Natuur als gemeenschappelijke noemer
22-10-2017
VERWONDERING SPAT VAN WERKEN KUNSTENAARS AF

Natuur als gemeenschappelijke noemer

Anita Welberg (foto links) en Nicky Wagenvoort (foto rechts), twee vrouwen met als gemeenschappelijke noemers liefde voor de natuur en liefde voor kleuren. Anita Welberg is glaskunstenaar en Nicky Wagenvoort is kunstfotograaf. Hun werk staat en hangt van 22 oktober tot 31 december bij Lijstenmakerij Galerie Oud Borne aan de Ennekerdijk 38 te Borne. De lijstenmakerij is van woensdag t/m zaterdag vanaf 10 uur geopend.

 

Glaskunstenaar Anita Welberg

De bescheiden Anita Welberg is autodidact in haar glaskunst. Ze werkt veel naar de natuur en met natuurlijke vormen. In het verleden maakte ze veel twee dimensionale glaskunst. Tegenwoordig is het in meer dimensies, 3D werk wordt het ook wel genoemd. Haar objecten zijn vaak een mengvorm met andere materialen als hout en steen. En bijna altijd is een stukje natuur de achterliggende gedachte: een blaadje, een gevonden wortel van een struik, een stuk hout of steen uit het bos. Ze heeft zich de glastechniek eigen gemaakt door veel cursussen te volgen bij erkende glaskunstenaars als bijvoorbeeld Diego Nicolaas in Tubbergen. Fusion doet ze al jaren.

 

Ook heeft Anita Welberg al diverse malen geëxposeerd: bij een tentoonstelling van de Heemkundevereniging Borne over Willem Peters stond ook haar werk. Bij de laatste Glasrijk Tubbergen was haar werk in een etalage te bewonderen. Ze trok veel kijkers.

 

De nieuwste werken worden geregeld als volgt opgebouwd: ze heeft een stuk mooi gevormd hout. Dat bekijkt ze goed en in haar hoofd ontwikkelen zich allerlei vormen wat ze ermee kan doen. Is het denkwerk achter de rug, dan maakt ze van gips een mal. Glas en pigmenten of ander gekleurd glas wordt in de mal geschikt en dat geheel gaat in de oven. Anita is in het bezit van een vlakoven. Op hoge temperatuur ligt het object in de mal zo’n 22 tot 24 uur in de oven totdat het glas versmolten is en het geheel uit de oven kan. Pas daarna wordt het kunstwerk in z’n geheel gevormd. Iedere mal kan maar een keer gebruikt worden, ieder kunstwerk van Anita is dus een unica, het groeit tijdens het denken en vormen.

 

Ook maakt Anita Welberg sieraden van glas, veel hangertjes en broches die wat kleur betreft altijd wel ergens op een kledingstuk passen. Haar nieuwste project is kijken of klei en glas samen gaan. Experimenteren met materialen vindt Anita Welberg boeiend. Dat er ook wel eens iets misgaat, is inherent aan de materialen die ze gebruikt. Glas kan breken als het bijvoorbeeld te snel afkoelt of als het ene materiaal (een stukje koraal) een andere smelttemperatuur heeft dan glas. Een luchtbel in het glas veroorzaakt dan breuk. Zelfs 14 dagen later kan glas in een kunstwerk knappen. Een ander project begint met een foto: ze heeft een foto van een uil, dat tekent Anita Welberg dan na op papier, het papier wordt in stukken geknipt en via glasfusion ontstaat dan een volledig nieuw kunstwerk. Ze werkt dat hele project in lagen uit, een experiment.

 

Fotograaf Nicky Wagenvoort

Ook Nicky Wagenvoort is autodidact in haar werk. Ook zij experimenteert met afdrukvormen en kleuren. Beide dames hebben zowel natuur als kleurgebruik gemeen en dat is een reden waardoor het geëxposeerde werk zo goed samengaat. Nicky Wagenvoort werd in eerste instantie gefascineerd door wolken en luchten. Daar volgt dan al heel snel natuurfotografie uit. Landschappen zijn ook favoriet, veel van haar foto’s worden bij weerberichten op TV getoond. Ze vindt zelf in de natuur van Twente voldoende inspiratie voor de mooiste foto’s. Bij de tentoonstelling hangen kleurrijke foto’s van de herfst maar ook een aantal foto’s van koeien, een van de favoriete onderwerpen. Een aantal foto’s is gemaakt in verlaten gebouwen. De sfeertekening is daar erg belangrijk. Deze foto’s zijn afgedrukt op forex, een soort schuim. “Je wordt door deze afdrukken in het afgebeelde gezogen, je gaat er deel van uitmaken,” zegt Nicky Wagenvoort. Andere foto’s zijn op aluminium, perspex of op papier afgedrukt. Een mooie lijst om de foto verhogen de indruk die de foto maakt.

 

Samen met Raymond Hofsté en André Bourgogne gaat Nicky Wagenvoort vaak op pad. Zij beoordelen elkaars werk maar hebben ook veel plezier samen in het fotograferen. Hun werk verschijnt op een eigen facebookpagina en in de weekbladen van Borne. Volgend jaar augustus zal Nicky Wagenvoort een tentoonstelling van haar foto’s inrichten in Helsinki, Finland. Afgelopen mei heeft ze daar al foto’s gemaakt en ze gaat nog een keer terug om meer foto’s te maken.

 

Opening tentoonstelling

Weerman Ton ten Hove opent de tentoonstelling. “Wat moet je doen om je fascinatie voor je werk en je kunst vast te houden? Je moet je scherp houden. Nieuwsgierig blijven, af en toe een paar stapjes terug doen en oprecht geïnteresseerd naar een object kijken. Word weer nieuwsgierig zoals een kind nieuwsgierig kan zijn. Dat heb ik als weerman geleerd van een klein meisje dat mij vroeg “Wat is wind”. In eerste instantie had ik daar niet eens antwoord op, maar zij leerde mij om weer nieuwsgierig te zijn. Zo moeten kunstenaars ook nieuwsgierig zijn.” En met die woorden (en wel meer) opende Ton ten Hove de tentoonstelling.

Van beide dames kreeg hij een werkstukje.

 

Het publiek genoot met volle teugen van de tentoonstelling. Barista Gerjo Baartman verzorgde op zijn welbekende manier de koffie. Bart Nijkamp glunderde van oor tot oor bij deze kleurrijke expositie in zijn lijstenmakerij. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Melbuulkes vieren 44 jaar online

Carnavalsvereniging De Melbuulkes bestaat dit jaar 44 jaar. Een bijzondere mijlpaal die...
06-03-2021

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele...
26-02-2021

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst &...
24-02-2021

Wat komt er uit de kast van Bussemakerhuis?

Menigeen haalde onlangs de dikke wintertrui uit de kast. In het museum Bussemakerhuis heeft men...
15-02-2021

Carnavalsoorlog in Borne

Feestjes, bier en een bult gezelligheid, zo zien de maanden in aanloop naar carnaval er...
13-02-2021

Imke Leussink leest het beste voor

Anders dan anders, zoals zoveel in deze tijd, werd vanmiddag in het Kulturhus in Borne een...
10-02-2021