De onbekendste zwemclub van Borne
12-10-2017
55-PLUSSERS DUIKEN ELKE WEEK EEN HALF UURTJE BAD VAN ’T WOOLDRIK IN

De onbekendste zwemclub van Borne

De Zwemclub Borne is er voor actieve 55-plussers die graag willen zwemmen. De leden zwemmen elke woensdagavond van 21.00 tot 21.30 uur in eigen tempo en naar eigen inzicht in ’t Wooldrik. De club bestaat uit dertig tot maximaal veertig leden en heeft een ontspannen en gezellig karakter. Er is ruimte voor nieuwe leden.
 

“In de jaren zestig had Borne een zwemvijver, maar geen binnenbad. De Bornse bevolking wilde graag een zwembad en heeft dat aangekaart bij de provincie Overijssel. De provincie wilde financieel meewerken, mits Borne zelf tien procent van het bedrijf bij elkaar zou brengen”, vertelt Nelly Waanders, secretaris en penningmeester van de vereniging. “Enkele inwoners zijn hier heel enthousiast mee aan de slag gegaan. Ze hebben onder andere rommelmarkten, braderieën en verlotingen gehouden, waarmee uiteindelijk 100.000 gulden werd opgehaald. Dat was voldoende. De provincie betaalde de rest.”
 

Na sluitingstijd zwemmen
In 1971 was het zo ver: het eerste overdekte zwembad van Borne was klaar. “Dat was een groot feest, zeker voor een kleine gemeenschap als Borne. De toenmalige badmeester was zo blij met de actie dat hij de vrijwilligers die zich hiervoor ingezet hadden wilde bedanken. Hij stelde voor dat ze na sluitingstijd een keer gratis konden zwemmen. Dat beviel ze heel goed en ze kwamen nog een keer. Uiteindelijk heeft een groep vrijwilligers de zwemclub opgericht.”
 

Het was een hechte club leden, met weinig verloop, waardoor er ook weinig behoefte was aan nieuwe leden. Totdat de vergrijzing toesloeg en het aantal leden minder werd. “De zwemclub is vrij onbekend in Borne, omdat er nooit actief leden geworven zijn. Maar omdat er bepaalde vaste kosten zijn -zoals de huur van het bad en de badjuffrouw- moeten we een minimaal aantal leden hebben om de contributie laag te houden”, licht Nelly Waanders toe.
 

September tot april
De contributie bedraagt circa 35 euro per seizoen. Dat loopt van september tot en met april. In de zomermaanden zijn er te veel activiteiten in het zwembad, zoals wedstrijden, waardoor de zwemclub op woensdagavond niet kan zwemmen. Het staat leden vrij om een keer niet te komen, ze hoeven zich niet af te melden. Als ze langere tijd niet komen zwemmen, vanwege ziekte of andere omstandigheden, dan stelt het bestuur het op prijs als het lid zich tijdelijk afmeldt.
 

Nelly Waanders legt uit dat ieder lid in zijn eigen tempo mag zwemmen. “De één zwemt fanatiek met een duikbril op en vliegt als een snoek door het water. De andere zwemt op zijn of haar eigen gemak en nog een ander vindt het gezellig om vooral te kletsen. Dat mag allemaal, de leden zijn daar vrij in.” Zwemclub Borne organiseert geen toernooien en geen acties om gelden te genereren. “Wel is er sinds een aantal jaren een leuke activiteit om het seizoen af te sluiten, meestal is dat een fietstocht.”
 

Vrijblijvend kijken

Heb je interesse om lid te worden van Zwemclub Borne? Je bent van harte welkom om op een woensdagavond vrijblijvend te komen kijken of mee te zwemmen. Voor meer informatie kun je bellen naar 074- 266 65 06 of mailen naar waanders.ras@home.nl. (DM/DWvB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024