Warm afscheid voor Gerald ten Thij
VERTREK NA 31 JAAR VAN ‘TEAMLEIDER MET OOR VOOR LIEF EN LEED’

Warm afscheid voor Gerald ten Thij

Gerald ten Thij nam donderdag afscheid bij de gemeente Borne, waar hij 31 jaar gewerkt heeft. Hij begon als chef Burgerzaken en was de laatste dertien jaar afdelingsmanager Inwoners. Zijn collega’s bezorgden hem een warm afscheid, met persoonlijke toespraken en presentaties.
 

Op 1 september 1986 begon de loopbaan van Gerald ten Thij bij de gemeente Borne (middelste foto). Hij kwam uit de Groningse plattelandsgemeente Marum en verhuisde met zijn vrouw naar Zenderen. “Het was in die tijd gebruikelijk dat je in de gemeente woonde waar je werkte”, licht Gerald toe. Zeven jaar geleden verhuisden ze naar De Lutte.


Oude postkantoor
“Toen ik bij de gemeente Borne begon, als chef Burgerzaken, zat deze afdeling nog in het voormalig postkantoor, waar nu Euverman & Nuyts Makelaars gevestigd is. De gemeente had destijds eigen woningen en onze afdeling deed behalve de burgerzaken ook de woningtoewijzing”, herinnert hij zich. “Twee jaar later verhuisden we naar het nieuwe gemeentehuis.” In die tijd waren er acht loketten waar je als burger uit kon kiezen. Voor een bouwvergunning ging je naar het loket vergunningen en voor een vergunning voor de Melbuul’ndagen naar het loket algemene zaken.
 

“Rond de eeuwwisseling vond ik dat een achterhaald concept. De burger moest volgens mij voor elke vraag bij één loket terecht kunnen, in de publiekshal. Die omschakeling is er in 2003 gekomen. Het verschil is dat medewerkers vroeger gespecialiseerd waren in één product of productgroep, nu hebben alle medewerkers een bredere kennis, van alle onderwerpen.”

Afdelingsmanager
Nadat deze centrale dienstverlening gerealiseerd was, werd Gerald ten Thij in 2004 afdelingsmanager Inwoners. “Ik ging wat meer richting het bestuur en het direct adviseren van de wethouders. Dat was een heel mooie uitdaging en kwam precies op het juiste moment.”


Gerald ten Thij kijkt terug op een heel prettige tijd bij de gemeente Borne. “Het is een kleine gemeente, met korte lijnen tussen het ambtelijk apparaat en het bestuur. Je moet van veel dingen wat afweten. Dat is de charme van een wat kleinere organisatie. En ik had het geluk dat ik met goede professionals mocht samenwerken. “

Drie wapenfeiten
Als hoogtepunten in zijn loopbaan noemt hij drie wapenfeiten. “Als eerste de renovatie van sportpark ’t Wooldrik, zo’n tien jaar geleden. Dan de decentralisatie van het jeugdbeleid, dat het rijk bij de provincies neerlegde. En als laatste het multifunctionele complex De Veste in de Bornsche Maten (rechts): de sporthal van Apollo, de grote basisschool en de kinderopvang, allemaal onder één dak. Een project van zo’n 2,5 jaar, en inmiddels zijn er alweer plannen om een verdieping erbij te bouwen.”


Gerald ten Thij was een gewaardeerde collega binnen de gemeente Borne. Zoals wethouder Martin Velten het benoemde in zijn toespraak: “Als een populaire manager als jij afscheid neemt, is het vechten binnen B&W wie een speech mag geven. Uiteindelijk heb ik gewonnen. Als ik er maar duidelijk bij zei dat het namens het héle B&W is.” En gemeentesecretaris Gertjan Rozendom: “Bij jou gold altijd: eerst de burger goed bedienen, daarna pas de organisatie. Je was een teamleider met oor voor lief en leed.”
 

Wielrennen en duiven
En nu is het tijd voor rust en andere dingen. “Ik ben al 35 jaar een vrij fanatiek fietser en fiets in clubverband in Zenderen. We gaan deze maand met negentien wielermaatjes naar Oostenrijk om in de bergen te fietsen. Daarnaast heb ik al mijn leven lang postduiven gehad. Een intensieve hobby waar ik nu meer tijd aan kan besteden.” In de toekomst wil hij iets gaan doen met 48 jaar werkervaring. “Iets maatschappelijks in het dorp waar ik nu woon. Maar dat komt nog wel, eerst ga ik op fietsvakantie.” (DM/DWvB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Sandra Ottolander — 09 sep 2017
Ha Gerald, geniet van je vrije tijd, het wielrennen, je postduiven. Dank je wel dat je ons indertijd hebt getrouwd. Het kan niet anders dan dat daarom ons huwelijk nog steeds stand houdt 👍.
Wim Geul — 09 sep 2017
Gerald, bedankt voor de plezierige samenwerking, het ga je goed!
Henk Semmekrot — 09 sep 2017
Gerald, ook namens de gemeenschap Zenderen, de dorpsraad, willen we je hartelijk bedanken voor je tomeloze inzet voor het ontstaan en het voortbestaan van de Multifunctionele Accommodatie Sindron. Hopelijk heb je daarmee de basis gelegd voor een goede herstart in dit najaar van deze niet te missen voorziening in het dorp!. Rust lekker uit, trap je in Oostenrijk niet te moe en alle goeds voor de toekomst!
Harrie ikink — 08 sep 2017
Gerald, van harte!!... en nu heerlijk genieten van de komende vrije dagen en weken, die je gegund zijn. Samen met Marja zul je er vast iets moois van maken., maar de komende week zul je eerst de bergen weer moeten bedwingen in het mooie Oostenrijk. Samen maken we er een prachtige week van en we zullen ons dan het o zo verdiende pilsje heerlijk laten smaken. Tot zondag maat!!..

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021

Jonge Hooiberg-bewoners voelen zich thuis

Zaterdag rond de middag zitten de twaalf kersverse bewoners van de nieuwe woonzorgvoorziening De...
03-04-2021