club van vaders van de kinderen en twee dames (Demy Wibbelink en Fleur Wensink) die de opleiding aan het CIOS volgen. Dat gebeurt in een soort roulatiesysteem, want je kunt ouders niet verplichten er elke week te zijn.”

De ‘aftrapochtend’ bij NEO is zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur. Op en rond het hoofdveld van NEO op het sportpark ’t Wooldrik zijn diverse activiteiten voor de jeugd tot en met 12 jaar, voor zowel leden als niet-leden. Op het hoofdveld worden diverse spel- en trainingsvormen en oefeningen uitgezet, zoals het nemen van strafschoppen, punten schieten in het doel en onderlinge partijtjes. Een springkussen zal niet ontbreken.
 

Spelers van NEO 1 (heren en dames) zullen de diverse speelvormen en oefeningen begeleiden. De meisjes van NEO onder 11 spelen een wedstrijd op het hoofdveld en de mini ’s van NEO (6-jarigen) werken er hun eerste training van dit seizoen af.

Tijdens de ochtend kan informatie worden verkregen over alles wat met NEO te maken heeft, zoals een (proef)lidmaatschap, vrijwilligerswerk en cluborganisatie. Uiteraard is ook aanmelden als lid mogelijk. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024