Een lesje democratie
CDK ANK BIJLEVELD-SCHOUTEN EN BURGEMEESTER ROB WELTEN GEVEN GASTLES OP TWICKEL

Een lesje democratie

Klas 2TH1 van het Twickel College in Borne kreeg vrijdag hoog bezoek. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Rob Welten gaven een gastles over de democratie en de rol van de provincie en de gemeente. Er was veel ruimte voor vragen en opmerkingen van de leerlingen.

 

Anne Faber

Zoals bij praktisch alle Nederlanders heeft de dood van Anne Faber ook op de leerlingen van het Twickel veel indruk gemaakt. De moord op de 25-jarige vrouw en het feit dat de vermoedelijke dader, ondanks een veroordeling voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes in 2010, op vrije voeten rondliep roepen veel vragen op. Hoe kan dat en waarom mag die man kiezen of hij hulp of straf krijgt?

 

Vragen waarop de beide bestuurders eigenlijk de antwoorden ook niet hadden. “Waarom, waarom, waarom? Dat zijn onze vragen ook”, zei Ank Bijleveld. “De regels worden in de Tweede Kamer gemaakt.” Niet echt een kwestie waarbij de gemeente of de provincie een rol heeft, maar er werd alle ruimte gegeven om er over te praten totdat de gespreksleider het onderwerp toch maar afkapte om terug te keren naar waar het eigenlijk om ging deze les: hoe zit de democratie in elkaar en wat doen een burgemeester en een Commissaris van de Koning zoal?

 

De dagelijkse praktijk en de Koning

De leerlingen wilden weten hoe een werkdag eruit zag en met welke dingen ze bezig zijn, waar ook zij iets van merken. Rob Welten had het over de beslissing om een eerste spooronderdoorgang in de nieuwe Verbindingsweg aan te leggen om de veiligheid te vergroten, maar ook de inspanningen om veel nieuwe huizen te bouwen in de gemeente. Ank Bijleveld had de afgelopen tijd, als voorzitter van alle provincies, veel energie gestoken in het nieuwe regeerakkoord. “Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Het gaat niet zo goed met het klimaat en het is voor jullie toekomst belangrijk dat we daar iets aan doen. Bijvoorbeeld geen gas meer in huizen.” Ook interessant om te weten was of Ank Bijleveld-Schouten de Koning vaak ziet. “Ja, ik ken hem best goed eigenlijk”, zei ze.

 

Met een quiz werd de kennis van de leerlingen getest, die verrassend goed op de hoogte bleken van het politieke stelsel en de beslissingsbevoegdheden. Maar dat de snelwegen niet door de provincie worden aangelegd, maar door de rijksoverheid, wisten ze dan weer niet. Uiteindelijk was het Niels Donker (foto rechts) die de quiz won en zich de politieke kenner bij uitstek van klas 2TH1 mag noemen.

 

Tips van de jeugd

Tot slot mocht de klas nog wat tips en trucs meegeven aan de beide bestuurders. Wat houdt de jeugd zoal bezig? Nou, meer voetbalvelden en een busstation wat dichter bij school bijvoorbeeld. De mogelijke gevaren van kunstgrasvelden en maatregelen tegen drugs en illegaal vuurwerk konden ook wel wat aandacht gebruiken. Maar ook moest de munitie van Defensie maar eens op orde gebracht worden.

 

Ank Bijleveld-Schouten en Rob Welten gingen kortom met een gevuld notitieblokje naar huis én met een tevreden gevoel over de gastles op het Twickel. “Een slimme klas, met geïnteresseerde kinderen”, vonden ze.

 

De gastles is een onderdeel van het project ‘Overijssel Doet Mee!’, dat als doel heeft om jongeren meer te betrekken bij de democratie. Sinds zes jaar werkt de provincie hierin samen met PoDemos, Huis voor Democratie en rechtsstaat en gemeenten. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021