‘Twente veel beter dan het zich verkoopt’
MKB-TOUR PROVINCIE OVERIJSSEL MET GEDEPUTEERDE VAN HIJUM IN BORNE

‘Twente veel beter dan het zich verkoopt’

Vrijdag bracht Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de Provincie Overijssel, een werkbezoek aan Borne. Hij deed dat in het kader van de zogeheten MKB-tour, een rondreis door alle gemeenten in de provincie waarbij de focus ligt op het creëren van een optimaal ondernemersklimaat en het op gang brengen van een intensieve samenwerking tussen provincie, gemeenten en ondernemers. Naast een gesprek op het gemeentehuis werden er bezoeken gebracht aan Dutch-Shape aan de Walserij en Morselt Watertechniek aan de Gildestraat.

 

Vanuit de gemeente Borne waren het wethouder Michel Kotteman en Ellen Bijsterbosch, accountmanager Bedrijven, die Van Hijum achter gesloten deuren bijpraatten over het Bornse ondernemersklimaat. Daarna was het de beurt aan Dutch-Shape om het gezelschap bij te lichten over haar specialisme en een kijkje te gunnen in haar ultramoderne keuken. Niet zonder trots vertelt Bart Wildenborg, operational director, over het unieke karakter van de onderneming.

 

Best goed voor een bedrijf uit Borne

Met opdrachtgevers als Fokker, Boeing, Saab en Lockheed Martin opereert het -samen met zo’n 15 vergelijkbare wereldwijd verspreide bedrijven- in de top van het aerospace- en automotive segment. In de grote productiehallen op De Veldkamp worden mallen vervaardigd voor de bouw van onder andere de grote Airbussen en de JSF. “Voor Airbus zijn we zelfs preferred supplier, best goed voor een bedrijf uit Borne”, klinkt het met gevoel voor understatement.

 

Wethouder Michel Kotteman vult aan met de opmerking dat de vestiging van Dutch-Shape in Borne heel belangrijk is voor zijn gemeente. “Zo’n bedrijf heeft een aanzuigende werking op de mogelijke vestiging van andere ondernemingen en is écht een van de paradepaardjes in onze omgeving”. Eddy van Hijum is benieuwd of de onderneming ook banden heeft met het vernieuwde vliegveld Twenthe, een van de nieuwe oogappels van de provincie. Dit blijkt niet het geval. “Het is een wezenlijk andere markt”, aldus Wildenborg.

 

Bekenden van de handelsmissie

Daarna is het de beurt aan Morselt Watertechniek, waar Harry Assink de gastheer is. Assink en Van Hijum kennen elkaar van een eerdere handelsmissie naar China. “Met dertien medewerkers bedienen we hier twee markten”, zegt Assink. “Aan de ene kant water en industrie, dat zich richt op de zuivering van afvalwater en slibontwatering. Opdrachtgevers zijn steeds vaker in het buitenland te vinden. Behalve in China hebben we via het ministerie van Defensie nu bijvoorbeeld ook een project lopen in Mali en deden we, vóór de politieke malaise, veel zaken in Turkije.” De infra- en riooltak richt zich vooral op gemeenten, waterschappen en grote bouwondernemingen in ons eigen land waarvoor het technische componenten vervaardigt die in de infrastructuur kunnen worden toegepast.

 

Aan het eind van zijn werkbezoek verklaart de gedeputeerde Van Hijum (foto links) onder de indruk te zijn van hetgeen hij heeft gehoord en gezien vandaag. “En ja, het is telkens weer een verrassing te ervaren hoeveel mooie bedrijven er in onze provincie zijn gevestigd. Morselt kende ik al van de handelsmissie, maar Dutch-Shape was volstrekt nieuw voor me. Dat soort zaken moeten we veel meer onder de aandacht brengen; het zit wél in Twente, maar we weten het niet. Wat dat betreft is Twente veel beter dan het zich verkoopt…” Naar de mening van de gedeputeerde is samenwerking daarbij essentieel en daaraan zou hier en daar blijkbaar wel het een en ander verbeterd kunnen worden.

 

Een openbaring

Kotteman hecht eraan hierop een korte nuancering aan te brengen. “We doen al heel veel, werken veel met andere Twentse gemeenten samen en zoeken -ook met ondernemers- nadrukkelijk de samenwerking. Achter de schermen gebeurt er al heel wat. En als je terugkijkt, sta je verbaasd hoeveel stappen we al in enkele jaren tijd hebben gemaakt,” aldus de Bornse bestuurder. Van Hijum is het met de wethouder eens: “Alleen wordt het tijd dit alles veel meer onder de aandacht te brengen. Daar moeten we met elkaar aan werken. Zo’n Dutch-Shape was voor mij echt een openbaring, dat soort ondernemingen moeten we veel meer in onze promotie betrekken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Schijnheilig — 07 okt 2017
Ijzerenheinig doorgaan met het ophokken van de Molenkamp maar je richting provincie presenteren als een gemeente die werkt aan een optimaal ondernemersklimaat. En dan vragen politici zich af waarom de burger het vertrouwen in de politiek kwijt is.....
Wethouder Kotteman heeft het over een aanzuigende werking voor bedrijven. Nu nog dit enthousisme in de praktijk brengen bij de ontsluiting van de Molenkamp

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023