Kritiek op woonwagenbeleid in Woonvisie
RAADSMAN WIJST OP VEROORDELING UITSTERFBELEID

Kritiek op woonwagenbeleid in Woonvisie

Eerder was er al rumoer rond de Woonvisie en de daaruit volgende prestatieafspraken met Welbions. Bram Donkers (PvdA) zwengelde het aan: het tekort dat aan huurwoningen zou zijn in Borne. Henk van den Berg (Borne-Nu) ging een stap verder en wilde dat de wethouder ‘met het mes tussen de tanden’ naar de woningcorporatie zou gaan. Aangekondigd werd een pittige discussie als de Woonvisie op de agenda zou staan.

 

Het vuurwerk bleef dinsdagavond echter tijdens het Politiek Beraad uit. Vooral technische vragen kwamen aan de orde. Het kruit wordt wellicht drooggehouden voor de Raadsvergadering van 7 november als de Woonvisie ter besluitvorming ligt en de politieke arena meer gelegenheid biedt om politieke statements neer te leggen.

 

In strijd met mensenrechten

Eén onderdeel uit de Woonvisie werd extra onder de aandacht gebracht door insprekers. Bram van Duinen (midden op de foto boven), adviseur woonwagenzaken, vond dat het huidige woonwagenbeleid voor de locatie aan het Blauwgras, maar ook het nieuwe beleid in de voorliggende Woonvisie in strijd is met de mensenrechten. “In de Woonvisie van 2012 is vastgelegd dat de woonwagenlocatie aan het Blauwgras een tijdelijke bestemming heeft als ‘wonen- bestemd voor woonwagens’. Na vrijwillig of gedwongen vertrek van huurders van een standplaats wordt geen nieuwe huurder meer toegelaten, zodat er op termijn geen woonwagenstandplaatsen meer zijn.” Dit zogenaamde ‘uitsterfbeleid’ is echter door uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens veroordeeld als een vorm van discriminatie.

 

Teleurstelling

“Het college heeft in december 2016 laten weten dat zij voornemens was om in de nieuwe Woonvisie het Woonwagenbeleid te actualiseren. Dit gaf de bewoners hoop dat het uitsterfbeleid op de schop zou gaan en de woonwagenlocatie weer erkend kon worden als definitieve woonplek.” Teleurstelling was er na uitspraken van burgemeester Rob Welten in een interview met BorneBoeit en na het lezen van de nieuwe Woonvisie. Van Duinen trekt daaruit de conclusie dat het college het uitsterfbeleid aan het Blauwgras wil handhaven.

 

Abstractieniveau

Het college reageerde in een schriftelijke reactie op de zienswijze die eerder met deze strekking was ontvangen de conclusies niet te delen. De Woonvisie zou een ander abstractieniveau kennen en geen uitspraken doen over specifieke locaties. Er komt nog een beleidsnotitie over het onderwerp, waarbij de behoefte van de specifieke doelgroep nader wordt uitgewerkt en op welke locatie deze behoefte gefaciliteerd zal worden. Uitgangspunt is dat er geen gedwongen verplaatsing van huidige bewoners zal plaatsvinden en een duurzame woonoplossing gevonden zal worden, gebaseerd op de uitgangspunten van het College van de Rechten van de Mens.

 

Bram van Duinen vond de stellingname dat de nieuwe Woonvisie een ander abstractieniveau had maar ‘absurd’ en ‘onhoudbaar’. De huidige Woonvisie is in ieder geval op het onderwerp zeer uitgesproken, vond de raadsman. Hij riep de gemeenteraad op om het college te vragen af te zien van het uitsterfbeleid voor het Blauwgras, de locatie te herstellen en bovendien in gesprek te gaan met bewoner Dennis van Heest om opnieuw een standplaats aan het Blauwgras te kunnen huren, nadat vorig jaar zijn woonwagen werd ontmanteld. (AJ)

Lees ook ons artikel van 26 mei 2016: Emoties bij sloop woonwagen en van 11 januari 2017: Aanpassing woonwagenbeleid

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024