Borne snelste groeigemeente van provincie
17-10-2017
IN 2016 KWAMEN ER 453 INWONERS BIJ, EEN STIJGING VAN 2 PROCENT

Borne snelste groeigemeente van provincie

Borne was in 2016 de procentueel snelst groeiende gemeente van de provincie Overijssel. Het kreeg er vorig jaar 453 inwoners bij, een stijging van twee procent ten opzichte van 2015. Borne wordt op afstand gevolgd door Wierden en Kampen (1,1 %), Staphorst (0,9%) en Hardenberg (0,9%).

In 2016 trok Overijssel voor het eerst sinds 2007 weer meer inwoners uit andere regio’s aan dan dat er vertrokken. In totaal kwamen er ruim 3.400 inwoners bij. Maar niet alle gemeenten groeien even hard. Cijfers van de afgelopen tien jaren leren dat Borne ook over die lange periode tot de grootste groeiers behoort, samen met Zwolle en een aantal buurgemeenten van de provinciehoofdstad.
Bevolkingskrimp trad de afgelopen 10 jaar vooral op in het zuiden van Twente (Hof van Twente, Hengelo, Haaksbergen en Losser) en in het midden van Overijssel rondom de Sallandse Heuvelrug (Hellendoorn en Raalte).

Grootste krimp in Hengelo
In 2016 liet Hengelo in aantal personen de grootste krimp zien (-262 inwoners), gevolgd door Enschede (-209) en Ommen (-166). In 2016 kwam een daling van het aantal inwoners vooral voor in het zuidoosten en rond de noordwestgrens van Twente (Twenterand en Ommen). Procentueel kromp Ommen in 2016 het sterkst (-0,9%).

Een aantal gemeenten in Overijssel kan alleen nog groeien door vestiging vanuit andere gemeenten of vanuit het buitenland. De natuurlijke aanwas (het aantal geboortes minus het aantal sterftes) is hier negatief. Dat wil zeggen dat er voor ieder sterfgeval minder dan één kind geboren wordt dat de overleden persoon ‘vervangt’. Deze gemeenten liggen vooral in Twente (Almelo, Dinkelland, Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo, Losser, Oldenzaal).

In een aantal gemeenten, waaronder Borne, worden de groeicijfers wat vertekend door de aanwezigheid van een opvanglocatie voor asielzoekers. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen worden hier vaak als ‘immigrant’ geregistreerd. Op het moment dat zij gehuisvest worden in andere gemeenten en regio’s, telt dat als ‘binnenlands vertrek’. Dit vertekent het beeld. Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over welk deel van de verhuizingen die van vluchtelingen met een verblijfsstatus omvat.

Op de foto boven nieuwbouwwijk Bornsche Maten, die voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de groei van het aantal inwoners.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024