Een nieuwe toekomst voor Liedenbaum
11-09-2017
JORY EN MARTIN KAPPERT NEMEN ETABLISSEMENT IN HERTME OVER

Een nieuwe toekomst voor Liedenbaum

Café-Zaal Liedenbaum is verzekerd van een nieuwe toekomst. Jory en Martin Kappert worden per 2 oktober de nieuwe eigenaren van het pand aan de Hertmerweg 25. Hoe het echtpaar het perceel precies gaat inrichten en welke activiteiten er vanaf 2018 zullen plaatsvinden, is nog niet geheel duidelijk. “We richten ons eerst op de verbouwing van de woning, waar we straks met vier kinderen gaan wonen. Van daaruit kijken we stapsgewijs wat we met de rest van het pand gaan doen.”

Het betekent in de praktijk dat de verenigingen die nu van de zaal bij Liedenbaum gebruik maken de laatste drie maanden van dit jaar voor hun activiteiten elders onderdak moeten vinden. Dat geldt vooral voor de muzikanten van St. Gregorius en de circa tien dames die meedoen aan de ouderengym onder de ludieke naam ‘De Knesterbutjes’. In hoeverre ze Zaal Liedenbaum als thuisbasis houden staat nog niet vast.

“Wij nodigen mensen van harte uit om met ons de mogelijkheden te bespreken, we zullen altijd moeite doen om op zoek te gaan naar een oplossing”, geeft Jory Kappert aan. “Ook andere gegadigden, die op zoek zijn naar een ruimte, zijn van harte welkom om met ons de mogelijkheden voor de toekomst te bespreken. De zaal en het café zijn immers multifunctionele ruimtes”, aldus Jory.

Sociaal ondernemen
Ze gaat verder: “We zijn druk bezig met een ondernemingsplan en hebben ook tal van ideeën hoe het we het straks zouden kunnen invullen. Voor mijn winkeltje Hof in Huis (rechts) zullen we wel wat meer ruimte benutten en dat kunnen we bijvoorbeeld uitbreiden met bijvoorbeeld workshops, high tea’s en themamiddagen waarbij de winkel open is. De zaal kunnen we ook gebruiken als vergaderlocatie en voor rouw en trouw. We willen er naar toe vooral op vrijdag, zaterdag en zondag open te zijn voor een kop koffie of thee met wat lekkers erbij, ook voor de fietsers die hier veel langs komen. En voor andere activiteiten, zoals thema-avonden en wellicht gezellige huiskamerconcerten. Daar leent de ruimte zich mooi voor. We willen in elk geval ook sociaal ondernemen en er moet dus wat creativiteit in komen.”

Omdat Jory en Martin Kappers in het dagelijks leven allebei adviseurs zijn op het terrein van Human Resource Management , ligt ook de mogelijkheid van het houden van teambuildingsessies voor de hand. “Je kunt binnen veel doen, maar de omgeving leent zich er eveneens prima voor”, is de overtuiging van Martin Kappert. Vrouw Jory vult aan: “Sociaal ondernemen begint met ideeën en die samen met partners oppakken is wel het leukste. Het zou daarom mooi zijn als we bijvoorbeeld iets samen met het Kulturhus zouden kunnen doen. Maar de zaal is even goed geschikt om er een springkussen voor kinderen neer te zetten. We willen hier in de toekomst diverse activiteiten en levendigheid. Voor zowel Hertme als daarbuiten een trekpleister worden is het motto.”

Nieuwe naam
Ook over de nieuwe naam van het etablissement denken ze nog na. “Misschien wordt het wel ‘Lindeboom’, zoals het ook in de volksmond al vele jaren heet. Daar zijn we nog niet uit”, lacht Jory Kappert. “We houden ons aanbevolen voor goede suggesties.”

Vooralsnog is echter alle tijd en aandacht nodig voor de verbouwing. “We willen eind december over als het kan”, zegt Martin Kappert. “We zijn in overleg of dit haalbaar is. Het installatiewerk moet behoorlijk gemoderniseerd worden en dat is al een hele klus op zich. Het wordt dus passen en meten de komende maanden, maar we gaan er vol voor. Het streven is wel om de gala-avond van carnavalsvereniging De Kolkleu hier in januari te kunnen laten plaatsvinden.”

Gemengde gevoelens
Voor Ria Liedenbaum komt met het afscheid van het pand, dat ook nog een slijterij herbergde, een einde aan een tijdperk. Het leidt bij haar tot gemengde gevoelens. “Het voelt wel heel dubbel. Ik heb hier meer dan 45 jaar gewoond en gewerkt. Nadat mijn man Jan vijf jaar geleden is overleden, kwam ik er alleen voor te staan. Hij was veel geschikter om in het café te staan dan ik. Aan het begin dacht ik nog dat ik alles wel gewoon kon voortzetten, nadat ik 65 was geworden vroeg ik me wel steeds vaker af waarvoor ik het nog deed en was ik met al het geregel wel een beetje klaar. Toch is het na zo’n lange tijd wel even slikken, ook al waren we de laatste jaren alleen nog op vrijdag open. Het voelt een beetje als een tweede begrafenis. Van de andere kant moet je ook realistisch zijn en beseffen dat het er gewoon een keer aan zat te komen. ”

“Als je ziet hoeveel Ria heeft betekend voor de gemeenschap in Hertme en hoeveel mensen hier in het verleden geweest zijn, dan verdient ze gewoon een lintje”, menen Jory en Martin Kappert. In blijde afwachting van hun vierde kindje zijn ze blij dat de overname van Liedenbaum eindelijk tot stand is gekomen.

“Het zou ook jammer zijn geweest als een vastgoedondernemer het pand had gekocht en alles had weggeschoven. Deze plek is gewoon geweldig en ademt zoveel sfeer uit… Ook voor de leefbaarheid van Hertme is het alleen maar goed dat dit stuk historie behouden blijft. Als een plek van verbinding, van kerk tot vereniging tot tentoonstelling.” (WP)

Op de bovenste foto vanaf links Ria Liedenbaum, Jory, Martin en Benjamin Kappert.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Het visje komt niet terug in Zenderen

Vishandel Toren zal met de viskraam definitief niet terugkeren naar Zenderen, ondanks een...
09-04-2021

Dorset gaat loten voor geluksmoment

De restaurants zijn nog steeds gesloten en de meeste horecaondernemers storten zich daarom...
08-04-2021

Sport & Fashion Outlet aan de Grotestraat

In het al enige tijd leegstaande winkelpand van Sportpaviljoen Borne aan de Grotestraat branden...
02-04-2021

Zuivelhoeve ’s lands beste foodspecialist?

In 2018 werd de Zuivelhoeve Borne al uitgeroepen tot beste foodspecialistenwinkel van ons land;...
01-04-2021

Groene Michelinster voor Het Seminar

Het is dit jaar voor het eerst dat Michelin groene Michelinsterren toekent aan restaurants die...
29-03-2021

Woensdag zet Erica de bloemen weer buiten

Het is komende woensdag precies drie maanden geleden dat voor Marco en Chantal van Buuren het...
13-03-2021