Willeke Alberti bouwt feestje in Dijkhuis
29-09-2017
NIEUWE DIJKHUIS BESTAAT 10 JAAR EN VIERT FEEST

Willeke Alberti bouwt feestje in Dijkhuis

Gisteren was het de beurt aan vrijwilligers en medewerkers om feest te vieren bij het 10-jarig bestaan van het nieuwe Dijkhuis. Niet alleen dat, maar ook jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Vandaag is het de beurt aan de bewoners om feest te vieren.

 

En feest is het. Völle Wille, het bekende Bornse dameskoor onder leiding van Marianne van der Post, vatte het plan op om deze middag te organiseren. Met behulp van diverse sponsoren is het gelukt een daverend feest te maken. Völle Wille opent de middag met een uurtje liedjes die iedereen wel kent en mee kan zingen. Zij hebben ook de bijzondere gast van vanmiddag gevraagd.

 

Bijzondere gast: Willeke Alberti

Het bleef een diep geheim, de komst van een van de bekendste zangeressen van Nederland. Ook een zangeres die de laatste jaren veel optreedt in verzorgingstehuizen en dat met hart en ziel doet. De verrassing is dan ook groot als Jos van der Wal haar aankondigt nadat hij een kort praatje heeft gehouden en alle sponsoren bedankt heeft.

 

Van achter uit de zaal komt Willeke Alberti op en meteen heeft ze haar publiek in de ban. Ze zingt haar bekende liedjes, gaat met bewoners in interactie en geeft een enkele bewoner een zoen.

Een van de bewoners danst zelfs even met haar en ook al is dat even moeilijk, Willeke Alberti danst mee. Ze zingt liedjes van haar vader, Willy Alberti, van Tom Manders, en ook het bekende lied 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij. Ze heeft dat lied ook gezongen bij het programma 'De beste zangers'. Ook Ramses Shaffy wordt niet vergeten.

 

Zelfspot is haar niet vreemd als Willeke Alberti een van haar bekendste liedjes `Spiegelbeeld` vertolkt. Dat zong ze in haar tienerjaren en nu, ”Tja, als ik ’s morgens in de spiegel kijk en dan mijn 73-jarig hoofd zie……”

 

Na haar optreden verkoopt ze cd’s en boeken ten behoeve van een door haar opgerichte stichting die het mogelijk maakt om in verzorgingshuizen op te treden. Tussendoor mag iedereen foto’s van haar maken. Willeke Alberti is een vriendelijke zangeres met het hart op de juiste plaats, vinden de bewoners. Haar band begeleidt haar ook goed.

 

Vrijwilligers en bewoners van het eerste uur

Het Dijkhuis in deze vorm bestaat nu 10 jaar. Diverse vrijwilligers en bewoners zijn al vanaf het begin aanwezig. Gerda Welberg is als vrijwilliger in 2007 uitgenodigd voor een feestje en ze is gebleven. Ze straalt altijd als ze met de bewoners werkt en af en toe treedt ze ook op. Met carnaval bijvoorbeeld, of als er een ander feest te vieren valt. Een keer in de 14 dagen is zij ook vrijwilliger in het Borsthuis.

 

Hermien Nijhuis kwam 10 jaar geleden vanuit het Borsthuis. Ze is bedlegerig, hoewel ze af en toe kans ziet om met haar elektrisch aangedreven rolstoel eens een voorstelling te bezoeken of eens naar de markt te gaan. Zij is vol lof over de verpleging die het haar mogelijk maakt om die kleine uitstapjes te maken. Daarna heeft ze twee dagen nodig om bij te komen van het uitstapje.

 

Ze heeft lang in de cliëntenraad gefunctioneerd en als haar gevraagd is hoe mensen gecontracteerd kunnen worden bij feestjes is haar antwoord altijd geweest: “Gewoon vragen”.

“Ik kan eigenlijk niets verkeerds vinden aan Het Dijkhuis. Het personeel is erg lief, heeft veel geduld en is zeer attent. Ik merk dat het personeel gek is op mensen. Ik ben bedlegerig, maar als ik eens weg wil gaan, dan helpen ze me altijd.” Kortom, hier spreekt een tevreden mens.

 

Manager Jos van der Wal

“Het Dijkhuis vormt een groot onderdeel van de Bornse gemeenschap. Het gebouw is van de gemeenschap. Belangrijk is samen doen, samen persoonlijke zorg bieden, nuchter zijn en schouders eronder zetten. Als je kijkt naar de mensen die er nu zitten, zeggen beelden meer dan honderd woorden. Onze medewerkers en vrijwilligers hebben absolute aandacht voor de medemens. Het oude Dijkhuis had ook sfeer, maar we moesten kijken naar de moderne tijd; wat hebben de mensen nu nodig.

Welbevinden en welzijn zijn belangrijke begrippen voor ons en ook dat mensen zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven kunnen houden. We gaan uit van het individu. Mensen worden veel ouder, ze hebben meer meegemaakt en daar moet rekening mee worden gehouden. We kijken naar de individuele behoefte en vraag. Dit soort festiviteiten zijn zowel voor de bewoners als voor de medewerkers belangrijk. Nu zien we overal blije gezichten.”

 

Jos van de Wal heeft gelijk, bijna het hele personeel, maar ook de Vrienden van Het Dijkhuis plus een groot aantal vrijwilligers geniet vanmiddag van het optreden van zowel Willeke Alberti als van het enthousiaste Völle Wille. (AM)

 

De volle zaal geniet.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Feest bij 10-jarig bestaan Dijkhuis


  Melbuulkes vieren 44 jaar online

  Carnavalsvereniging De Melbuulkes bestaat dit jaar 44 jaar. Een bijzondere mijlpaal die...
  06-03-2021

  Rode draad begint te rollen

  Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
  26-02-2021

  Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

  Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
  24-02-2021

  Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

  Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
  15-02-2021

  Carnavalsoorlog in Borne

  Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
  13-02-2021

  Imke Leussink leest het beste voor

  Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
  10-02-2021